Kulumne
#Volitve 2022 #Janša
Janša ne bo zmagal na volitvah. Ne more zmagati.
Logo 13.04.2022 / 06.10

Ker ga nihče ne more bolj diskreditirati, kot se zna sam. In kot ga znajo njegovi podaljški. Pirkovič. Hojs. Mahnič. In ostali.

"Janša slabo razume pomen medijev za zmago na volitvah. Napačno je sklepal, da mu tisti, ki ga kritizirajo, jemljejo možnost za zmago."

A resnici na ljubo je treba priznati, da je skoraj vse zoper samega sebe naredil Janša sam. Toliko samomorilskih potez, kot jih je potegnil Janša in si s tem uničil volilno kampanjo, človek v praksi redko zasledi. Nekaj podobnega je počel tudi Trump, vendar ga je Janša tu prekosil.

Omejen vpliv

Res je sicer, da ima JJ omejen vpliv na volilno telo. Kot je tudi res, da proti Golobovi karizmatičnosti Janša nič ne more. Da Janševa trobila Golobu očitajo reči, ki jih očitno ni nikoli storil, seveda ne more prav nič prispevati h kredibilnosti Janše samega. JJ bi moral vedeti, da če nasprotniku očitaš nekaj, česar ta ni storil, potem tak očitek deluje zoper tistega, ki ga je izrekel. Znižuje kredibilnost obtoževalca. In zvišuje kredibilnost — in pri Slovencih praviloma tudi priljubljenost — po krivem obtoženega.

Kot sem pisala že zadnjič, Slovenci nimajo nikogar tako radi kot žrtve. In Janša je Goloba nepremišljeno potisnil v pozicijo žrtve. Tako je povečal njegovo kredibilnost. In s tem zmanjšal lastno kredibilnost. Pameten politik takšnih reči ne počne. V svoji volilni kampanji pa sploh ne.
{embed_info_box}198621{/embed_info_box}

Okupacija RTV

Naslednja stvar je okupacija javne RTV. Janša je zmotno domneval, da bo to ključno prispevalo k njegovi volilni zmagi. Mislil je, da bo prevzel javno RTV, če bo odstranil kritične in nevtralne novinarje in nastavil svoje kvazinovinarske podaljške.

Danes vemo, da je to ključno prispevalo k temu, da na volitvah ne bo zmagal.

Razlogov je več. Prvič, tu je nov generalni direktor RTV, ki ni niti kredibilen niti profesionalen, kaj šele karizmatičen. Človek, ki niti ne skriva, da je Janšev politični kader, je preuredil program po političnem okusu svojega vodje. Seveda z namenom, da bi ta preureditev ključno prispevala k vodjevi volilni zmagi.

Slabo razume vlogo medijev

Zgodilo pa se je ravno nasprotno. Z nastavitvijo novega generalnega direktorja je Janša javno potrdil tezo opozicije, da si želi pokoriti javno RTV in na njej utišati ali odstraniti vse, ki niso njegova politična trobila. Opoziciji je torej dal prav.

Poleg tega je namesto morda ne vedno briljantnih novinarjev nastavil svoje, nesposobne ljudi. Janša očitno slabo razume vlogo medijev pri kreiranju lastne volilne zmage. Zato je napačno sklepal, da mu tisti, ki ga kritizirajo, jemljejo možnost za zmago. Zato lahko na TVS po novem vodijo ključne politične oddaje samo Janševi kadri.

Obrazci vladanja

In tu je spet naredil dvojno napako. Prvič, JJ je začel prakticirati obrazce vladanja, značilne za socializem, kjer so prav tako preganjali drugače misleče. Janša se niti iz lastnega primera ni naučil, da je preganjanje drugače mislečih kontraproduktivno za tiste, ki preganjajo. In napako ponavlja. Misleč, da bo tako na volitvah zmagal. Ne razume, da takšna praksa pomeni volilni poraz.
​{embed_info_box}198622{/embed_info_box}

Drugi ključni problem pa so kadri, ki jih je namesto prej delujočih novinarjev na TVS nastavil. Ti kadri so porazni. Tak primer je bilo Pirkovičevo vodenje predvolilnega soočenja prejšnji četrtek. Ne samo, da se je s tem soočenjem blamiral Pirkovič. Z nastavitvijo Pirkoviča kot takšnega svojega kadra se je diskreditiral tudi JJ sam. Vsem, ki so gledali tisto soočenje, je Pirkovič pokazal, kakšna bo javna TV, če zmaga JJ. In s tem prepričal tudi tiste, ki jim je bilo doslej morda vseeno, kaj se bo zgodilo na volitvah, da bodo vendarle šli volit. Volit Goloba. To mi je povedala cela vrsta ljudi.

Sicer pa je očitno tudi Janša ugotovil, da je bil Pirkovič napaka. In ga odstranil. Zato smo zdaj v pogovornih oddajah abonirani na Vido Petrovčič. Ki ji seveda ne moremo očitati pomanjkanja inteligentnosti in znanja. Je pa nerodno, če vse oddaje zdaj vodi ona. Kot je bilo v preteklosti nerodno, da ni vodila skoraj nobene. Nastaja namreč vtis, da Janša dovoli govoriti samo njej. Kar ni dobro niti za Petrovčičevo. Niti za TVS. Niti za JJ. 

Marta Kos

Je pa dobro za Goloba. Marta Kos je namreč v soočenju prejšnji četrtek blestela. Ne samo, da ji je uspelo popolnoma zradirati Pirkoviča. Zadoščal je samo en njen nastop, da je postalo jasno, kdo mora biti naslednji zunanji minister oz. ministrica Republike Slovenije. Namreč ona. Zaradi znanja. Zaradi inteligentnosti. Zaradi obvladovanja resorja. Zaradi pronicljivosti. Stila. Da o eleganci niti ne govorimo.

Skratka: kar je Janša planiral kot dirigirano zmagovito soočenje, se je spremenilo v njegov poraz. V blamažo.

Nihče ne more Janše bolj diskreditirati, kot se zna sam. In kot ga znajo njegovi podaljški. Pirkovič. Hojs. Mahnič. In ostali. Kdor ima take podpornike, ne rabi sovražnikov. Uničijo ga namreč podporniki sami.

NAROČI SE
#Volitve 2022 #Janša
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke