Kulumne
#BBC #Ukrajina #mediji #vojna
Resnica je največja žrtev vojne
Logo 25.03.2022 / 06.10

Da, resnica je izjemno orožje. Že Napoleon se je tega zavedal, ko je rekel, da je moč medijev večja kot moč tisočev bajonetov.

Vsakdanji prizor iz obleganega Marjupolja, Ukrajina. — [
REUTERS

Vojna, ki se dogaja nedaleč stran, pretresa vsako družbo. Nihče te ne more rešiti strahu pred vojno, ki bi lahko razdejala domače okolje. A prav zato je ključno zavedanje in informacija o tem, kaj smo, kje smo, kaj počnemo in kaj drugi počnejo.

V pandemiji smo še verjeli, da se bomo ubranili virusa, če se bomo skrili v svoja stanovanja in se umikali vsemu, kar je živega, da se ne okužimo. Takrat bi še lahko izključili medije in družbena omrežja — resda bi tvegali še večje psihične motnje, kot jih imamo danes —, v primeru vojne pa to ne gre. V primeru vojne nismo odvisni od sebe.

Obračunavanje

Vojne se ne rešimo tako, da se zapremo med štiri stene, naročamo dostavo na dom in izvajamo delo in šolo na daljavo. V primeru vojne je ključna informacija, kaj se res dogaja. In če je resnic toliko, kot je strani v konfliktu, potem nam je lahko pomen informacije in univerzalne resnice popolnoma jasen. V primeru vojne je ključna dobrina novica, ki nam ponudi informacijo, zaradi katere smo ohromljeni od strahu ali želimo vzeti v roke orožje za napad ali obrambo. Od te informacije je odvisno, kako vidimo druge in drugega.

In resnica je največja žrtev vojne. 

Putin se zaveda moči informacije. Zato tako brutalno obračunava z resnico. Zato s svojo mašinerijo onemogoča dotok informacij. V avtoritarnem režimu je prepovedana svoboda izražanja in posredovanja informacij, ki so drugačne od uradnih.
​{embed_info_box}196530{/embed_info_box}

V napadeni državi pa se pomena informiranosti močno zavedajo. Predsednik Ukrajine je obvladovanje družbenih omrežij s pridom izkoristil. Njegovi čustveni apeli so zamajali državniške razprave. Zelenski dobiva izjemno podporo doma in v mednarodni javnosti. Brez njegove podpore in pozivov bi le malo ukrajinskih mož ostalo v državi in samoiniciativno branilo državo. Prav tako izjemen odziv mednarodne javnosti za pomoč ukrajinskim beguncem in razumevanje njihove bolečine je zasluga slik, ki jih dobivamo z bojišča. Informacije, ki jih dobimo, nas spodbujajo, da Ukrajincem pomagamo, da se zavedamo krvavenja države in nesrečnih ljudi.

Pomen informiranosti

Pomena informiranosti v vojni in o vojni se zavedajo vse države in s tem tudi pomena in vloge osrednjih medijev. Ob takšnem razumevanju je britanska vlada v zadnjih dneh odobrila BBC dodatne štiri milijone funtov z razlago, da ima korporacija nujne in nepričakovane stroške zaradi pokrivanja ruske vojne.

Britansko zunanje ministrstvo namenja BBC letno 100 milijonov funtov samo za mednarodne storitve BBC World Service, seveda s poudarkom za pokrivanje tistih predelov sveta, ki so v britanskem interesu. Spodbujanje poročanja o mednarodnem dogajanju je pomembna vloga javnega servisa in financiranje teh storitev je lahko razumeti kot vladni “pritisk”, da so določene vsebine del programa.

Vloga in financiranje javne televizije sta tesno povezana. Daljnosežni vpliv medijske resnice lahko prinaša državljanom neslutene koristi — pa tudi škodo. Ko je žrtev resnica, so posledice nepredvidljive. Da, resnica je izjemno orožje. Že Napoleon se je tega zavedal, ko je rekel, da je moč štirih medijev večja kot moč tisočev bajonetov.  

NAROČI SE
#BBC #Ukrajina #mediji #vojna
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke