Kulumne
#domoljubje #vojna #okupatorji #partizani
Ne računajte na nas. Vsaj name ne.
Logo 26.07.2022 / 06.05

Jaz ne bi dal življenja za nikogar. Kvečjemu bi komu vzel življenje, da bi rešil svojega. Jebiga, nismo vsi heroji kot moj oče.

»Oče je nemško odlikovanje za vsak slučaj po vojni odvrgel v nek potok. Ziher je ziher. Danes mi je žal, da nimam tega zgodovinskega suvenirja.«

Tokrat bom naredil izjemo. Moj oče je bil izumitelj enega od najbolje prodajanih artiklov v Jugoslaviji: znamenite »krokodilke« — ščipalke za perilo. Prodalo so jih okrog 75 milijonov. Bil pa je še veliko več kot to. Tako kot mnogi Štajerci je bil v 2. svetovni vojni tudi on prisilno mobiliziran v nemško vojsko. Tam se je več kot izkazal. Ob napadu zavezniških sil na vojašnico, kjer je stacioniran, se je zagorelo skladišče municije in eksplozivov. Večina vojakov je pobegnila v zaklonišče. Moj oče pa ne. Hitel je gasiti omenjeno skladišče in ga tudi pogasil. S tem je preprečil eksplozijo, ki bi vojašnico zravnala z zemljo. Za svoj podvig je od nemških oblasti prejel visoko vojaško odlikovanje. Ne sprašujte me, katero točno. Vem samo, da je dobil najvišje odlikovanje, ki so ga lahko podelili navadnemu vojaku.

Od štange do kokošnjaka

NAROČI SE
#domoljubje #vojna #okupatorji #partizani
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke