Kulumne
#korona virus #predavanje #psihoanaliza
Glejte me na Zoomu: Moralno razsojanje v času korona krize
Logo 16.06.2020 / 06.05

Za izhodišče se nameravam opreti na spregledani film The Book of Eli z Denzelom Washingtonom, Garyjem Oldmanom, Milo Kunis.

Denzel Washington v vlogi Elija v filmu Knjiga odrešitve (2010) Alberta in Allena Hughesa.

Mogoče kakšen mesec ali dva prepozno, pa vendarle sem se končno tudi jaz odločil, da organiziram Zoom konferenco, bolje rečeno Zoom predavanje. Na nekaj Zoomih sem sicer že aktivno sodeloval in tudi malo zasmetil. Zato se mi je zdelo, da se lahko podobnega projekta lotim tudi sam. Še posebej, ker ljudje željo polemizirati in diskutirati z mano, mi oporekati — nekateri pa me mogoče tudi hočejo pohvaliti.
Zato sem se odločil, da grem v četrtek, 18. junija 2020, ob 19:00 v eter s provokativnim predavanjem z naslovom Moralno razsojanje v času korona krize.
Dolgo sem izbiral temo in naslov. Končno pa se odločil. Zdi se mi, da to ne bo edino predavanje, ki ga bom imel v tem konceptu.
Prva tema, ki jo nameravam obdelati v četrtkovem predavanju — razen na Zoomu bom v živo tudi na Facebooku —, bo skratka moralno razsojanje. O tem že dolgo nameravam povedati nekaj bistvenega. Nekaj takega, kar Freud še ni povedal tako eksplicitno.

Zagatne in zanimive

Osredotočil se bom na psihoanalitično interpretacijo strukture in razvoja moralne razsodnosti. Opreti se nameravam na Freuda in na njegov temeljni kamen psihoanalize, to je Ojdipov oz. kastracijski kompleks. Navsezadnje se tega dotikata tudi obe moji zadnji knjigi: O spolu (2011) in Prvi spol (2019).
Razvoj in vlogo Nadjaza — torej moralnega razsojanja oz. vesti — nameravam povezati s trenutnimi političnimi napetostmi, konkretno s petkovimi kolesarjenji in drugimi protesti (tudi kulturnikov oz. modernih umetnikov).
Tudi na Fokuspokusu sem za jezne protestnike nekajkrat uporabil izraz anarhisti. Protestnice so po tej teoretski plati še posebej zagatne in teoretsko zanimive. Tudi v zvezi z glavnim pobudnikom petkovih kolesarjenj Jaši Jenullu nisem skoparil s kritiko.
V enournem četrtkovem predavanju — in predvideni polurni diskusiji nameravam par stvari podrobneje razložiti.

Priokus ideološkega

Za izhodišče se nameravam opreti na film bratov Hughes z naslovom The Book of Eli (Knjiga odrešitve) iz leta 2010 z Denzelom Washingtonom v glavni vlogi ter Garyjem Oldmanom in Milo Kunis. Zdi se mi, da je bil film v Sloveniji kar malce spregledan. Verjetno zato, ker je prokrščanski oz. ker gre za dokaj religiozen film, ki se ga naši (levi) kritiki niso spodobno dotaknili z nobeno odmevnejšo recenzijo. Če že, pa ne v takem kontekstu kot se te filmske mojstrovine nameravam dotakniti jaz v Zoom predavanju.
Kot se za antifeminista in psihoanalitika spodobi, se bom dotaknil tudi razlik v moralnem razsojanju med ženskami in moškimi, navezujoč se na najodmevnejšega teoretika moralnega razsojanja Lawrencea Kohlberga. Da so ženske šibke ravno v moralnem razsojanju, ker ga strukturirajo okrog sočustvovanja v povezavi s kastracijskim samosmiljenjem, poskušam slovenskemu feminizmu in levim intelektualcem dopovedati že vsaj četrt stoletja. Seveda neuspešno, ker ima tema priokus ideološkega.
Moralno razsojanje žensk je dejansko šibka točka feminizma in pripadnikom LGBT gibanja. Tem drugim zato, ker je problem (predvsem moške) spolne usmerjenosti še kako vezan na Ojdipov kompleks in strukturo Nadjaza.

Rdeči revirji

Ko sem sodeloval v kampanjah proti obema verzijama novih družinskih zakonikov (2012, 2015) je bil moj adut ravno v tem, da sem govoril o vprašljivem moralnem razsojanju posvojenih otrok, ki bi bili z istospolnima staršema vzgojno vpeti v ojdipsko situacijo. Moja referendumska kampanja iz leta 2012 je potekala pod geslom »Za pravilno razrešitev Ojdipovega kompleksa«.
V četrtkovem predavanju pa se nameravam dotakniti tudi oddaj Tarča — tudi tiste, v kateri je nastopil Joc Pečečnik, pa tiste ob interpelaciji Zdravka Počivalška in zapletov, ki so se navezovali na nabavo zaščitne opreme. Že nekajkrat sem namreč poudaril, da gospodarskega ministra — ki izhaja, mimogrede povedano, iz »komunističnega legla«, torej Rdečih revirjev (Trbovelj) — vidim kot good guya.
Ker bo četrtkova konferenca brezplačna in se bo dalo z menoj polemizirati, mi oporekati, prilagam še prijavni kontakt, kjer boste dobili šifro in geslo za prijavo: zimskeurice@siol.net.

NAROČI SE
#korona virus #predavanje #psihoanaliza
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke