Kulumne
#dan Evrope #dan zmage #EU
Ideja miru in življenja na dan zmage, dan Evrope
Logo 10.05.2024 / 06.05

Težave s spominom, apatija, dezorientiranost, zmedenost so znaki staranja, vendar jih doslej nismo povezovali s Evropsko unijo.

Prav včeraj, 9. maja, smo se spominjali 74-letnice Schumanove deklaracije, ki je postavila temelje Evropske unije. Ta je že v globoki zrelosti, toda samo po letih.
Centre européen Robert Schuman

Za nami je intenziven teden, ki so ga zaznamovali običajni majski dogodki. Toda nekatera redna obeležja letos niso bila brez senc ali nians. 

Maturitetni esej je maturantom prinesel predvidljivo vznemirjenje. Tema letos predpisanih literarnih del je nakazovala premislek o tesnobi, svobodi in še čem, kar si je maturitetna komisija zamislila. Z esejem se je začela sezona izzivov — pa tudi stisk, napetosti in iskanja smisla. To najbolj občutijo mladi sami, zelo pa tudi šole, ki morajo vse prilagoditi tako imenovanemu zrelostnemu izpitu.

Osebno mislim, da je ta oznaka preteniciozna. To še zdaleč ni preizkus zrelosti. Mladi resda s tem vstopajo v svet odraslosti, ki pa tudi sam po sebi ne kaže posebne zrelosti.

Robert Schuman

Prav včeraj, 9. maja, smo se spominjali 74-letnice Schumanove deklaracije, ki je postavila temelje Evropske unije. Ta je že v globoki zrelosti, toda samo po letih. Morda v tistih letih, ko jo načenjajo starostne bolezni. Da se ne spominja več bližnje preteklosti, niti ne ključne ideje, ki je botrovala njenemu idealističnemu nastanku. Pozabljivost in druge težave s spominom, apatija, dezorientiranost, zmedenost so pogosti znaki staranja, vendar jih nekako nismo povezovali s staro celino. 

Ta pomembna prelomnica leta 1950 je Evropi prinesla ideale, ki jih mnogi gojijo še danes. Prinesla pa je tudi pragmatičnost. Nacionalne države kot Slovenija ne zmorejo resno konkurirati svetu brez sistema nadnacionalne tvorbe, kakršna je Evropska Unija.

Izhodišča so bila postavljena kot zametki gospodarske skupnosti, ki pa je prerasla v politično. Toda četudi je bila ideja Evropske unije predvsem ideja trajnega miru, so se v Evropi dogajale — ali se še dogajajo — vojne. Balkanska, ukrajinska.

Kampanja

Včeraj se je tudi začela kampanja za evropske volitve. Pomembno bi bilo prisluhniti, kaj je ključno vodilo Evrope prihodnosti. Toda ideje o prihodnji Evropski uniji bodo v Sloveniji razvodenele. Več pozornosti bo namenjene referendumskim kampanjam. Državljanke in državljani bodo zmedeni od populističnih floskul, ki se bodo na te teme lepile. 

A če imamo količkaj vizije in zdrave pameti, bomo pred Evropskimi volitvami upoštevali želje za dolgoročni mir v Evropi. Že sama ideja miru, z njo pa tudi koraki k zagotavljanju miru in varnosti v Evropi bodo temelj za mnoge druge ideje. 

Ideja miru je še tem pomembnejša, ker je tudi na letošnji Dan zmage zavzela Rdeči trg naslednica Rdeče armade. In ker Putin ponosno in občudujoče sporoča, da so njegove “strateške sile v bojni pripravljenosti”.

Za konec pa še Manca

Obeleževanje obletnic je vprašanje perspektiv, ki jih prepoznavamo, in pomena, ki ga pripisujemo. Dneva zmage ali Dneva Evrope jaz sama ne spregledam tudi zato, ker sem čisto slučajno na ta dan — neko soboto — podpisala “deklaracijo” in imela svojo poročno zabavo. 

Ta prvi celi majski teden pa je morda bolj kot karkoli zaznamovalo slovo Mance Košir, ki je s svojimi izzivi in preizkušnjami izražala življenjsko mehkobo, predvsem pa tisto bistveno, kar svet poganja naprej. Ja, Manca je bila pogumna. Izrazila je mnogo tistega, kar drugi nis(m)o razumeli ali pa si preprosto nis(m)o upali izraziti. Opomnila nas je na življenje, ki mu moramo dati smisel. Vsak na svoj način. Hvala, Manca!

NAROČI SE
#dan Evrope #dan zmage #EU
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke