Novice
#Velika Britanija #UK #Elizabeta II.
Kraljica Elizabeta (1926–2022): The Queen is dead, long live the King!
Logo 09.09.2022 / 06.10

Odšla je velika osebnost, ki je bila s svojo doslednostjo, predanostjo pomemben družbeni korektiv, kakršnih verjetno več ne bo.

Včeraj, 8. septembra 2022, je kraljičin osebni tajnik skratka sporočil predsednici vlade: "Londonski most je padel." — [

Od vseh britanskih vladarjev in vladaric je prestol zasedala najdlje — 70 let in 214 dni (od akcesije 6. februarja 1952 ob smrti svojega očeta Jurija VI. oz. kronanja 2. junija 1953) — in je bila tudi z naskokom petnajstih let (pred kraljico Viktorijo) ob svoji smrti najstarejša britanska kraljica.

Nasledil jo bo oz. jo je že prestolonaslednik Charles, valižanski princ, ki je v trenutku njene smrti včeraj okrog pol sedmih popoldan po srednjem greniškem času formalno postal kralj.

Veliki čevlji Karla III.

A nekaj je gotovo: Karel III. bo moral obuti zelo velike čevlje. Njegova mati je poosebljala vlogo, ki jo je živela od svojega šestindvajsetega leta, ko je s kraljevskim maziljenjem vzela nase najpomembnejšo vlogo v monarhiji. Ob razigranem soprogu in mnogih dvornih oz. družinskih viharjih, ki so jih povzročali "The Royals", je dajala vtis stoične, razumne, umirjene, uglajene, zadržane, a tudi dovolj subtilne osebe.

V sedemdesetih letih njene vladavine se je v Veliki Britaniji zvrstilo ne več ne manj kot petnajst predsednikov vlad (Churchill, Eden, Macmillan, Douglas-Home, Wilson, Heath, Callaghan, Thatcher, Major, Blair, Brown, Cameron, May, Johnson, Truss). Menda je največ skupnega imela s Churchillom, saj ju je povezovala ljubezen do konjev. Menda ni imela prav veliko skupnega z železno lady. Toda nikoli ni kazala naklonjenosti ali nenaklonjenosti do kateregakoli premiera. Kraljica je v vseh odnosih s politiki delovala spoštljivo in izjemno dostojanstveno.

Na obisku v Sloveniji

Tako umirjen in prijazen, pa tudi prikupen vtis je naredila tudi ob svojem obisku v Sloveniji leta 2008, ko sem imela to srečo in čast, da sem lahko bila zraven.

Kljub izjemni odprtosti soproga Filipa, vojvode edinburškega, ki jo je spremljal na tistem srečanju, ga je kraljica zasenčila. Elizabeta II. je izžarevala dostojanstvenost, milino, radovednost. Morda sem si samo domišljala, toda z vprašanji, ki mi jih je namenila, je pokazala zanimanje za področje, ki sem ga raziskovala. Zanimalo jo je, kako bi primerjala delovanje medijev v Sloveniji in Veliki Britaniji in v čem je ključna razlika v medijskem sistemu. Navrgla je še nekaj kratkih vprašanj, iz katerih sem lahko sklepala, da išče osebne poglede. Kljub protokolu je srečanje presenetljivo pustilo občutek pristnosti in človečnosti.

"Londonski most je padel."

Včeraj, 8. septembra 2022, je kraljičin osebni tajnik sporočil predsednici vlade: "Londonski most je padel." ("The London Bridge is down.") Tako se je glasila šifra, ki je sprožila mašinerijo do najmanjših podrobnosti izdelanega protokola žalovanja. Institucije so pripravljene. Dvomim pa, da so pripravljene na novo obdobje, ki je pred njimi. Z novim kraljem bo zapihal nov veter, nova premierka bo prinesla novo retoriko, pa tudi zgodba o brexitu bo počasi dobila resen epilog.

Kakorkoli že, poslovila se je osebnost, ki je bila zaradi svoje umirjenosti, doslednosti, predanosti in spoštljivosti pomemben družbeni korektiv, kakršnih verjetno več ne bo.

NAROČI SE
#Velika Britanija #UK #Elizabeta II.
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke