Kulumne
Klin se s klinom zbija, metanol pa z etanolom
Logo 27.09.2022 / 06.05

Skratka, alkohol je za nekaj časa odstranjen z mojega nakupovalnega seznama. Še čistila bom kupoval takšna, ki ga ne vsebujejo.

"Izvedeli smo, da je primeru intoksikacije z metanolom najboljši antidot etanol. Torej navadni alkohol. In tega etanola je največ v piru."

Začelo se je tako, da sva se s soprogo odpravila v petek zvečer na obisk k bratrancu. Za vsak slučaj — da ne bi česa zmanjkalo — sva vzela s seboj dva sixpacka piva. Jaz sem se ga lotil že po poti, ona pa ne, ker je vozila. Ducat pirov ni prav dosti za naše pojme, ker smo glede teh stvari kar v formi. Nesrečni bratranec pa res ni imel ne vem kaj na zalogi. Najavljen je bil še en model, ki da bo prinesel nekaj trave. Dobro, še par jointov, pa bo v redu.

Liker iz smrekovih vršičkov

Ampak hudič mi ni dal miru in tako sem šel stikat po omaricah, če se ne bi še kje kaj našlo. In najdem eno majhno flaško z neko čudno rjavkasto tekočino. Povoham — diši po smrekovih vršičkih. Najbrž kak liker. In si ga natočim eno šilce.

Precej hitro sem se začel počutiti jako čudno. Rekel sem si, bolje da pustim to stvar pri miru. Prišel je tudi prijatelj z marihuano in večer je bil rešen.

Ponoči pa mi je bilo slabo. Parkrat sem bruhal. Nekaj časa mi je bilo hudičevo vroče, spet drugič pa me je tresla mrzlica. Kaj se dogaja?

Zjutraj je bila situacija mirna. Malo so se mi majale noge, ampak to sem pripisoval težki noči in večeru. Bratranec je kuhal kavo, jaz pa sem v slogu izkušenega pijanca razmišljal, da bi me šilce žganega znalo k sebi spraviti. In tako sem si privoščil še en smrekov liker.

Za šipe pucat

"Kaj pa počenjaš?" se je zgrozil bratranec.
"Nič, enega ta kratkega sem ruknil."
"Pa to ni za pit! To mam za šipe pucat. To je metilni alkohol!"

Ups. Je že bilo prepozno.

Spet sem se začel potiti, noge so se mi majale še bolj kot prej. Počutil sem se grozno.

"Kaj pa zdaj, hudiča?"

"Bomo poguglali," je bil pameten bratranec. In smo guglali.

Izvedeli smo, da je primeru intoksikacije z metanolom najboljši antidot etanol. Torej navadni alkohol. In tega etanola je največ v piru.

"Ja, nič," se je smejal bratranec, "na pir moraš."

Detoksikacija

Mhm.
Kar ne bi bila težava, če se ga ne bi prejšnji večer nalizal. In tako sem se v soboto ob osmih zjutraj, mačkast od včeraj in munjen od metanola, znašel v bifeju na Golniku. Ruknem dva pira, pa za vsak primer še tretjega. In glej ga zlomka. Dejansko sem bil vedno bolj trezen. Etanol je res izničeval učinek metanola.

Ta je pa dobra, sem si mislil. Včasih smo se zajebavali, da je bojevati se v vojni, da bi dosegli mir, kot da bi fukali, da bo postali spet nedolžni. Jaz pa zdaj tu sedim in pijem pir, da bi se streznil. Za detoksikacijo. I must be the first.

Sanitarna katastrofa

Tako zelo gladko vseeno ni šlo. Slabo počutje, občasno bruhanje, driska in podobne nevšečnosti so se vlekle še cel dan in v naslednjo noč. V nedeljo zjutraj sem bil kolikor-toliko v redu.

Žena me seveda ni šparala: "Prav ti je. Kaj pa moraš vse požlampat, kar vidiš, pijanec!" me je nadirala.

Imela je prav. Od alkohola umret je eno, ampak to bi bilo pa kar malo preveč direktno, se vam ne zdi. Poleg tega jo je treba razumeti tudi s tega stališča, da je morala odstranjevat posledice sanitarne katastrofe, ki sem jo doma povzročil — ampak pustimo podrobnosti.

V glavnem, alkohol je za nekaj časa odstranjen z mojega seznama. Še čistila bom kupoval takšna, ki ga ne vsebujejo.

NAROČI SE
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke