Novice
#migranti #mediji
Ni fake news. V Sloveniji so vaške straže. Nekateri mediji so navdušeni.
Logo 07.08.2019 / 11.57

Tudi gledalci Planeta, ne samo Nove24TV jokajo od ganjenosti nad domoljubjem posameznikov, ki se žrtvujejo za vse nas.

Pa se je le zgodilo. Po nekaj dnevih smo dočakali prvi prispevek v enem od pomembnejših domačih medijev, ki je potrdil pisanje Janševih propagandnih občil glede obstoja vaških straž v Beli krajini. Novinarjem se te informacije najmanj tri dni ni ljubilo preveriti.
Dela so se lotili na Planet TV, prispevek s tekstom pa je objavljen tudi na Siolu. Rezultat je katastrofalen. 
Nova24TV.si je skratka poročala, kako kleni Slovenci v čepicah Hervardov pozirajo nekje ob meji in se hvalijo, da v zrak spuščajo rafale iz mitraljeza, da migranti v strahu razbežijo. O tem sem pisal že v soboto v tekstu Vaške straže: z rafali proti beguncem.
Planet se je odločil za drugačen pristop. Novinar je v prispevku poskrbel, da je vsak gledalec ob ogledu najbrž zajokal od vzhičenosti nad domoljubjem samorganiziranih posameznikov, ki se žrtvujejo za narodov blagor.

Nekje v Beli krajini

Natančnejšega kraja prispevek sicer ne izda, toda nekje v Beli Krajini se menda vsak dan menda okrog deset posameznikov odpravi na pot ob meji. Na dan prehodijo tudi do 50 kilometrov. Trditev enega od njih, da ne nosijo orožja, je v nasprotju s tem, nad čemer so se navduševali Janševi propagandisti.
Pred kamero je nastopil samo en »vaški stražar«. Gre za Blaža Zidarja, ki ga vidimo tudi na fotografiji s pripadniki Hervardov v omenjenem članku Nove24TV.si in na screenshotu mojega prvega zapisa.
Oblečen je — pričakovano — v maskirno obleko, na glavi pa ima čepico Društva Moris Kočevska Reka. Tega je dolga leta vodil Janšev pristaš Tone Krkovič. 
Intervjuvanec pojasnjuje, da si razen »vaška straža« — z neskrito reminiscenco na domobranske vaške straže — rečejo tudi »pregledniki meje«. Novinarja Planeta vodi po poteh, kjer migranti po njegovem neovirano vstopajo skozi tehnične ovire in imajo, kot poudari, povsem prosto pot.

Simpatični čudaki

Novinar je zavzel povsem pasivno držo. Delovanja ali obstoja vaških straž mimo zakona ni poskušal problematizirati. Še več, v podtonu je z njihovim početjem ves čas solidaren. S tem je dobesedno demonstriral to, kar sem pred dnevi anticipiral z naslednjimi besedami:
»Dvomim, da bo z vaškimi stražami kaj drugače: počasi nam bodo novinarji začeli risati simpatične čudake kot prave in iskrene domoljube, ki skrbijo za našo varnost, ker je država šla v maloro. No, kot vidimo, nekateri mediji, resda strankarski, svoje velike naklonjenosti rafalom proti beguncem že zdaj niti malo ne skrivajo.«
In bolj ko se slabe tri minute dolga reportaža bliža koncu, bolj postaja jasno, da bo novinar intervjujal samo »preglednika meje« in da v zgodbo ne bo vključil prav nikogar drugega, nobenega komentatorja, nobene uradne osebe, recimo z Ministrstva za notranje zadeve, ali politika, ki bi to dogajanje problematiziral. 
Mimogrede: v zvezi s samoorganizirano paramilico bi skorajda pričakovali odziv predsednika vlade. A kaj, ko ima ob sebi notoričnega državnega sekretarja, ki je nad vaškimi stražami morda navdušen in katerega vpliv dokazano seže v vrh Telekoma Slovenije, lastnika Planet TV.

Promocija paramilice

Vse skupaj na koncu izzveni kot čista promocija vaških straž. Da o tem ne bi bilo dvoma, novinar zaključi z nekritičnim komentarjem, ki figurira kot osrednje sporočilo prispevka:
»Blaž, ki ima na hiši izobešeno kranjsko zastavo, misli samo na svojo državo. Strahu ne pozna. Razmišlja pa o tem, kako bo zaščitil svojo družino.«
Na Planetu so se očitno odločili: potrebujemo več pogumnih Blažev, ki razobešajo domobranske zastave, več golorokih, neustrašnih »preglednikov meje«, ki se žrtvujejo za vse nas in v kleni angleščini odganjajo begunce tako, da nanje vpijejo, naj ležejo na tla. Kot pojasnjuje vaški stražar, se ti potem seveda razbežijo.
Domače veseloigre s tragično primesjo potrebujejo ustrezno medijsko spremljavo. In kaj ob vsem tem in ob popolni pasivnosti politike in navdušenjem medijev nad vaškimi stražami še preostane državljanom? Ostaja nam samo upanje, da gre za slabo šalo in osamljene posameznike, ki iščejo pozornost.

NAROČI SE
#migranti #mediji
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke