Kulumne
#umetna inteligenca #chatGPT
ChatGPT v vrtincu priložnosti in nevarnosti
Logo 03.03.2023 / 06.10

Umetni um je zaenkrat samo vznemirljiva igračka. Etična vprašanja pa se bodo zastavila šele potem, ko bo za marsikaj prepozno.

Prva pomanjkljivost je vprašanje zanesljivosti. Nihče nam ne zagotavlja, da so informacije ChatGPT točne. To ni nič novega. Mnogi so se navadili citirati Wikipedijo v prepričanju, da so navedbe pravilne.

Splet nas je pahnil v prilagajanje družbenemu redu, ki ga narekuje digitalno in umetni um. Čeprav se obnašamo, kot da živimo tukaj in zdaj, in z vso močjo lastnega uma in čustev delujemo v tem svetu, smo vse bližje digitaliziranemu okolju, v katerem veljajo drugačna pravila, in sprejemanju tega, kar nam umetni um ponuja. 

Samo dva meseca po lansiranju chatbota ChatGPT je aplikacijo uporabilo že sto milijonov uporabnikov. Analitiki zatrjujejo, da gre za najhitreje rastočo uporabniško aplikacijo nasploh.

To ni presenetljivo. Gre za preprosto idejo, kako z velikansko količino razpoložljivih informacij uporabniku omogočiti učinkovitost in prihraniti čas, da lahko počne kaj drugega. Ker želimo v dnevu, uri, minuti opraviti čim več različnih aktivnosti, je zelo priročno imeti podaljšano roko, ki namesto nas poišče, izbere, sfiltrira in pripravi tisto, kar bi nam vzelo ogromno časa.

Kdo vse je zaslutil priložnost

Iz nabora informacij iz orjaškega bazena internetnih člankov, forumov in družbenih omrežij ChatGPT ustvarja vsebine, ki so podobne vsebinam, ki jih ustvarja človek. Naloge, ki jih lahko opravi, so različne, a najbolj vznemirja možnost priprave različnih besedil. Takoj je postal zanimiv za učence, dijake in študente, ki so zaslutili priložnost, da jim bo umetni um omogočil hitro pripravo tistega, kar bi sicer morali početi sami.

Tudi novinarji in programerji — ali celo skladatelji — si obetajo, da jim ChatGPT lahko olajša življenje. Seznam aktivnosti, ki jih bo Chatbot GPT opravil namesto nas, je vsak dan daljši. Pri tem pa pozabljamo na pomanjkljivosti, ki umetni um ločijo od človeškega uma. A to nas zaenkrat ne moti in nas bo kvečjemu še manj.

Zanesljivost in humor

Prva pomanjkljivost je vprašanje zanesljivosti. Nihče nam ne zagotavlja, da so informacije ChatGPT točne. To ni nič novega. Mnogi so se navadili citirati Wikipedijo, ne da bi se spraševali o pravilnosti navedb.

Naslednji vidik je humor. Pred dnevi sem poslušala inteligentno duhovitega in pronicljivega Tadeja Toša. Pripovedoval je lastno šalo — in šalo, ki jo je zanj pripravil ChatGPT. Takrat sem doumela, da je humor res posebna kategorija. Seveda se s časom in med generacijami, pa tudi geografsko humor spreminja in prilagaja. A razkorak med človeškim in umetnim umom je na tem področju še posebej velik.

Kategorija humorja je tako težko opredeljiva in ulovljiva, da bo umetni um težko našel boljšo formulo za humor, kot to zmore človeški um.

Testno obdobje

ChatGPT nas pelje v nov svet, kjer pravil še ni. Zato še ne vemo, kaj bo to pomenilo za izobraževanje. Kako bo vplivalo na šolarje ali študente, ki se bodo pri pisanju nalog in izpitih zanašali na umetni um? Kaj bo prineslo podjetjem, ko bodo želela racionalizirati kadre? Čeprav je uporabnikov že več kot 100 milijonov, je to šele testno obdobje.

ChatGPT nas pelje v vrtinec priložnosti, a tudi nevarnosti. Predvidevam, da bo na preizkušnjo postavil človeško iskrenost, delovno vnemo, kreativnost in še marsikaj. Zaenkrat je še vznemirljiva igračka. Etična vprašanja pa se bodo morda zastavila šele potem, ko bo za marsikaj že prepozno. Recimo takrat, ko učitelji ne bodo vedeli, ali ocenjujejo človeški ali umetni um — ali ko ne boš vedel, ali si dobil ljubezensko pisemce od osebe ali naprave. 

NAROČI SE
#umetna inteligenca #chatGPT
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke