Kulumne
#populizem
Neoliberalne gorile in desni populizem
Logo 05.08.2019 / 09.35

Konec solidarnosti, človekovih pravic, svoboščin, pravičnosti, nediskriminacije, strpnosti, empatije, odprtosti, dialoga.

Leta 1983 je bila posneta uspešnica Kolo sreče (Trading places), v katerem se bogataška brata poigravata z usodo dveh ljudi, ki ju igrata Eddie Murphy in Dan Aykroyd. Nekateri se bodo filma spomnili kot komične kritike ameriške razslojenosti in družbene neodgovornosti kapitala, drugi pa morda po tem, da je Jamie Lee Curtis v filmu pokazala joške.
No, meni je ostal v spominu eden od zadnjih prizorov, v kateri se v gorilo našemljeni pomagač dveh bratov znajde v kletki z zaljubljenim goriljim samcem. Scena se zaključi z zoomom na debelo izbuljene oči gorilje romantike deležnega zlikovca. Vse ostalo je prepuščeno domišljiji.
V gorilo našemljeni človek je tudi glavni protagonist raziskovalnega projekta dveh ameriških eksperimentalnih psihologov. Christopher Chabris in Daniel Simons sta ga opisala v knjigi Nevidna gorila (2010). Chabris in Simons sta za svoj projekt — po mojem zasluženo — dobila Ig Nobelovo nagrado za najbolj trivialno znanstveno raziskavo v tistem letu.

Nepozornostna slepota

NAROČI SE
#populizem
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke