Revija
#ukrepi #korona virus #Maske
Maske so padle in niso padle.
Logo 29.04.2020 / 06.05

Odkrit obraz je vrednota zahodnega sveta. Zrcalo osebnosti. Naša izkaznica, identiteta. Spoštovanje sogovornika. Svoboda.

»Je takšna omejitev izkazovanja lastne identitete v javnosti sorazmerna z zdravstvenimi cilji, ki jih zasledujemo v pandemiji?« — [Fotografija: Marko Crnkovič]

Maske. Beseda, ki smo jo doslej najbolj poznali v zvezi s pustom in karnevali, postaja realnost vedno večjega dela prebivalstva na planetu. Tudi v Švici je debata o maskah odmevna in razdvaja javnost. Ko Bundesrat napoveduje odpiranje trgovin in lokalov in oživljanje javnega življenja, vztraja pri odločitvi, da je nošnja mask osebna stvar posameznika, in jih tudi ne priporoča nikjer razen v zdravstvu. Ob tem tudi odsvetuje izdelovanje in nošnjo improviziranih mask iz blaga.
Pritisk medijev in nekaterih strokovnjakov je tudi v Švici odmeven, toda glavna akterja korona krize, minister za zdravje Alain Berset in vodja epidemiološke službe švicarskega zdravstvenega urada Daniel Koch, se pri nošenju mask za zdaj odločata po svoje. Drugače od politikov in zdravstvenih ustanov večine držav v okolici. Tudi drugače kot v Sloveniji, kjer so maske v zaprtih javnih prostorih obvezne.
Ko opazujem politično dogajanje v zvezi z maskami, ugotavljam, da so postale zanimiv simbol razmerja oblasti do prebivalcev. Kot so v četrtek zvečer razkrili kolegi v oddaji Tarča, so maske tudi simbol korupcije. Bolj ko v neki državi nosijo zaščitne maske, manj je prostora za neposredno demokratično debato.

Protokol

Bilo je v ponedeljek, 2. marca, na začetku pomladnega zasedanja švicarskega Nationalrata, ko se je poslanka in ena od vodilnih članic desne Švicarske ljudske stranke (SVPMagdalena Martullo Blocher v dvorani pojavila s poklicno zdravniško masko na obrazu in zahtevala takojšnje in ostro ukrepanje parlamenta in vlade v zvezi z epidemijo korona virusa. Med drugim je zahtevala takojšnjo uvedbo obveznega nošenja zaščitnih mask.
Rezultat? Predsednica parlamenta Isabelle Moret ji je prepovedala nošnjo maske oz. sodelovanje pri zasedanju, ko ni želela sneti maske. Protokol natančno opredeljuje dovoljenje za uporabo obrazne maske v parlamentu, pri čemer ni dovoljena zloraba zaradi protesta, je svojo odločitev pojasnila Isabelle Moret. Poslanka Magdalena Martullo Blocher je besna odšla iz dvorane, pozneje pa se na zasedanjih ni več pojavila z masko.

Brez razmisleka

Nova slovenska vlada je v noči s 13. na 14. marec imela svojo prvo sejo v maskah. Odhajajoča vlada še dan prej ni nosila mask, niti ni napovedovala korakov k obvezni uporabi. Nova oblast je kmalu zapovedala obvezno nošenje v zaprtih javnih prostorih. Slovenija je čez noč postala država ljudi v maskah. Še včeraj nekaj neverjetnega je postalo vsakdanje. Večina je to brez razmisleka, presoje ali odpora sprejela. Politiki na sejah, novinarji pri svojem delu, upokojenci v trgovinah in še mnogi drugi se v javnih prostorih dušijo v teh bolj ali manj kvalitetnih maskah.
Glede koristi mask za javno zdravje ostajajo strokovnjaki razdeljeni. Mnogi to podpirajo, češ, maske zmanjšujejo širjenje virusa. Drugi pravijo, da so maske učinkovita zaščita pred širjenjem okužbe samo za obolele. Tretji menijo, da nošenje mask ob napačni uporabi viruse še bolj prenaša prek rok ali neposredno skozi usta in nos v dihalne organe in s tem celo povečuje tveganje za okužbe.
Jasno je tudi, da bi maske morali menjati vsako uro ali dve, saj se pri dihanju močno navlažijo in uničujejo, torej bi za učinkovito uporabo potrebovali na milijone in milijone mask. Dnevno. Ki jih seveda nimamo. Ne v Sloveniji ne v Švici ne kje drugje.

Nekje na sredini

Ne vem, kdo od strokovnjakov ima glede tega prav. Kot ponavadi v življenju, najbrž vsakdo in nihče, resnica pa je nekje na sredini.
Toda bolj kot deljena mnenja glede mask v javnosti pa me zanima politični in družbeni vidik hoje z masko po svetu. O tem ni skoraj nikjer — ne samo v Sloveniji — praktično nobene debate.
Ena temeljnih vrednot zahodnega sveta je medsebojno občevanje z odkritim obrazom. Odkrit obraz je naš najbolj prepoznavni simbol, zrcalo naše osebnosti, naša neformalna osebna izkaznica. Odkrit obraz je spoštovanje sogovornika. Z odkritim obrazom smo ljudje nosilci individualne identitete, če hočete tudi osebne svobode. Vse to smo v nekaterih okoljih čez noč zrušili, pozabili, prekrili s skrbjo za zdravje posameznika in celotne družbe.
Spet smo pri sorazmernosti. Je takšna omejitev izkazovanja lastne identitete v javnosti sorazmerna z zdravstvenimi cilji, ki jih zasledujemo v pandemiji? Pri nošnji mask v javnosti ne gre toliko za zdravstveni vidik. To je veliko bolj politična in družbena kategorija.

Odločno in obvezno

Bolj ko je oblast odločna, avtoritarna, samopašna, prej se bo zatekla k obveznemu zakrivanju človeškega obraza. Politike z maskami sem začel videvati na Madžarskem, v Srbiji, drugod po vzhodni Evropi, kmalu zatem tudi v Sloveniji. Vlade so nošenje mask v skrbi za zdravje v bolj ali manj strogih različicah predpisovale tudi svojim ovčicam.
In bolj ko so po drugi strani družbe trdno demokratične, bolj nerade predpisujejo maske. Razen v žariščih uporaba mask celo v Italiji ni predpisana. V Nemčiji se je k temu ukrepu najprej zatekel — tipično — vzhod Nemčije. Sledila je Bavarska, kjer je ministrski predsednik Markus Söder iz Krščansko-socialne unije (CSU). Povsem drugače ravnajo v Severnem Porenju–Vestfaliji, kjer deželni predsednik iz Krščansko-demokratične unije iz sestrske stranke (CDU) vodi veliko bolj demokratično in liberalno politiko. Severno Porenje–Vestfalija je ena redkih nemških zveznih dežel, kjer obveznih mask ne nameravajo uvesti.
Maske so obvezne tudi v Avstriji, kjer kancler Sebastian Kurz iz konservativne Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) — podobno kot člani slovenske vlade — s svojimi ministri javno paradira tako rekoč izključno v maskah. Avtoritarni prijemi, kot smo videli zadnje tedne, tudi njemu niso tuji.

Brez mask. Tako ali drugače.

Na drugi strani pa so države z demokratičnim izvajanjem ukrepov ali uvajanjem izrednih razmer. Tu so maske večinoma rezervirane za zdravstvo in rizične skupine prebivalstva. Med temi je na prvem mestu Švedska, v to kategorijo sodi tudi Nizozemska, med alpskimi državami pa Švica … Ljudje načeloma ne nosijo mask, samo sem ter tja srečate koga z zakritim obrazom. Mask ni v javnem prometu, mask ni v trgovinah. Mask ni tudi med politiki, ne v vladi ne v parlamentu. Ne nosijo jih novinarji, niti uradniki ne. Skratka, mask ni nikjer. Krivulje obvladovanja pandemije so tudi v Švici zelo ugodne, širjenje je tako rekoč povsem ustavljeno — čeprav je ves čas delovali veliko javnih služb, odprti so bili vrtci, javno življenje se nikoli ni povsem ustavilo.
Korona virus je torej mogoče uspešno ustaviti tudi brez mask na obrazu. Seveda pa je to veliko lažje, če tudi politiki hodijo okrog brez mask — tako brez zaščitnih mask na obrazu kot tudi v odnosu do prebivalstva. In če upoštevamo še korupcijo pri nabavljanju mask, potem je najbolje, da jih vsi takoj snamemo. Politikom smo jih namreč tudi že sneli.

PS: Nabavna cena

Bundesrat je prejšnjo sredo na seji odločil, da bo obrambno ministrstvo, ki je na svetovnem trgu kupilo več milijonov zaščitnih mask, zalogo prodalo velikim prehrambenim verigam Migros in Coop in lekarnam po nabavni ceni — ti pa bodo morali maske po isti ceni prodajati naprej prebivalstvu. In to v državi, kjer sta profit in kapital precej nedotakljivi družbeni normi.

NAROČI SE
#ukrepi #korona virus #Maske
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke