Kulumne
#Zuckerberg #social
Je varnost na spletu problem korporacij, držav … — ali posameznika?
Logo 02.02.2024 / 06.10

Če bi dali na tehtnico koristi in škodo, ki so jo družbena omrežja dala oz. naredila, bi jih lahko brez slabe vesti izklopili.

Lahko si predstavljam, da niti direktorja Mete in TikToka sama nista pričakovala takšnega sveta, kot sta ga pomagala oblikovati. A odgovornost je nedvomno na njuni strani.

Precej časa je preteklo, preden so se mogotci družbenih omrežij soočili s temi resnimi obtožbami. Mark Zuckerberg se je moral soočiti s starši žrtev uporabe družbenih omrežij. Njihovi otroci so bili izpostavljeni nasilju in nadlegovanju. Nekateri so zaradi tega naredili samomor. Izvršni direktor Mete se je v ameriškem Senatu opravičil družinam — a obenem dodal, da družbeni mediji niso škodljivi za duševno zdravje mladih. V Senatu je bilo slišati ogorčenje. In obtožbe: »Vaše roke so krvave!«.

Problem je kompleksen. Gre za množično razširjeno platformo, ki pa je lahko tudi priročno orodje za povzročanje družbene škode in osebnih tragedij.

Nekje je treba začeti. Preveč škode je že bilo narejene. Že eno samo življenje, ki mnogo prezgodaj ugasne, je tragedija. Vsak negativni vpliv na duševno zdravje ljudi — in to ne samo mladih —, ki družbena omrežja uporabljamo, je razlog za razmislek.

A ni ga junaka, ki bi sprožil samorefleksijo o vlogi, ki jo spletne platforme igrajo v naših življenjih.

Se še spomnite?

Je varnost na spletu problem korporacij ali problem držav? Ali problem vsakega posameznika? Vprašanja niso preprosta. Preprosto je kvečjemu ugotoviti, da je regulacija nujna. Regulacija nečesa, kar obstaja in kar dramatično vpliva na naša življenja.

Če bi dali na tehtnico koristi in škodo, ki so jo družbena omrežja dala oz. naredila, bi jih lahko brez slabe vesti izklopili. Kot rečeno: že eno samo življenje, ki mnogo prezgodaj ugasne, je tragedija.  

Družbena omrežja so spremenila naš svet in naš vsakdanjik. Prinesla so nove načine monetizacije platform ter ponujanja blaga in storitev. Se še spomnite, kako smo živeli, ko so bili v gospodinjstvu vrhunci tehnike računalnik, televizija in stacionarni telefon? Teh »dinozavrskih« časov si res ne želimo. Še tem bolj, ker te čase mnogi povezujemo s političnim sistemom, ki je nekoč določal našo družbo in netržno gospodarstvo.

Toda že sama misel, da družbenih omrežij ne bi bilo več, je danes precej eksotična. Družbena omrežja so spremenila življenja mladim in družbi v celoti. Spremenila so čas, ki ga živimo — in predvsem naš pogled v prihodnost.

Resničnostni šov

Lahko si predstavljam, da niti direktorja Mete in TikToka sama nista pričakovala takšnega sveta, kot sta ga pomagala oblikovati. A odgovornost je nedvomno na njuni strani. Ljudem sta položila v roke  priročno orodje. A družbena omrežja so tudi orodje za kriminalce in najrazličnejše iztirjence. In pot v razkroj družbe. Ničesar nista prispevala k premostitvi vrzeli med ljudmi. Ničesar nista prispevala k temu, da bi bilo ranljivih skupin v družbi manj. Še več! S pomočjo družbenih omrežij so se oblike kriminala razmahnile. Razkorak med družbenimi sloji se je še povečal. In zagotovo to komu ustreza. 

Tudi zato je bil zagovor direktorjev korporacij pred Senatom zanimiv resničnostni šov. Toda na politične resničnostne šove smo že navajeni. Dogajajo se zato, da se stvari ne spremenijo. 

NAROČI SE
#Zuckerberg #social
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke