Kulumne
#vera #božič #tvs #rtv
Nekatoliki vidimo na Televiziji Ognjišče to, česar katoliki ne vidijo
Logo 28.12.2022 / 06.10

RTV vodijo ljudje, ki prakticirajo katoliško kozmologijo. Ta pa je samo serija izmislekov, ki z resnico nimajo nobene zveze.

"Nič nimam proti katolikom. Nič proti tistim, ki postavljajo jaslice. Nič proti tistim, ki verjamejo, da je skupek izmislekov, ki se jim reče katoliška vera, edina Resnica."

Božični prazniki se mi vsako leto zdijo bolj in bolj naporni. Razlog je preprost: božič je v Sloveniji postal čas, ko imamo poleg Radia Ognjišče tudi TV Ognjišče. Kadarkoli smo med božičnimi prazniki prižgali TV Slovenija, smo lahko gledali tako rekoč samo verske teme. Recimo v Dnevniku in v Odmevih 24. in 25. decembra.

Glede na to, da bo po novem zakonu o RTV Slovenija vodstvo zavoda zamenjano šele poleti, se lahko zgodi, da RTV takrat ne bo več nacionalna televizija. Ampak katoliška. Navsezadnje so v avlo TVS letos prvič postavili jaslice, kajne?

Da ne bo pomote: nič nimam proti katolikom. Nič proti tistim, ki postavljajo jaslice. Nič proti tistim, ki verjamejo, da je skupek izmislekov, ki se jim reče katoliška vera, edina in čista in prava Resnica. Nič proti tistim, ki premorejo tako malo znanja in samorefleksije, da to celo verjamejo. Navsezadnje je res mogoče poznati samo to, v kar že prej verjamemo.

Ujeti v zanko

V to zanko niso ujeti samo katoliki. To je zanka, v katero kozmologije družb in kultur ujamejo vse, ki so se v njih rodili. Te kozmologije definirajo naš svet. Te opredelitve so del naše nevrofiziološke strukture. Zato ni nič čudnega, da ljudje ne morejo vzpostaviti do njih nobene distance. 

Kozmologije vedno vključujejo zaslepitve. Ki jih tisti, ki te kozmologije prakticirajo, ne vidijo. Gre za nevidna dejstva, kot jih je poimenoval Malinowski. Vidna so samo tistim, ki niso člani določenih kozmologij.

Logično je torej, da Petrovčičeva s svojimi gosti razpreda o segmentih katoliške kozmologije, kot da bi šlo za Resnico. Za vpletene v ta razpredanja je to tudi zares Resnica. Ker prakticirajo določeno kozmologijo, ne vidijo, da je to, kar je zanje Resnica, v resnici samo serija izmislekov brez vsake objektivne teže. To vidijo samo tisti, ki te kozmologije ne prakticirajo. Torej nekatoliki.

Sobivanje kozmologij

Povedano samo po sebi ni problem. To je samo objektivno dejstvo, povezano s sobivanjem ljudi, ki prakticiramo različne kozmologije. Težava nastane, ko se nacionalna TV — ali kak drug nacionalni medij — utaplja v eni sami partikularni kozmologiji in jo začne obravnavati kot edino kozmologijo. Še več: začne jo obravnavati kot Resnico samo.

Točno to se je letos v najbolj razvidni obliki doslej zgodilo na RTV. 

Razlogi so jasni. Javni zavod vodijo ljudje, ki prakticirajo katoliško kozmologijo. Ljudje, ki niso nikoli razumeli, da je njihova katoliška kozmologija samo serija izmislekov, ki z objektivno resnico nimajo nobene zveze.

Zato so prepričani, da sami poznajo Resnico. Zato so nacionalni medij, ki ga vodijo, zlorabili za predstavljanje svoje resnice kot Objektivne Resnice.

To je prvi problem. Drugi pa je dejstvo, da je katoliška kozmologija kozmologija večine Slovencev. Zato večina gledalcev ne vidi, da je nekaj zelo narobe, ko TVS to serijo katoliških izmislekov predstavlja kot Objektivno Resnico.

Na silvestrski zabavi

Tretji problem pa je, da je v Sloveniji zamrla ločitev katoliške cerkve od države. Kar pa ni več samo kozmološki, ampak resen politični problem. Zlitje katoliške cerkve z državo, ki ga individualni akterji morda celo lahko zanikajo, je objektivno navzoče in udarja skozi programe TVS že nekaj časa. V božičnem času pa je to zlitje postalo samoumevno. In ta samoumevnost je problem.

To ni problem samo zato, ker v Sloveniji živijo tudi ljudje drugih kozmologij, ki zlitje javne TVS s katoliško kozmologijo neizogibno doživljajo kot nasilje, celo kot Neresnico, ampak tudi zato, ker vlada očitno ni več zmožna dojeti, da gre pri tem za prvovrsten politični problem.

Vlada se ukvarja z drugimi problemi. S krizo zdravstvenega sistema. Z reševanjem energetske krize. S problemi, povezanimi z inflacijo in revščino.

Ne ukvarja se pa recimo z obnašanjem predsednice Državnega zbora. Zadnji incident je bil recimo, da se je na seji, ko je Nataša Pirc Musar prisegla kot predsednica republike, Urška Klakočar Zupančič ne samo prikazala v obleki, ki bi morda sodila na silvestrsko zabavo, ne pa v DZ, ampak je tudi zasenčila predsednico. Kar je preprosto nevljudno na podoben način, kot če bi ženska na poroki svoje prijateljice naredila vse, da bi blestela bolj od neveste. To morda najavlja zanimive odnose med predsednico DZ in predsednico republike.

Kozmološki pluralizem

Tudi z zlitjem RTV s katoliško kozmologijo se vlada ne ukvarja. Pa bi se morala. Ker kozmologije določajo vedenje ljudi. Tudi vedenje Golobovih volivcev.

Mimogrede: Golobova politika v vrsti elementov ni združljiva s katoliško kozmologijo. Vlada sama tega ni zaznala, so pa to že zaznali volivci. Tisti, ki prakticirajo katoliško kozmologijo. Kot tudi tisti, ki je ne. Za katere od njih je ta nezdružljivost bolj problematična, na tem mestu ne morem razpravljati. Toda če vlada ne razume drugih razlogov, zaradi katerih je zlitje javne RTV s katoliško kozmologijo problem, bi morala razumeti vsaj to, da ji to zlitje jemlje moč. Zato bi morala trdno stati na kozmološko pluralni, torej ne dominantno katoliški javni TVS.

NAROČI SE
#vera #božič #tvs #rtv
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke