Kulumne
#predavanje #demokracija
Je demokracija v krizi? Da. Ali obstaja alternativa? Ne.
Logo 10.05.2023 / 06.05

Avtorjev prispevek na konferenci RAND Corporation v Washingtonu: “Demokracija temelji na pogodbi, da bo jutri bolje kot včeraj.”

Pri tokratni kolumni sem malo goljufal, saj je prepis mojega nagovora na konferenci. Takole sem povedal:
Fotografija: Marko Crnkovič

Pred tedni sem dobil vabilo, ki me je presenetilo. Na konferenco z naslovom Demokracija v krizi? me je povabila ameriška neprofitna in nestrankarska RAND Corporation, znana predvsem po svojih raziskavah na vojaškem področju. Financira jo ameriški Kongres, zato so odvisni od podpore tako Demokratov kot Republikancev. Odločitev, da se tokrat — baje prvič — lotijo tudi vprašanj, povezanih z demokracijo, je na konferenci cinično pokomentiral Francis Fukuyama, znan po tezi o koncu zgodovine: “Če se boste ukvarjali z demokracijo, boste morali začeti z demokracijo v ZDA. Tega pa ne morete početi kritično in objektivno, ne da bi spravili v bes velik del republikanske stranke.”

Predstavniki korporacije na njegovo izjavo niso reagirali. Jim pa štejem v dobro, da so v razpravo vključili kar nekaj ljudi, za katere so lahko predvidevali, da bodo kritični do stanja demokracije na Zahodu in predvsem v ZDA.

NAROČI SE
#predavanje #demokracija
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke