Evro ne, EU ja: Virus britanskega “separatizma”

10.8.2015 / 06:08 Komentiraj
Britanski izstop me ne skrbi. Združeno kraljestvo ni bilo nikoli “prava” članica. Bolj me skrbi, kaj bi se zgodilo z EU.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Telegraph je objavil obsežno, tridelno študijo skupine Business for Britain z naslovom Change, or go: How Britain would gain influence and prosper outside an unreformed EU. Knjiga na 1032 straneh obdeluje tri vsebinska področja:

  • Izzivi za EU in nevarnosti za Britanijo glede na sedanje odnose z EU;
  • Možne spremembe v Britaniji, če bi se hotela spoprijeti z globoko zakoreninjenimi problemi sedanjih odnosov z EU;
  • Kako bi lahko Britanija pridobila vpliv in prosperirala zunaj nereformirane EU.

Razumeli ste, študija je formalno napisana za Britanijo znotraj EU, če bi se ta reformirala, Britanija pa temu primerno prilagodila. Vendar avtorji v to možnost ne verjamejo. Zaradi tega sta prvi dve poglavji zgolj piarovski, z namenom, da predstavita “celovitost pristopa” k problemu. Toda poudarek je dejansko na koristih izstopa iz EU.

Exception britannique

Pa bi bilo Britaniji res bolje zunaj EU? Najbrž res. Kljub šestim desetletjem članstva je Britanija namerno ostajala na obrobju.

  • Njen delež trgovine z EU se z leti dejansko zmanjšuje — in to hitro.
  • Britanija se je tudi pametno izognila vstopu v evrsko območje. (Nekoč bom to podrobneje opisal, kajti politično so to vrhunsko izpeljali.)
  • Dosegla je, da je velika prejemnica sredstev skupne kmetijske politike.
  • Zaradi posebnega rabata v proračun EU vplačuje proporcionalno manj kot druge članice.

Problemi izstopa lahko imajo negativne, zaenkrat morda še podcenjene učinke na City. Toda to bi lahko kompenzirali drugi pozitivni učinki “samostojne” Britanije.

Virus separatizma

Britanski izstop me sploh ne skrbi, saj Združeno kraljestvo dejansko ni bilo nikoli prava članica EU. Bolj me skrbi, kaj bi se zgodilo z EU. Virus se lahko hitro razširi tudi na druge članice in pripelje do dezintegracije.

Razpad evrskega območja oz. opustitev skupne valute bi bilo sicer dobrodošlo, razpad same EU pa nekoliko manj.

Pa ne zato, ker komu pretirano koristi vseevropsko administriranje vsega od barve jabolk do državnih pomoči. Ali zato, ker vrnitev v čase samo carinske unije — prosta trgovina med članicami in enotne carine do tretjih držav — ne bi popolnoma zadostovalo.

Problem je v tem, da bi zaradi ukinitve skupnega trga in skupnih politik, pa tudi negativnega razpleta eksperimenta z evrom, duh nacionalizma ušel iz steklenice, to pa bi lahko posledično načélo tudi prosto trgovino, ki je temelj evropske integracije.

Neglede na zaveze v okviru WTO bi to lahko pripeljalo do vrnitve protekcionizma ali celo intervencionizma, kakršnega smo poznali v 30. letih prejšnjega stoletja. Le dovolj velika kriza bi morala priti.


OpombaTekst je bil objavljen v sredo, 5. avgusta 2015, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Manifest za britanski izstop iz EU. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE