Kulumne
#srednja leta #menopavza
Kriza srednjih let: Kako dokazati, da nisi star? V tem je vsa znanost.
Logo 31.05.2022 / 06.10

Razvil sem obrambni mehanizem, da dobim napad migrene, ko zaslišim dojenčkov jok. Če v filmu zajoka dojenček, zamenjam kanal.

"So pa tudi take, ki prikrito sovražijo moške. Saj veste: ločena, samska, zagrenjena, zatežena. Namesto da bi se uredila in si nekoga našla za srečno starost, se raje obda z obrambnim zidom in se dela nedosegljivo."

Moj bratranec Peter je svojo krizo srednjih let ženi oznanil takole: “Motor ali pa ljubica!” — “Motor!” je mirno odvrnila žena. In zdaj se vozita po celi Evropi in se imata fajn.

Dejansko pa se nemalo moških odloči za ljubico, saj bi radi sami sebi dokazali, da še niso za v staro šaro in da še zmorejo šarmirati nasprotni spol.

Brez dojenčkov, prosim!

Stranski učinki krize srednjih let so tudi nakupi novih in dragih avtomobilov, jaht, vikendov in podobnega. Pač stvari, s katerimi poskušajo kompenzirat za mlahavost v hlačah.
Še ena taka skrajnost je poročiti se z dvajset ali več let mlajšo žensko in imeti otroke pri petdesetih in nekaj. Fantje, a ste vi normalni? Imam dva sinova in rad ju imam in ponosen sem nanju, vendar mi ne pride na kraj pameti, da bi zdaj imel dojenčka. Še več! Razvil sem obrambni mehanizem, da dobim napad migrene, ko zaslišim dojenčkov jok. Če v filmu joka dojenček, zamenjam kanal. Ne prenašam.

Tako da je moja žena glede tega na varni strani. Moja kriza srednjih let se odraža tako, da se obnašam kot najstnik, hodim na koncerte v majicah izvajalcev, čakam avtograme rok zvezdnikov in obsesivno kupujem plošče in cedejke. Pa še ceneje je kot nakup novega avtomobila.

Morda je del te zgodbe tudi prepiranje na socialnih omrežjih, kjer sogovorniku zlepa ne bom dal prav. Kakih deset let nazaj bi samo zamahnil z roko in si mislil, da je škoda časa. Zdaj pa ne. Ker sem siv in posledično moder, izkušen mož. Jaz že vem, kaj in kako.

Mlado meso

Pri dekletih, ki tudi niso imune na ta virus — zoper katerega seveda ni cepiva —, je ponavadi malo drugače. Ena skupna lastnost sicer obstaja, da si dobro ohranjene dame 45+ privoščijo kakšno mlado meso (15 ali več let mlajšega moškega), katerih orodje je še v zavidljivi kondiciji.
​{embed_info_box}203762{/embed_info_box}

Znak, da je bolezen napredovala, pa so nočna rajanja v tinejdžerskih cotah in z občutno preveč makeupa. Woo-hoo, babe, žuuur! Ja, seveda. Otroci so polnoletni in jih ni več treba dajati spat in oblačit. Cel luksuz.
So pa tudi take ženske, ki prikrito sovražijo moške. Saj veste: ločena, samska, zagrenjena, zatežena. Namesto da bi se uredila in si nekoga našla za srečno starost, se raje obda z obrambnim zidom in se dela nedosegljivo — hkrati pa napada vse, kar je moškega. Že zato, ker je moško. Ne zato, ker bi ji kdo kaj konkretnega rekel ali naredil.

Strah pred staranjem

Kot zanimivost ugotavljam, da je takega življa veliko med novinarkami, ki se potem ukvarjajo z namišljenimi aferami, stojijo pred hišo kakšnega politika, vreščijo v mikrofon, češ, kakšna svinjarija se godi. Hmm. Narobe parkiral?
​Je pa vsa ta kriza srednjih let bolj kot ne strah pred staranjem, ki je v vseh nas. Normalno, starost v večini primerov ni preveč lepa. Kako dokazati, da nisem star, v tem je vsa znanost. Jaz imam sicer to smolo — ali srečo —, da sem osivel že pri tridesetih. Če si pustim rasti še brado, dejansko izgledam nekaj let starejši kot v resnici. Pravzaprav mi je nek študent, ki je bil na praksi v moji bivši službi, ko sem bil star 44 let, prisodil nekaj čez 60, en drug gospod, ki pa je bil dejansko star nekaj čez 60, pa je rekel, da sva generacija. Tako da se je moja kriza srednjih let začela kmalu po tridesetem.

NAROČI SE
#srednja leta #menopavza
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke