Kulumne
#svoboda tiska #mediji
Biti novinar je danes težje kot kdajkoli
Logo 05.05.2023 / 06.10

Briše se meja med umetnim in avtentičnim, med dejstvom in mnenjem in med tem, kar je res in kar ni. To so nevarnosti za medije.

Umetna inteligenca, dezinformacije in koncentracija lastništva so pojavi, ki lahko v medijskih organizacijah marsikaj izboljšajo.

Predvčerajšnjim smo že (enain)tridesetič zabeležili svetovni dan svobode medijev. Svoboda medijev je iz več razlogov precej ohlapen pojem. Občinstvo sme od te svobode pričakovati samo tisto, kar je prav, in ne tega, kar bi želeli brati, slišati in videti. Ohlapen je tudi, ker je lahko zlorabljen in ga lahko opredeljujejo tudi aktivnosti, ki javni interes presegajo. In nenazadnje zato, ker če še lahko nekako relativiziramo razumevanje svobode, pa ne moremo relativizirati nujnosti svobode za poslanstvo medija samega.

V teh tridesetih letih so mediji in novinarstvo prehajali skozi mnoge faze in izzive. Upala pa bi si trditi, da še nikoli ni bilo na obzorju tako težavne in negotove prihodnosti kot danes. Sodeč po izjavah in objavah ob praznovanju svetovnega dne svobode medijev leta 2023 ni videti, da bi medijem grozilo še kaj drugega kot politika in malce tudi kapital. Videti je, da v boju za svobodo medijev še vedno vidimo politiko kot najhujšega nasprotnika.

Brišejo se meje

Toda politika se v zadnjih tridesetih letih ni niti malo spremenila, niti v stotih. Vedno so vsi politični akterji hoteli vplivati na medije. Svojo moč so uveljavljali z bolj ali manj robatimi in bolj ali manj sofisticiranimi prijemi. To se ni spremenilo in se verjetno tudi ne bo.

Politika ni zrela niti toliko, da bi zmogla premislek, da za obstoj demokracije potrebuje neodvisne medije oz. okolje, v katerem neodvisni mediji lahko delujejo.

Pa vendar menim, da politika še zdaleč ni edina nevarnost za medije — čeprav je precej bolj prezentna kot tista, ki je zaenkrat še ne prepoznavamo. Briše se meja med umetnim in avtentičnim, med dejstvom in mnenjem in med tem, kar je res in kar ni. To so največje nevarnosti za novinarstvo in medijske organizacije.

In če gremo še dlje, je razmerje med umetno inteligenco in novinarjem razmerje, ki ga danes še težko definiramo. Gre za nevarno razmerje, ki se ga še ne zavedamo in ne moremo ustrezno ovrednotiti.

Plus in minusi

Umetna inteligenca, dezinformacije in koncentracija lastništva so pojavi, ki lahko v medijskih organizacijah marsikaj izboljšajo. Z umetno inteligenco si lahko recimo pomagamo pri algoritemskem prepoznavanju avtentičnosti. Pomagamo si lahko k hitrejši in učinkovitejši medijski produkciji in k bolj analitičnemu novinarskemu delu.

Pa vendar obstaja nevarnost, da se to sprevrže v drugo, popolnoma nasprotno smer. Poenostavitev medijske produkcije ni nujno izboljšanje medijev. Če članek napiše ChatGPT, bo res bolj poceni ali zastonj? In kaj bo sledilo potem?

Dezinformacije in koncentracija

Dezinformacije, ki jih širijo nekateri mediji, krepijo kakovostne medije. To drži. Toda ali sploh obstajajo mediji, ki niso nikoli želeli ali celo poskušali širiti dezinformacij z namenom, da si malce dvignejo gledanost, branost, poslušanost?

Koncentracija lastništva je lahko načeloma koristna, če se mediji povežejo z namenom, da bodo vlagali v kakovostno medijsko produkcijo ter omogočali boljše vsebine in kakovostnejše pogoje za medijske ustvarjalce. Tudi to drži. Po drugi strani pa smo že velikokrat videli koncentracijo medijskega lastništva, ki je pripeljala do siromašenja vsebin ter nazadovanja pluralnosti in raznolikosti medijev.

Spremenilo, izpuhtelo

Biti novinar je danes morda težje kot kadarkoli prej. Pa ne samo zaradi zahtevnih ali celo poklic podcenjujočih pogojev. Ohranjati profesionalne standarde in moralno držo je lepo, vendar težko. Ideja novinarstva kot poklica in načina življenja, kot poslanstva, ki spreminja svet in družbo na bolje, rešuje nemočne in tiste, ki se jim dogajajo krivice, je ideal, ki nas je v 90. letih usmeril v študij novinarstva. Od takrat se je veliko spremenilo in veliko izpuhtelo. Predvsem so se spremenili ideali sami — ideali tako našega sveta kot tudi medijev.

NAROČI SE
#svoboda tiska #mediji
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke