Kulumne
#solidarnost #poplave
Občutek, kaj je prav: Preživiš, če ti pomagajo
Logo 17.08.2023 / 06.10

Pomoč drugemu je za Slovence ne samo najbolj učinkovita preživetvena strategija, ampak tudi v tem smislu, da tke vezi sodelovanja.

Prvo, česar se iz odziva Slovencev na dan solidarnosti lahko naučimo, je to, da je vsaka politična odločitev, ki je skladna s slovensko politično kulturo, pravilna odločitev. In dan solidarnosti je bil skladen s slovensko politično kulturo.
Andrej Petelinšek

Dan solidarnosti je bil pravilna politična odločitev. In ocena ne temelji na okusu, mnenju ali kakšnih podobnih novodobnih argumentih. Ampak na dejstvu, da je bila odločitev za dan solidarnosti usklajena s politično kulturo Slovencev. In z vrednotami, ki so zanjo značilne.

Že večkrat sem pisala, da je politično kulturo Slovencev napačno jemati kot abstrakten fenomen brez vzrokov in pravil. Še bolj napačno pa jo je primerjati s politično kulturo, ki je značilna za Zahod. Tako se stanje demokracije v Sloveniji nenehno in napačno ocenjuje glede na to, kaj je (oz. bi naj bila) zahodna demokracija. Če je slovenska situacija podobna zahodni, je to plus. Če je od zahodne demokracije drugačne, to velja za minus. Kot nekaj, kar je treba popraviti oz. izboljšati.

NAROČI SE
#solidarnost #poplave
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke