Kulumne
#Twitter #x #Elon Musk
Naše informacijsko okolje je onesnaženo
Logo 20.10.2023 / 06.10

Muskovi cilji so še več kontroverznosti, še več moči in predvsem še več bogastva. To mu godi in ga očitno dela neustrašnega.

Ob nakupu Twitterja je Musk napovedal, da mu gre za zagotavljanje svobode, demokratičnosti in dostopnosti. A ravno te dni grozi z umikom družbenega omrežja X iz Evropske unije.
Gonzalo Fuentes/Reuters

Elon Musk, tehnološki vizionar, filantrop, predvsem pa poslovnež, spet buri s svojimi napovedmi. Po nakupu in preimenovanju platforme Twitter v X spet postavlja nova pravila delovanja. Pred kratkim je napovedal, da bodo uporabniki morali plačevati letno naročnino za uporabo. Odločitev je predstavil kot ukrep za onemogočenje ali vsaj zmanjšanje množice lažnih profilov.

Pravi razlog pa je verjetno drugje. Zlonamernežem z naročnino ne bo preprečil zlorab, saj bodo še vedno našli pot, kako pretentati sistem. Obenem pa bo težko prepričal mnoge resne in odgovorne uporabnike, da omrežju X dovolijo dostop do kreditne kartice.

Musk pravi, da bo to najprej uvedel za uporabnike na Filipinih in Novi Zelandije. Zakaj prav v teh dveh država, ni pojasnil.

Ekscentrik

Težko se je znebiti občutka, da so milijarderjeve odločitve ekscentrične, četudi po svoje pogumne. Prav tako je težko predvideti, ali filantrop — kot se rad poimenuje — res zasleduje še kak drugi cilj kot to, da je kontroverzen in še bolj bogat. Predvsem pa to, da ima vse več moči. To mu godi in ga očitno dela neustrašnega.

Ob nakupu Twitterja je napovedal, da mu gre za zagotavljanje svobode, demokratičnosti in dostopnosti. A ravno te dni Elon Musk najavlja možnost umika družbenega omrežja X iz Evropske unije. Razlog naj bi bilo njegovo nestrinjanje z evropskim aktom o digitalnih storitvah. Evropska komisija je na seznam devetnajstih podjetij, za katere veljajo strožja pravila, namreč uvrstila tudi X. Mnoge spletne platforme so se zavezale, da bodo spoštovale kodeks ravnanja v primeru dezinformacij — toda omrežje X je odstopilo od dogovora.

Odklop

V obdobju zavajajočih informacij in lažnih novic je vsaka zahteva po preverjanju informacij izjemnega pomena. Muskov odziv je zato še tem bolj zaskrbljujoč. Ob prevzemu platforme je hitel zatrjevati, da bo dopuščal svobodo govora “brez represivnih ukrepov”, da na Twitterju ne bo mogel vsakdo “delati, kar mu pride na misel”, in “povedati karkoli brez posledic”. In seveda, da bo sprejemal omejitve v dololočenih državah.

Manj kot leto od tega je Musk te besede gladko požrl. Zdaj spet dokazuje, da lahko družbeno omrežje vse prenese. Mnogi mu sicer niso slepo verjeli, recimo o številu odpuščenih uslužbencev Twitterja. Te napovedi in dejanske odločitve so se dinamično spreminjale. Tudi ob novici, da bo “odklopil” evropske države, Elon Musk že lansira tudi nasprotne informacije.

Uravnotežene pripombe

Zavajajoče in polarizirajoče vsebine na družbenih platformah in zgodbe, ki sejejo sovražnost in gnev, so dejstvo. Nič čudnega, da vedno več ljudi trdi, da na spletu ničemur več ne verjame. Pa vendar nas vedno znova še kaj preseneti. Recimo podatek, da so na BBC dobili okrog 1500 pritožb na račun pristranskega spremljanja konflikta med Izraelci in Palestinci. Pritožbe so enakomerno porazdeljene med tiste, ki menijo, da je poročanje pristransko v korist Izraela, in tiste, ki menijo, da je pristransko v korist Palestine. BBC odgovarja, da pritožbe natančno proučujejo in da upoštevajo komentarje obeh sprtih strani.

Kakorkoli: naše okolje je informacijsko onesnaženo. Če ne bomo več mogli dostopati do ene od platform, si ne bom gnala k srcu. Še več! Dvomim, da bi katerokoli družbeno omrežje res pogrešala.

NAROČI SE
#Twitter #x #Elon Musk
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke