Kulumne
#predsedniške volitve 2022 #volitve
Pred volitvami: Logar, Brglez, Pirc Musar
Logo 21.10.2022 / 06.10

Ali koalicija še lahko motivira volilce, ki so jim spomladi pomagali odstaviti Janšo, da v drugem krogu ne bodo abstinirali?

"Rivalstvo med Natašo Pirc Musar in Milanom Brglezom je povzročilo predvsem to, da ima v kampanji Logar veliko več miru, kot si je verjetno sam predstavljal."

Prva je gotovo ta, da je Logarju s svojo na novo izumljeno pahorjansko, spravno, “neodvisno” držo v pomembni meri uspelo izbrisati spomin na tretjo Janševo vlado, na njene afere, sporne prakse, avtoritarnost in na dolgi pohod političnih nameščencev skozi institucije, od policije do RTV. Brutalne posledice v osrednji medijski hiši gledamo v živo.

“Utrujenost od demokracije”

Logar v tej kampanji ne taji samo SDS, ampak celo samega sebe kot ministra prejšnje vlade, češ, bil sem zgolj šef diplomacije in samo za to sem odgovoren. Mobilizacijski učinek levosredinskega volilnega telesa, ki je prinesel močno zmago Golobove Svobode, je do politične jeseni že splahnel, istočasno pa zadnje merjenje Ninamedie kaže tudi prvo resnejše padanje podpore vladajoči stranki.

Sklepamo lahko, da se širi bazen nezadovoljnih in manj zadovoljnih, obenem neideoloških volivcev, ki imajo pogosto spomin zlate ribice in se selijo med tabori. Tokrat v nekem delu tudi k Logarju.

Ob tem lahko predsednik sveta SDS računa še na nekaj, kar je filozofinja Karolina Babič ta ponedeljek v Večeru opisala kot “utrujenost od demokracije” po tako intenzivnih, ideološko in emocionalno napetih volitvah, kot so bile letošnje parlamentarne.

Angažma in pozornost volivcev sta za predsedniško tekmo popustila. Tudi v perspektivi varčevanja moči za lokalne volitve, ki bolj usodno vplivajo na naša življenja. Janša jim ob tem za posladek servira še trojni referendum.

Prelivanje glasov

Boj levosredinskih kandidatov Nataše Pirc Musar in v tekmo pozno potisnjenega Brgleza je samo na prvi pogled podoben duelu med Mitjo Gasparijem in Danilom Türkom iz leta 2007, ko sta se borila za drugi krog z Lojzetom Peterletom. Tedaj je bil namreč (prvič) na oblasti Janša. To je bil ne nepomemben, verjetno celo odločilen kontekst mobilizacije za Türka.

Tega momenta letos ni. Večni šef SDS je (spet) v opoziciji, zato je vprašljivo, ali lahko levosredinski politični bazen ponovi vajo iz leta 2007. Ob tem lahko Logar ob vse bolj realni možnosti predsedniške zmage računa na še nekaj prelivanja glasov, v prvem krogu danih Janezu Ciglerju Kralju, Vladimirju Prebiliču in v nekem odstotku celo Nataši Pirc Musar.

Kaj je za levo sredino bistveno

Trenutna levosredinska politična vrhuška se je po izstopu Marte Kos osredotočila predvsem na to, da ustavi in prehiti nekdanjo informacijsko pooblaščenko, novinarko, odvetnico. S tem naj bi se uprli tudi uvodni tezi Milana Kučana ob podpori Nataši Pirc Musar, da ni dobro, da bi ena stranka obvladovala vse osrednje politične funkcije v državi.

Kot kandidat, ki ni prinesel zadostnega poriva, energije in s tem potenciala za hiter vzpon, jim Milan Brglez pri tem ne pomaga najbolj. Spopad med njima je koaliciji omogočil predvsem to, da ima v kampanji Logar veliko več miru, kot si je verjetno sam predstavljal. (Prosta) pot je ta hip zanj odprta.

Za levo sredino pa bi moralo biti že zdaj bistveno vprašanje, kako preprečiti — če je to sploh še mogoče —, da bi veliko volivcev, ki so jim pomagali odstaviti Janšo, novembra enostavno ostalo doma.

NAROČI SE
#predsedniške volitve 2022 #volitve
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke