Kulumne
#vlada #koalicija
Konec povolilne evforije. Zdaj gre zares.
Logo 05.05.2022 / 06.10

Udobje volilne zmage lahko že na prvi stopnici skazi javno licitiranje imen za stolčke in prerivanja v “menzi pri koritu”.

" Dve stranki, na kateri je prihodnji šef vlade tozadevno računal, sta izpadli." — [

Nekaj pred 10. uro zjutraj so v Državni zbor na uvodna pogajanja o novi vladi prihajali bodoči mandatar Robert Golob in kot kaže bodoči koalicijski partnerji iz SD in Levice. Da kani podreti Peterletov časovni rekord pri sestavljanju ministrskega zbora in potrditve v DZ — kar formalno pomeni prenos oblasti —, je vodja Gibanja Svoboda napovedal že v volilni noči.

Treba je pa takoj poudariti, da bo za življenje in preživetje 15. slovenske vlade bistveno bolj pomembna kakovost kadrov, ki bodo prevzeli položaje — torej njihova verodostojnost, integriteta in strokovnost, predvsem pa politične, operativne kompetence. Ne gre samo za ministre, temveč tudi za naslednje ravni v državnem aparatu, kjer se dejansko oblikujejo politike.

Kompetenci vladanja in vodenja

Zakaj sta kompetenci vladanja in vodenja tako pomembni?

Prvič: obdobje, za katero je volilno telo tako množično podelilo mandat Golobu, bo izjemno zahtevno. Veriga kriz z občasnimi prekinitvami, ki so poskrbele predvsem za gospodarski odboj, se s kovidom in novimi vojnami namreč podaljšuje v drugo polovico drugega desetletja. Četudi so Janševi vladajoči v kampanji oglaševali dobre ekonomske in tudi socialne kazalce, se utegne povolilna slika hitro zaostriti — začenši že konec prejšnjega tedna, ko so cene energentov ob novi deregulaciji spet poletele v nebo.
​{embed_info_box}200959{/embed_info_box}

Če potegnemo vzporednice s preteklimi krizami — predvsem tisto, ki jo je leta 2008 povzročil padec banke Lehman —, je dobra okoliščina, da je gospodarstvo bistveno manj zadolženo, banke pa zato v boljši kondiciji. Toda na drugi strani so močno poškodovane preskrbovalne verige. Prihaja do novega napihovanja gradbenega in nepremičninskega balona. Inflacijski pritiski, ki ne bodo hitro popustili, so lokalno in globalno dejstvo.

Spolzko vprašanje

In drugič: bodočo vladno posadko v DZ čaka izkušena, izurjena in vseh, tudi mejnih političnih operacij vešča opozicija s poraženim premierom na čelu. V tem kontekstu ne bo nepomembno, ali bo bodoča koalicija — še posebej Golobova stranka z mnogimi novimi obrazi — ohranila politično dovolj močne ljudi.

Dve stranki, na kateri je prihodnji šef vlade tozadevno računal, sta izpadli. Politično zanimivo in po svoje spolzko vprašanje bo tudi, kako bo v vladajočo zgodbo potegnil nekdanja predsednico in predsednika vlade in njuni LMŠ in SAB. Tako že od LDS naprej ostaja nerazrešeno vprašanje dolgoročnejše konsolidacije sredinskega političnega prostora.

Novi družbeni dogovor

Že zaradi 41 poslanskih mest ima Golob do nove vlade bistveno lažjo pot — še posebej, če jo umestimo v politično zgodovino, ko so bila razmerja velikokrat bistveno bolj zapletena. Toda videz je lahko v politiki hitro varljiv. Udobje volilne zmage lahko na prvi stopnici skazijo že javne licitacije imen za stolčke in prerivanja v “menzi pri koritu”, ki bi razgalile temeljno nerazumevanje Kermaunerjevega trikotnika oblast-last-slast. 

Vsaka vlada, ki se je pogajala javno, prek medijev, si je vgradila močan eksplozivni potencial. Slabo bi bilo, da bi glede na visoka pričakovanja in s tem odgovornost vsebina potonila v kadrovske sence. Golob se je namreč zavezal tudi k oblikovanju novega družbenega dogovora in k zavezništvu s civilno družbo. Ne vemo še natančno, kaj to je oz. bo. Vemo pa, da za spremembe, za katere se je večina volilcev odločno zavzela, ni dovolj, da na položajih samo zamenjaš ljudi.
​{opomba}200958{/opomba}

NAROČI SE
#vlada #koalicija
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke