Kulumne
#zdravstvo #mediji #rtv
Javni medijski in javni zdravstveni sistem se pred našimi očmi razkrajata
Logo 19.04.2024 / 06.10

RTV drsi v brezno, iz katerega ga ne bomo več mogli izvleči. Reforma je nujna. Uprava pa razume reorganizacijo kot domačo nalogo.

Trenutna mesečna naročnina (12,75 €) je precej nizka, vendar bo lahko hitro previsoka, če bodo klestili vsebine, ki jih državljani potrebujejo.
Marko Crnkovič/Fokuspokus

V teh dneh se je spet dvignilo nekaj prahu okrog RTV Slovenija. Uprava je Svetu RTV predstavila težko pričakovani predlog reorganizacije. Odločitev najbrž ni bila lahka in ni bila sprejeta soglasno. Pa vendar je prevladal razum. Od sedmnajstih svetnikov jih je za predlog reorganizacije glasovalo samo osem, proti jih je bilo sedem, dva pa sta se vzdržala. Svet je javno nanizal nekaj smiselnih argumentov o “nejasnih” in “nemerljivih” ciljih.

Do Sveta sem že pred časom izrazila skepso, a tokrat so se dela lotili odgovorno.

Način priprave takšnega dokumenta kaže, da se uprava precej nezrelo loteva sprememb. Kot da jo razume kot nekakšno domačo nalogo.

Analogija

RTV Slovenija je “naša” — ali bi vsaj morala biti —, ker zanjo vsi plačujemo; ker služi nam vsem; ker je javni servis; in ker uresničuje družbeno poslanstvo. Tako kot bi moral biti “naš” tudi zdravstveni sistem, ker ga plačujemo in ker nam mora služiti. Vsaj za zadovoljevanje osnovnih potreb.

Medij kot javni servis ne more zadostiti vsem potrebam in željam, pa čeprav bi moral večini. Enako zdravstvo.

RTV Slovenija kot javni servis nam mora omogočiti osnovne kredibilne informacije in del kakovostnih izobraževalnih in zabavnih vsebin. Tako kot nam mora zdravstveni sistem ponuditi osnovne zdravstvene storitve in nam omogočiti dostojno starost.

Po analogiji s stanjem v zdravstvu lahko razumemo tudi stanje v medijih. Še posebej s stališča potreb in težav, ki se porajajo. Medijske vsebine se na prvi pogled morda zdijo drugotnega pomena, toda informacije so vendarle gonilo vsega. Informacije nam oblikujejo pogled na svet, ki se posledično razkraja ali se razvija. Z informacijami lahko spodbujamo sovraštvo in netimo vojne, lahko pa tudi iščemo kompromise in rešitve.

Razkroj

Slovenski javni medijski in javni zdravstveni sistem se pred našimi očmi razkrajata. Razlogov je več. Toda če vendarle omejim na RTV. Ta drsi v brezno, iz katerega ga ne bomo več mogli izvleči. Reforma je nujna. To je lahko jasno vsakemu razumnemu odraslemu državljanu. In pogoj za reformo je razmislek, kakšen javni servis želimo in potrebujemo.

Trenutna mesečna naročnina (12,75 evra) je precej nizka, vendar bo lahko hitro previsoka, če bodo klestili vsebine, ki jih državljani potrebujejo.

Ključno vprašanje v medijskem svetu je, katere storitve so nujne za kredibilno in kakovostno informiranje v digitalnem svetu. Kako umestiti RTV Slovenija v okolje, da bo zadostila potrebam državljanov v demokratični in sodobni družbi? In koliko bo to stalo?

Referendum

To so ključna vprašanja, na katera morajo odgovoriti tisti, ki pripravljajo načrt reorganizacije. To je zahtevna naloga. V njej morajo sodelovati mnogi deležniki. Prav tako kot pri reformi javnega zdravstvenega sistema. Zdravstvo ne more temeljiti samo na dobri volji in sposobnostih zdravnikov, medicinskih sester in drugega osebja. Ti se bodo za paciente vedno potrudili. Toda v normalni državi mora država poskrbeti, da sistem deluje učinkovito in v dobrobit državljanov. Vsak sistem. Zdravstveni, šolski, medijski … 

V poplavi prihajajočih referendumov bi pričakovala tudi vprašanje o RTV Slovenija in o javnem zdravstvenem sistemu. Toda postaviti referendumsko vprašanje in pokriti stroške referenduma je majhen zalogaj. Potrebe in pričakovanja državljanov je pozneje treba tudi uresničiti.

NAROČI SE
#zdravstvo #mediji #rtv
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke