Rubrike
#profil #portret #intervju #rtv #obrazi
Obrazi 16./2. | Lado Ambrožič: “Tako hudo ni bilo na RTV še nikoli.”
Logo 01.04.2022 / 06.10

O Programskem svetu imam teorijo. Da je trojanski konj politike. Škodljiv. Odveč. To je prilika, da jo testiram na Ambrožiču.

"So ti pritiski danes hujši od tega, kar je Ambrožič svoje čase dal skozi? Hja, prej je bilo bolj prikrito, zdaj pa javno in odkrito. Ampak vseeno: da bi šli tako frontalno kot zdaj, tega pa ni bilo."
Nadaljevanje torkovega teksta z naslovom
Obrazi 16./1. | Lado Ambrožič je zgladil, izdolbel že kar nekaj kamnov, skal
(29. 3. 2022).

So današnji politični pritiski hujši od tega, kar je Ambrožič svoje čase dal skozi? Ali smo novinarji, ste televizijski novinarji že vse to kdaj prej doživljali?

Prej je bilo bolj prikrito, zdaj pa je vse javno in odkrito. Ampak vseeno: da bi šli tako frontalno kot zdaj, tega pa ni bilo. Programski svet je bil včasih pola-pola. Generalni direktor je bil včasih bolj desne provenience, direktor TVS pa bolj leva sredina — Ambrožič pa tudi leva sredina (po lastni definiciji). Zdaj pa je linija enotna. Od Programskega sveta in Nadzornega sveta pa do generalnega direktorja in odgovornega urednika in vseh urednikov. Zdaj pa še MMC. Tako hudo ni bilo še nikoli. In tega se ne bo dalo spremeniti še najmanj štiri leta. Razen če levica zmaga in uveljavi nek nov zakon, ki bi drugače definiral RTV. Ampak to bi tudi trajalo vsaj dve leti. Tega se ne da čez noč. Verjetno bo na RTV še štiri leta tako kot zdaj. To je neverjeten pritisk. Tako ni mogoče delati. Saj vidimo, kaj delajo zdaj recimo z Eriko Žnidaršič.

Ločeno mnenje

No, o njej imam ločeno mnenje. Večkrat sem že napisal, naj jo TVS ugodno proda ali odstopi Kanalu A. Ona je prišla s svojo tabloidno barvo na dan že takrat, ko je povabila Jelinčiča v Piramido, on pa je tam pizdil čez Cigane. Zdaj pa je v vsaki drugi Tarči Hojs. Zakaj je v vsaki drugi Tarči Hojs? Ja, zato vendar, da si bustajo gledanost, ker se s Hojsom vedno vsi fajn skregajo. Pa še sebi bilda status žrtve, ker Hojs nadira njo nazaj.

Hahaha, dobro razmišljaš …
​{embed_info_box}197255{/embed_info_box}

Že mogoče, ampak imam zaradi tega probleme. Sam pri sebi, drugače ne. Ne upam si več vsega napisati tako, kot si res mislim. Bojim se. Včasih. Potihem. Ne politike, ampak novinarjev. Dominantno novinarsko srenjo je treba obravnavat diplomatsko, v rokavicah. Včasih je bilo tako, da me je kdo mogoče nehal pozdravljat. Danes pa je to drugače. Danes pa te denuncirajo. Ali pa ne vabijo na Televizijo. No, jaz itak nisem dober za pred kamero, ker sem se v petintridesetih letih navadil, da si vzamem čas, ko pišem, da še enkrat razmislim, na televiziji pa moraš bleknit takoj.

Ja, no, ti nisi šlagfertik kot Jelinčič. Ker koplješ. Poskušaš spravit noter vse nianse.

Vso podporo

Dejstvo je, da si Televizija zasluži vso podporo. Zaradi cehovske solidarnosti, če že ne po zdravi pameti. Dejstvo pa je, po drugi strani, da si Televizija zasluži tudi kritiko. Ne od vlade oz. od Uroša Urbanije, ampak kompetentne kritike. Mojo ali tvojo kritiko. Dobronamerno, kompetentno in pooblaščeno.

In kaj to pomeni, se prebudi Ambrožič? Premalo je profesionalizma. Informacija mora biti korektno narejena. Lahko je kritična, ampak potem ne sme nihče nič reči, ker je korektno narejena. Treba je misliti na ene in na druge. Na to, da ne boš nikogar prizadel. Lahko poveš vse, ampak mora biti vse dognano. Informacija mora stati.

To je seveda res, ampak glede na slovensko zamerljivost — še posebej politikov, za katere je televizija v bistvu PR servis — to ni tako samoumevno. Pričakujejo naklonjenost novinarjev, ne samo priložnost, da se bodo oni prijazno nasmihali in izpadli pametni.

Radikalna teorija o Programskem svetu

Kmalu po začetku najinega pogovora prejšnji teden v Grand Hotelu Union se nenadoma zavem, da pravzaprav govorim več kot Ambrožič. To pripišem dejstvu, da zna Ambrožič človeka nekako pripraviti do tega, da se razgovori. Tudi mene je znal, ko sem bil nekoč davno gost v njegovi slavni oddaji Intervju — 4. marca 2012, kot mi naknadno sporoči iz svojega arhiva —, ampak tudi na kavi z njim mi jezik kar dobro, še predobro teče. Kot da sem jaz njegov gost in ne on moj. Ambrožiču se v šali opravičim, češ, saj je tudi on zadnjič Lidiji Hren rekel ali nekje napisal, da je kot spraševalec vedno imel svoje mnenje in ga tudi izrazil.

Spet preveč govorim. Bom pa še malo. Glede Programskega sveta imam precej radikalno teorijo. Izkoristim priložnost, da jo stestiram na Ambrožiču.

Prepričan sem namreč, da je Programski svet škodljiv. Trojanski konj politike. Način, kako politika legalno in legitimno pride na Televizijo in se vmešava v program v svojo korist. Prefrigana delegatska neumnost.

To odvečnost Sveta — milo rečeno, ker potem je tu še problem politične in sestankovalne (ne)kulture — pa argumentiram s tem: če bi bili novinarji in zlasti uredniki bolj profesionalni, če bi bila novinarska in uredniška, nenazadnje tudi produkcijska kultura na višji stopnji. Vsa čast izjemam. Svet ne bi bil potreben. Ne bi služil temu, da postavlja novinarske, programske standarde. Ker čému služi Svet? Svet skrbi za to, da so zastopani vsi interesi. Tudi politični, seveda, in vsi drugi, gospodarski, intelektualni, socialni, znanstveni, kulturni, demografski, pa interesi manjšin, narodnih in drugih, tudi lifestyle manjšin. Načeloma. Zakaj pa? To so vendar stvari, ki bi morale biti jasne vsakemu uredniku, če že ne novinarju, ali vsaj desetim, dvajsetim programskim, redakcijskim urednikom skupaj.
​{embed_info_box}197256{/embed_info_box}

V idealnem svetu Svet nima kaj

No, Svet je upravni organ, mi kontrira Ambrožič, ki določa finančni načrt — kar naj kar dela, priznam, da se ne bi uredništva med seboj poklala —, lahko pa se usede tudi na program. Pove, kaj je v redu in kaj ne. In samo naivno lahko upamo, da se na te stvari bolj spoznajo kot pa sami televizijci, še pripomnim. Akademiki kot Janko Kos že mogoče, za večino pa dvomim.

Ampak drugače mi pa Ambrožič dá prav. Če Televizija dela profesionalno, Svet nima kaj. Potem so res lahko samo upravni organ. Zdaj se pa vmešavajo. Direktno diktirajo šefom, kaj naj naredijo. Direktno. Saj sem sedel v Svetu štiri leta. Poglej recimo Kmetiča. Kmetič se direktno sestaja z uredniki. Vlakovodja. Agresivni so. Kmetič, Štuhec, Juhant … S Poglajnom nista mogla narediti nič. Ostali so pa tiho. Če bo kdo zdaj kaj v Programskem svetu rekel, bo to Splichal, ki pa je že malo passé.

Pa saj ima tudi pri drugih glavno ali vsaj zadnjo besedo politika. Če boš kandidiral na predlog civilne družbe, na predlog gledalcev in poslušalcev, bo tudi o tebi odločala politika. Stranke bodo odločale tudi o tebi kot predstavniku civilne družbe. Mandatno-volilna komisija Državnega zbora.

NAROČI SE
#profil #portret #intervju #rtv #obrazi
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke