Kulumne
#kmetijstvo #kmetje
Od Matije Gubca do hlapca Jerneja: Jaz sem kmet!
Logo 01.05.2023 / 06.10

Kmetom se globoko opravičujem, da sem v življenju tako pogosto uporabljal besedo “kmet” v pejorativnem, posmehljivem pomenu.

Naše nerazumevanje kmetov — ali celo averzija do njih, če povzdignejo glas —, je v veliki meri posledica naših potrošniških in lifestyle obsesij, te pa posledica oglaševalskega indoktriniranja.
Hinko Smrekar: naslovnica Hlapca Jerneja in njegove Pravice Ivana Cankarja

Torkove traktorske demonstracije kmetov so bile šokanten fenomen, iz katerega bi lahko marsičesa naučili. Če bi se le hoteli. Ob 450-letnici slovensko-hrvaškega kmečkega punta bi se spodobilo. Koristilo pa tudi.

Urbano populacijo je protestni vdor v center Ljubljane spravil ob živce do te mere, da so kmetom začeli metati naprej, koliko ti traktorji stanejo. Ljudje, ki se jim športno-utilitarna vozila — primerna za v glavnem prostočasno in objestno vožnjo po zoranih ali nezoranih njivah (opcijsko pa tudi po senožetih) — zdijo nekaj najbolj normalnega, so prizadeto ugotavljali, da so nekateri traktorji še dražji od terencev, in da se kulaki torej nimajo pravice buniti na našem posvečenem asfaltu. In to se ni dogajalo samo na družbenih omrežjih: po senzacionalizmu znan spletni medij je gladko objavil članek z naslovom Kmetje na protestu tudi s traktorji, dražjimi od sto tisočakov.

NAROČI SE
#kmetijstvo #kmetje
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke