Kulumne
#populizem #žvižgač #gale
Nejevolja do moči naključnega političnega turista populista Ivana Galeta
Logo 04.08.2020 / 06.10

Primer poštenjakarskega populizma. Da si je upal povedati naglas. To ni neka ekskluzivna kvalifikacija. Kaj šele garancija.

»Ko je Tarča naplavila Galeta v središče pozornosti, je postal hvaležni in trpežni strelovod ljudske, karantenske evforije.«

Me veseli, da se bo Ivan Gale začel politično udejstvovati. Ali da tako vsaj pravi. Potem bo domovina zagotovo rešena in problemov ne bo več. De oblast in z njo čast, ko pred, spet naša bosta last!
Še bolj pa me veseli, da se je odločil, da ne bo predsednik vlade: »ker se v tem ne vidi« in “ker se nima za dovolj sposobnega za to funkcijo«.
Jaz tudi ne bi bil navdušen, če bi bil Gale premier. Tako da mi je kar malo odleglo.
Ko je Tarča naplavila Galeta v središče pozornosti, se mi je zdelo, da je samo slučajno postal hvaležni in trpežni strelovod ljudske, karantenske evforije. Bolj kot moralni imperativ je po mojem Galeta gnala skušnjava, da pove vse, kar je vedel ali si pač tako interpretiral, kot je znal. Toliko tega ni mogel zadržati zase. Informacije so bile preveč neprecenljive. To je bil štof, ki so ga mediji hoteli, če že ne krvavo rabili.
Zdaj pa je politično slavo vzel zares. Stopila mu je v glavo. Za zabavo naključnega turista pred Državnim zborom.

Zveni idealno!

Gale se je znašel v političnem primežu in medijskem maelstromu slovenskega senzacionalizma. Na smeh mi gre, ko se rumena televizija prostodušno sklicuje — citiram, dobesedno — na »rumeni tisk«, »da bo [Gale] v prihodnje gotovo politično bolj aktiven«.

»Kakšna bo usoda enega ključnih obrazov petkovih kolesarskih protestov Ivana Galeta? Ali [Gale] res vstopa na slovenski politični parket in ustanavlja novo stranko? […] Na mizi ima več ponudb, blizu so mu zelene politične ideje, pri tem pa je pripravljen sodelovati pri kakšnem novem političnem projektu.«

Več ponudb! Zelene politične ideje! Nov politični projekt! Zveni idealno! Drli bomo na volitve, če že zanj ne bomo volili. Ker tudi to je nekaj!
Še najbolj zabavno pa je, da politični amater nehote zadene bistvo slovenskega ponarejenega politikantskega parketarstva: še preden so sploh volitve, še preden sploh sestavi stranko ali ga v kakšno vzamejo, še preden je na top ten, twenty listah špicen-kandidatov, še preden ga dekalibrirani barometer sploh zazna, še preden sploh pride, vidi, zmaga … — se on že odloči, da ne bo. Predsednik vlade. Odloči! Da noče ali nima volje do moči. 

Pošten je lahko načeloma kdorkoli

Ko se je konec junija Gale kot special guest star pojavil na mariborskih demonstracijah in doživel huronsko odobravanje, nisem prvič privzdignil obrvi. Resda pa mi je šele takrat postalo jasno, da je anonimno ljudstvo resno mislilo, ko je po tisti Tarči nakracalo na steno grafit: »IVAN GALE LJUBIMO TE«.
Postalo mi je jasno, da so tudi podpisani intelektualci resno mislili, ko so na ne več ne manj kot predsednika Republike naslovili ganljivo peticijo, naj Galetu podeli medaljo za častno dejanje.

NAROČI SE
#populizem #žvižgač #gale
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke