Kulumne
#volitve #Robert Golob #janez janša
Janša je Golobu skopal jamo in sam vanjo padel
Logo 27.04.2022 / 06.10

Bil je že čas. Da se zaprejo usta Janši in ostali desnici, ki že 30 let prodajajo idejo, da oni predstavljajo večino Slovencev.

"Seveda je jasno, da se JJ ne namerava zlahka ločiti od moči. Dokaz je bila včerajšnja proslava dneva upora proti okupatorju."
FA BOBO

Niso. In niso nikoli bili. Le da se v politični sferi to ni videlo. Zdaj pa se. Lahko samo upamo, da se bo širjenje netočnosti desnice končno nehalo. Ko gre za tezo o tem, da so oni pravi predstavniki volje Slovencev in Slovenk. In ko gre še za vrsto drugih reči.

Do zadnjega dneva

Seveda je jasno, da se JJ ne namerava zlahka ločiti od moči, na katero se je v svoji iluziji, da zastopa večino Slovencev, navadil. In da se ne namerava odreči eskapadam, ki so s tem povezane. Ne, dokler še vodi vlado. In ne tudi kasneje, ko bo samo še poslanec v parlamentu.

Dokaz je bila včerajšnja proslava dneva upora proti okupatorju. Še ena neslanost. Ki ji bodo do zadnjega dneva sedanje vlade sledile še druge. V koncentraciji in s hitrostjo, ki bosta jemali sapo. Oklepnike bo tako slovenska država kupila še ta mesec. Seveda. Ker jih sicer bi ne kupila. Itd. Skratka, janšizem nam bo kodral živce do zadnje sekunde vladanja. In hkrati delal škodo slovenski državi. In slovenskim državljanom.
​{embed_info_box}200336{/embed_info_box}

​Zakaj je izgubil

Janša s tem še enkrat javno demonstrira, zakaj je izgubil volitve. SDS oz. desnica so namreč našli že celo vrsto razlag o vzrokih za svoj volilni poraz. Vse pa so povezane z zunanjimi in notranjimi sovražniki. Ti da so uporabili vsa, tudi nezakonita sredstva, da je JJ izgubil volitve. Tako smo že slišali, da je za njegov volilni poraz kriva “globoka država”. Pa mediji. Pa naveza z Rusijo. In cela vrsta drugih reči.

Janša s tem ponavlja eno svojih ključnih napak: za lastne napake vedno krivi druge, seveda še najraje leve in socialistične zarote vseh vrst. S tem ponavlja logiko socialističnih partijskih elit. Te so prav tako za vse, kar je šlo narobe, krivile sovražnika. Zunanjega. In notranjega. Nikoli niso bile krive same partijske elite. Tako kot JJ ni nikoli kriv.

Gospostvena razmerja v socializmu

Sicer pa ni samo nadaljevalec oz. ponavljalec napačnih socialističnih praks. JJ ponavlja tudi številne druge napake socialističnih partijskih elit. Ki so morda manj vidne. A zato nič manj pomembne. In učinkovite. 

Ena najbolj ključnih je preganjanje drugače mislečih. Osnovna logika reprodukcije gospostvenih razmerij v socializmu je bila, da so vsi, ki mislijo drugače od tega, kar je predpisala vladajoča politična elita, sovražniki. Ki jih je treba nadzirati. In po potrebi preganjati.

Isto počne JJ kot dejanski ostanek socializma in ena od najbolj stabilnih točk njegove reprodukcije. JJ še vedno misli, da je treba vsem, ki mislijo drugače ali ga celo kritizirajo, zapreti usta. Jim preprečiti, da bi javno povedali svoje mnenje.
​{embed_info_box}200337{/embed_info_box}

Golob ni nasedel

Na tem je temeljila logika njegovega nadziranja volilne kampanje. Ki je bila ne samo bizarna. Ampak je bila eden temeljnih razlogov, zakaj je izgubil volitve. V duhu te zablode je iz volilnih soočenj odstranil vse usposobljene novinarje. In si pripeljal Pirkoviča. Ki je Janšo ne samo medijsko blamiral, ampak tudi pokopal.

JJ ni dojel, da bi mu bistveno bolj od Pirkoviča koristila Erika. Če bi soočenja vodila Erika, bi mu postavljala neprijetna vprašanja, on pa bi se lahko pritoževal, kako neobjektivna da je bila. Lahko bi igral vlogo žrtve. S tem, da drugače misleči niso smeli voditi predvolilnih soočenj, pa si je sam skopal jamo. In sam vanjo padel. Seveda je mislil, da bo vanjo padel Golob.

Ampak Golob ni nasedel. On in njegov volilni štab — predvsem pa njegov ženski del —, je opravil delo z odliko. V jamo, ki jo je skopal Golobu, je padel Janša sam.

On to zna

Janša še vedno ne dojema, da je socializma konec. In da so socialistični načini reprodukcije gospostva bili zastareli že v času socializma. Kaj šele danes. Vztrajati pri teh načinih ali jih celo prakticirati je politični samomor.

In ta samomor je JJ tokrat naredil z vso uporabo in zlorabo moči predsednika vlade. Za ta samomor niso krivi zunanji in notranji sovražniki. In vsi ostali. Niti “globoka država”. Ampak kar JJ sam. In zelo verjetno je, da politična rehabiliticija po tokratnem fiasku v resnici ni več mogoča.

To pa seveda ne pomeni, da ne bo uporabil vseh svojih izkušenj, znanja, moči, zvez in ostalega, da ne bi od prvega dne rušil nove vlade in novega parlamenta. To zna.

Zato bo ključna naloga Golobove vlade iznajti način, kako porabiti čim manj časa in energije za te Janševe aktivnosti. Če ji to ne bo uspelo — kot že vladam pred njo —, ji bo zmanjkalo časa in energije za ukvarjanje s pomembnejšimi stvarmi kot z njegovim nagajanjem. Kar pa je še za vsako dosedanjo vlado pomenilo samomor.

NAROČI SE
#volitve #Robert Golob #janez janša
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke