Kulumne
#Ursula von der Leyen #EU #Evropska komisija
Kateri klic zgodovine bo slišala Ursula von der Leyen?
Logo 16.09.2023 / 06.10

Za predsednico EK je zeleni dogovor “odgovor na klic zgodovine”. Kaj pa “klic demokracije”? Kako bo pa nanj odgovarjala?

Ker je Ursula von der Leyen govorila veliko in poskušala nagovoriti mnoge, je pomembno opaziti, česa ni povedala. Malo ali nič ni govorila o stanju demokracije, ki v vsaj dveh državah članicah EU doživljata močno erozijo.
Yves Herman/Reuters

Sporočilo raziskave, ki jo je naredila nevladna organizacija Open Society Foundations, njene izsledke pa objavila le nekaj dni pred zadnjim nagovorom Ursule von der Leyen o stanju EU evropskim poslancem v tem mandatu, bi lahko brali kot zlovešč opomin. Raziskava — ki ni zajela samo evropskih držav — je namreč pokazala, da si večina svetovnega prebivalstva želi živeti v demokraciji, da pa imajo avtoritarne oblike vladanja svoje pristaše.

A kar bolj preseneča, je to, da je med njimi največji delež mladih iz generacije Z in milenijcev. Evropska politika — (so)kriva, da je tudi na stari celini zatohli duh ušel iz steklenice — bi se v luči priprav na volitve morala soočiti s trpko realnostjo vse nižje priljubljenosti demokracije med mladino.

NAROČI SE
#Ursula von der Leyen #EU #Evropska komisija
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke