Kulumne
#pismenost #vzgoja #šolstvo
Kognitivna dezorganizacija v šolah ali zakaj pismenost MORA padati
Logo 24.05.2023 / 06.10

Izboljševanje pismenosti je za vladajoče družbeno nevarno početje. Oblast rabi nepismene državljane, ki se igrajo s strojčki.

Učne načrte — in to ne samo za slovenščino — je treba nujno spremeniti. Ker bistveno prispevajo h kognitivni dezorganizaciji mladih v Sloveniji.
Marko Crnkovič

Pred dnevi smo bili seznanjeni z rezultati pismenosti slovenskih osnovnošolcev, ki so bili zbrani v zadnji raziskavi PIRLS [Progress in International Reading Literacy Study oz. Mednarodna raziskava napredka bralne pismenosti, ki jo izvaja IEA, International Association for the Evaluation of Educational Achievement oz. Mednarodna zveza za evalvacijo izobraževalnih dosežkov; op. ur.]. Rezultati so slabi. Bralna pismenost upada.

Ali povedano drugače: rezultati so potrdili tisto, kar opažamo v vsakdanji praksi vsi, ki se ukvarjamo z mladimi in njihovim izobraževanjem. Pismenost pada že leta. Študentje ne samo ne znajo več postavljati ločil — da o vejicah ne govorimo —, ampak ne znajo uporabljati niti velikih in malih začetnic, drugega sklona, dvojine itd.

NAROČI SE
#pismenost #vzgoja #šolstvo
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke