Kulumne
#macron #protesti #Francija
Francozi ne protestirajo v rokavicah
Logo 29.03.2023 / 06.05

Kar se dogaja v Franciji, ni samo posledica francoske strasti do protestiranja. To ni samo folklora. Nezadovoljstvo je resnično.

Ko to pišem, je na ulicah med milijonom in tremi milijoni ljudi. Mestna hiša v Bordeauxu gori. Letalske polete odpovedujejo, ker zmanjkuje kerozina. Parižane skrbijo podgane. Na javnih radijskih postajah vrtijo klasiko.

V Franciji doživljamo še eno od tistih precej pogostih obdobij, v katerih polnjenje bencinskega rezervoarja zahteva veliko več truda kot zgolj vožnjo do najbližje bencinske črpalke. Ko se zgodijo “socialna gibanja”, kot tukaj imenujejo množične proteste in stavke, najprej strateško blokirajo rafinerije, posledično pa se črpalkah hitro pojavijo napisi “hors service”. Ne deluje.

Ljudje, ki živimo v Strasbourgu in drugih obmejnih krajih, imamo to prednost, da se zapeljemo čez mejo v Nemčijo, če v Franciji zmanjka goriva. Če seveda ni blokade mostov, ki peljejo čez Ren. Tudi to se je že dogajalo. Za ljudi, ki ne živijo ob meji — in takšnih je v tako veliki državi, kot je Francija, seveda ogromna večina —, pa ima blokada rafinerij bolj daljnosežne in zoprne posledice. To še zlasti velja za tiste, ki se morajo z avtom pripeljati v službo, šolo ali k zdravniku.

NAROČI SE
#macron #protesti #Francija
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke