Kulumne
#vojska #korona virus
Cigara ni samo cigara. Pa tudi letalo ni samo letalo.
Logo 05.06.2020 / 06.10

Prelet z letali je latentno faličen. Gre za simbolno kurčenje, ki se mu ne da oporekati oz. kritizirati, ker je legitimno.

»Cigaro kot samo cigaro bi lahko kadil tudi predojdipalni otrok, ker cigara zanj še nima faličnega simbolnega zastopstva.« — [Fotografija: Sašo Bizjak/Večer]

Freud je baje nekoč rekel, da je cigara včasih res samo cigara. Bil je pač strasten kadilec cigar, pravi odvisnik, zato je mogoče, da ga je res kdaj zaneslo v konceptualni zdrs. Freud je tudi umrl zaradi raka na grlu, ki ga je morda dobil ravno zaradi te svoje razvade.
Ampak meni se zdi njegova misel čudna in nesmiselna, s psihoanalitičnega vidika celo absurdna. Sploh pa se mi ne zdi logično, da bi jo izrekel sam oče psihoanalize. Po moji teoretski percepciji to ne drži. Že nekajkrat sem skeptično pripomnil, da Freud po mojem tega nikoli ni rekel. Freuda čutim v kosteh, zato se mi zdi nemogoče, da bi to res rekel.
Cigara v resnici nikoli ni samo cigara. Vedno je tudi simbol penisa. Cigara je lahko samo cigara kvečjemu za opico, ki kot žival ni ujeta v simbolne procese in lahko cigaro (ali cigareto) celo sama kadi. Cigaro kot samo cigaro bi lahko kadil tudi predojdipalni otrok, ker cigara zanj še nima faličnega simbolnega zastopstva. Kar je za človeka kot simbolno bitje temeljna karakteristika cigaret, še posebej cigar.

Gol in koš

Zato tudi ženske ne boste videli kaditi cigaro (pa tudi pipe ne), ker je preveč očitno falična in ker kajenje preveč očitno asocira na fafanje. Po drugi strani pa tudi moškega ne boste videli kaditi tako imenovanih klitorisnih cigaret — namreč »damskih«, ki so občutno tanjše od običajnih.

Legitimno proslavljanje

Taka častna oz. slavnostna preletavanja z vojaškimi letali so seveda latentno falična. Gre za svojevrstno simbolno kurčenje, ki se mu ne da oporekati oz. kritizirati, ker je legitimno. Verjetno pa niti ni zraslo na slovenskem zelniku. Letalo je vedno tudi simbol moškega spolnega organa. Njegovo falična oblika in reaktivna moč sta še libidinalno investirana v simbolno zastopstvo.
V ponedeljek pa se niso petelinili samo pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske in 31. lovskega polka Vojnega letalstva ZDA, baziranega v Avianu). Kurčila se je predvsem vlada, torej predsednik Janša — posredno pa tudi Trump. Tudi patruliranje policije okrog bolnišnic s prižganimi modrimi lučmi (brez siren, da ne bi zbujali spečih pacientov) gravitira v falično območje.
Nič hudega! Takšno bahanje je bilo upravičeno. Da so bili vladni ukrepi učinkoviti, kažejo vsi kazalci in primerjave s tujino. Pandemija je bila v Sloveniji suvereno omejena z ustreznimi restriktivnimi, torej karantenskimi ukrepi — ki jih je levi pol sicer obsojal. A Slovenci smo v končni fazi vendarle lahko na to ponosni. S tega vidika je bilo proslavljanje legitimno.
Pri tem pa je šlo tudi za slavospev vladi in njeni doktrini ukrepov s kruto karanteno. Zmago nad korona virusom po svoje proslavlja vsaka vlada in se kuje v zvezde, vključno s predsednikom in strokovnimi službami.

Simbolno in simbolično ni isto

Za to uspešnost je še najbolj zaslužno zdravstveno osebje, ki se je proti pandemiji borilo v prvih linijah. No, kak petkov kolesar bi rekel, da ta aplavz zdravstvenemu osebju vlada izkorišča za to, da se lahko kuje v zvezde ali vsaj v letalske višave.
Tudi tej tezi ni mogoče prepričljivo oporekati. Skrbno načrtovan cilj je ena stvar, ponižno pričakovan učinek pa nekaj povsem drugega.
Osebno menim, da je bil manifestni motiv preleta vendarle dovolj povezan z zdravstvenim osebjem, ki je uspešno obvladalo epidemijo. Atraktivna akcija z močnim faličnim pridihom je bila simbolična zahvala zdravstvenemu osebju, pripadnikom civilne zaščite in vsem, ki so bili in so še vedno vključeni v sistem zaščite in reševanja, in drugim, ki so med epidemijo zagotavljali delovanje osnovnih sistemov v državi. 
Seveda pa so bili deležni aplavza tudi vladni ukrepi. V nezavednem ozadju preletov je bilo latentno sporočilo izkazovanja moči aktualne vlade in samega predsednika. Na simbolni ravni — ker simbolno in simbolično ni isto — pa se je vlada kurčila in se kovala v zvezde. Posredno je pokazala moč, da bi preplašila uporne kolesarje, ki po drugi strani sporočajo, da vlada ni tako sposobna in uspešna, kot se sama razglaša. Dokončno prav pa seveda nimajo ne eni ne drugi.

NAROČI SE
#vojska #korona virus
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke