Kulumne
#ZDA #Zahod #Iran #Izrael
Kdaj bomo že enkrat dojeli, kako Zahod manipulira s svetom?
Logo 07.08.2024 / 06.10

Živim v isti hiši z muslimansko družino iz Alepa. So kultivirani, olikani, pošteni. In za razliko od sosedov niso alkoholiki.

Reuters

Zanimivo je opazovati, kako Izrael vodi vojno na Bližnjem vzhodu. Ja, na Bližnjem vzhodu. Ne samo v Gazi. Očitno ima Izrael načrt, da zaneti vojno na vsem Bližnjem vzhodu. Kar bi lahko prispevalo k čim bolj uspešnemu genocidu nad Palestinci. Izrael bo brez zadržkov zanetil to vojno — oz. jo je že —, ker bo pripomogla k temu, da bo nekaznovano in ob podpori Zahoda končal svoj načrtovani genocid nad Palestinci. Izraelske vojaške operacije na suverenem ozemlju Irana so korak, s katerim bo Izrael ob tihi podpori Zahoda razširil vojno še v Iran. In ko bo enkrat v vojni Iran, bo imel Izrael spet proste roke, da bo počel vse, kar se bo spomnil. Povsem nekaznovano. 

Čeprav se to morda komu zdi absurdno, je v resnici logično. Če na vse skupaj pogledamo od blizu. Korak za korakom.

“Bravo, Izrael! To mi delaj!”

Seveda je jasno, da ima Izrael pri genocidu nad Palestinci tiho podporo Zahoda. In da vojno v Gazi vodi ob tihi podpori ali vsaj v tihem dogovoru z Zahodom. Predvsem z ZDA. Če bi ZDA resno mislile s kritikami izraelskega delovanja v Gazi, bi Izrael lahko ustavile. Zaradi genocida v Gazi bi Zahod lahko uvedel sankcije proti Izraelu. Kot proti Putinu. A jih ne. To je znak, da Zahod ne misli resno z verbalnimi zadržki in s kritikami izraelskega ravnanja v Gazi. Predvsem v zvezi s poboji civilistov, žensk, otrok, šolarjev, bolnikov. Itd. 

Jasno je, da Zahod ne more javno reči: “Bravo, Izrael! To mi delaj!” Zahod, ta veliki, seveda samo navidezni zagovornik človekovih pravic ne more javno podpreti genocidnih dejanji. Čeprav Zahod krši človekove pravice 365 dni na leto in 24 ur na dan, če mu koristi. Ilustrativen primer je recimo odnos ameriške države do Indijancev in nativnih Havajcev.

Podpora genocidu bi bila v nasprotju z načeli, ki jih Zahod javno zagovarja. Zato se od tega verbalno distancira. Celo izreče kakšno kritiko na ta račun. Toda v resnici Zahod ostaja na strani Izraela. Besede tega ne dokazujejo. To dokazujejo dejanja. In ta so tista, ki v resnici štejejo.

Antropološka pomoč

Zaradi vsega tega je verjetno, da je bila tudi izraelska provokacija, ki je v vojno povlekla Iran, storjena z vednostjo in ob podpori, morda celo pod vodstvom političnih svetovalcev z Zahoda. Stvar je dejansko prozorna. Izrael je z ubojem Ismaila Hanije sredi Teherana kršil suverenost iranskega ozemlja v trenutku, ko je začel izgubljati enotno in nevprašljivo podporo Zahoda za genocid v Gazi. Zato so izvedli provokacijo, za katero so vsi morali vedeti, da bo Iran prisilila v odločitev, da se Izraelu maščuje. Tu gre za očitno, vsaj od knjige Krizanteme in meč: Vzorci japonske kulture antropologinje Ruth Benedict klasično prilagoditev vojskovanja kozmološkim značilnostim sovražnika. Izrael oz. njegovi zahodni svetovalci so že vnaprej vedeli, kaj mora Izrael narediti, da bo Iran odreagiral z vojaškim napadom.

In točno to je Izrael storil. Torej: če Izrael tega ne bi hotel storiti — in/ali če bi Zahod Izraelu jasno dal vedeti, da takih dejanj ne bo toleriral —, Izrael ne bi provociral Irana. Vendar ga je. Kar dokazuje, da je šlo za načrtno in zavestno provokacijo, ki jo Iran zaradi lastne kozmologije in kulture lahko zaključi samo z napadom na Izrael. Ne zato, ker ne bi bilo drugih rešitev. Ker so. Ampak zato, ker so vse druge rešitve v okviru iranske kulture in kozmologije manj primerne in manj sprejemljive kot napad na Izrael.

Zelo očitno je torej, da je imel pri tem načrtu Izrael strokovno pomoč. Zahodno kulturno, antropološko pomoč. Ki jo bo ustrezno udejanjil. In unovčil.

Vojna med dobrim in zlim

Če komu ni jasno, kaj naj bi Izrael z napadom na Iran unovčil, je treba eksplicitno izpostaviti, da bo imel od iranskega napada izjemne koristi. Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da nobena država ne more imeti koristi od tega, da je napadena.

Toda Izrael bo od iranskega napada imel ogromne koristi. Največja korist bo ponovno enotna podpora Zahoda in ZDA. In to neglede na to, kaj bo Izrael počel. In kako se bo končal genocid nad Palestinci. Izrael bo torej spet dobil proste roke za masaker nad Palestinci. To je to, kar Izrael hoče. In kar rabi.

Po iranskem napadu na Izrael ne bo šlo več samo za vojno med Izraelom in Hamasom. Ne bo šlo več samo za Palestince in Gazo. Ne samo za genocid v Gazi. Šlo bo za vojno med Izraelom in Iranom. Šlo bo za vojno med krščanstvom in tistim, kar je na Zahodu definirano kot radikalni islam. Šlo bo za versko vojno. Za vojno med dobrim in zlim. In seveda, islam je na Zahodu sinonim za slabo, iranski islam pa sinonim za zlo. In ko se bo Izrael boril proti temu zlu, mu enotna podpora Zahoda ne uide. Tudi podpora Slovenije. 

Kdaj bomo že enkrat končno zmožni uvideti psihološke natege, s katerimi Zahod manipulira ves svet? 

Naj zapišem še enkrat: že šest let živim v isti hiši s šestčlansko družino iz Alepa. Jasno, muslimani so. Krasni ljudje. Kultivirani. Olikani. Moralni. Pošteni. Ena od njihovih ključnih prednosti pred sosedi Slovenci je, da niso alkoholiki.

NAROČI SE
#ZDA #Zahod #Iran #Izrael
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke