Kulumne
#Kolonializem #EU #bsf #Bled
BSF: Blejske strateške floskule in logika kulturnega kolonializma
Logo 30.08.2023 / 06.10

Danes si nihče ne upa odkrito zagovarjati kolonializma. Razen EU. Tudi voditelji kolonij. Kot slovenski premier in predsednica.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, predsednik vlade Robert Golob in predsednik Evropskega sveta Charles Michel na Blejskem strateškem forumu v ponedeljek, 28. avgusta 2023.
Robert Balen/Večer

Blejski strateški forum (BSF) je letos spet stregel s floskulami, sprenevedanji in praznimi obljubami Zahoda v zvezi z EU. Najbolj odmevna je bila vsekakor ta, da bodo države Zahodnega Balkana sprejete v EU najkasneje do leta 2030.

Obljuba predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela je prazna ne toliko zato, ker je iluzorno pričakovati, da bi omenjene države do takrat lahko rešile medsebojna odprta vprašanja, ki jim jih ni uspelo rešiti že desetletja, celo stoletja — recimo, čigavo je Kosovo oz. Kosovsko polje itd. —, ampak še bolj zato, ker tudi med tako imenovanimi jedrnimi članicami EU ni soglasja, da bi do tovrstne širitve EU sploh prišlo. Zato je tako boleče poslušati te prazne obljube. Njihov glavni namen je dviganje politične priljubljenosti EU v tistih delih Evrope, ki še niso članice. Da bi se te države v razočaranju nad EU morda ne bi vendarle obrnile na koga drugega. Recimo k Rusiji ali Kitajski.

NAROČI SE
#Kolonializem #EU #bsf #Bled
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke