Kulumne
#kviz #TV
Ne bom vložil kvizka
Logo 16.08.2022 / 06.10

Ne, ne bom se prijavil na kviz. Ni treba, da cela Slovenija ve, da sem butl. Saj se že na socialnih omrežjih dovolj sramotim.

"Kvizko je bil nekakšen joker. Če je bil tekmovalec prepričan, da bo odgovoril pravilno, je "vložil kvizka" — nekakšno leseno skulpturo — in si s tem podvojil točke."

Skoraj vsaka TV postaja v Sloveniji ima takšen ali drugačen kviz. Originalnih ni več — niti na TV Slovenija, ki je v starih časih še kakšnega pripravila —, saj je ceneje plačati licenco.

Od Oliverja Mlakarja do Maria Galuniča

Se pa spomnim, da je bil v času moje rane mladosti jako popularen hrvaški kviz Kviskoteka, katerega avtor je bil Lazo Goluža, vodil pa ga je legendarni hrvaški voditelj Oliver Mlakar. Moja generacija še danes včasih uporabi izraz "vložil bom kvizka". Kvizko je bil nekakšen joker. Če je bil tekmovalec prepričan, da bo odgovoril pravilno, je "vložil kvizka" — nekakšno leseno skulpturo — in si s tem podvojil točke.

Tega sem se spomnil oni dan, ko sem gledal n-to ponovitev kviza Joker, ki ga vodi večni mladenič Mario Galunič. Saj veste: Mario ima nekje na podstrešju svoj portret, ki se stara, on sam pa se ne. Druge razlage ni. Mario izgleda enako kot leta 1995, ko sem v njegovi oddaji Zoom nastopil s svojim bendom.

Milijonar

Eden od najuspešnejših (najpopularnejših?) kvizov je seveda znameniti Milijonar — kot mu rečemo pri nas —, v originalu Who Wants To Be A Millionare?. Na sporedu je po vsem svetu v različnih verzijah. Vpliv tega kviza je verjetno največji. Pri nas ga je najprej vodil Jonas Ž. na Pop TV in pozneje tudi na TVS in si z njim pridobil nekaj izgubljene popularnosti. Vodili so ga tudi Boštjan Romih (Pop TV), upokojena RTV legenda Slavko Bobovnik (Planet TV), zdaj pa je v varnih rokah Jureta Godlerja (Planet TV). Na Hrvaškem pa je veliko popularnost dosegel voditelj Tarik Filipović.

Popularnost tega kviza je šla tako daleč, da so leta 2008 posneli celo film (Slumdog Millionaire/Revni milijonar) o dečku iz Mumbaja, ki je čudežno vedel odgovore na vsa vprašanja — in nam skozi filmsko zgodbo razkrije, kako je do tega znanja prišel. Film je pobral osem oskarjev.

Na kavču

Tudi sam sem že večkrat razmišljal, da bi se na kak kviz prijavil, saj sem vedno zelo pameten. "Kako tega ne veš, kreten?"
No, na kavču je lahko biti pameten, malo težje pa, ko te pred nekaj kamerami in pod reflektorji v studiu gledajo voditelj in publika v studiu, pa še kakih 300.000 ljudi od doma, in se potiš kot pujsek na ražnju. Verjetnost, da se bom na kak kviz prijavil, je zelo majhna. Saj ni treba, da cela Slovenija ve, da sem butl. Saj se že na socialnih omrežjih dovolj sramotim.

NAROČI SE
#kviz #TV
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke