Kulumne
#mediji #tvs #Novič #radonjić
Rumeni kartoni Programskega sveta zaradi primera Možina/Radonjić
Logo 20.11.2019 / 20.55

Kadunc se je hotel znebiti Ljerke zaradi Rebernikove v primeru Pirkovič/Thompson. Kaj pa zdaj Gorščakove zaradi Manice?

»Pred intervjujem z Radonjićem, ki je oprostil Noviča, je Možina intervjuval tudi njegovega odvetnika Hribernika, še pred tem pa Pirkovič Noviča samega.«

Tako kot je varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija pritrdila mojemu stališču o kršitvah Poklicnih meril in načel v oddaji Intervju, v kateri je dr. Jože Možina gostil sodnika Zorana Radonjića, je takšno razumevanje z glasovanjem potrdil še Programski svet na ponedeljkovi seji.
Najbolj ostri kritiki ravnanja odgovorne urednice Manice J. Ambrožič, urednice oddaje Lidije Hren in voditelja oddaje Jožeta Možine so bili novinarja Jože Poglajen in Marjan Dora (podpredsednik PS), nekdanji direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik in še nekateri. Med tistimi, ki so izrekali pomisleke zaradi vpletanja v »uredniško avtonomijo«, je bila Petra Bezjak, predsednica Sveta delavcev RTV Slovenija.

Rumeni Rotovnik

Rotovnik je sugestivno podelil tri ločene rumene kartone: Možini, Ambrožičevi in Hrenovi. Na koncu so o kršitvah novinarskih standardov članice in člani sveta tudi glasovali. Sprejeli so dva sklepa. S prvim so potrdili poročilo varuhinje, z drugim pa so izrecno podprli njena priporočila v zvezi z grajanimi uredniškimi odločitvami, ki so jih prepoznali kot kršitve Poklicnih meril in načel in Programskih standardov.
Na ta način je trojica Možina-Hren-Ambrožič zmerno presenetljivo dobila jasen signal, zaradi katerega bi se morala zamisliti nad svojim ravnanjem. Vendar se to na javnem servisu običajno nikoli ne zgodi. In prav zato bi pričakovali tudi sankcije.

Od Thompsona do Radonjića

Naj spomnim na dogajanje sredi leta 2017, ko je tedaj novi generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc zaradi Pirkovičevega intervjuja s hrvaškim pevcem Thompsonom v oddaji Tednik zahteval odstavitev direktorice TV Slovenija Ljerke Bizilj.
To je storil, ker je pričakoval, da bo odgovornost za objavo spornega prispevka prevzela Jadranka Rebernik, takratna urednica informativnega programa. To se sicer ni zgodilo takoj. Pirkovič je sicer odstopil, Rebernikova pa je bila zamenjana pozneje in še pozneje Biziljeva.
Če bi Kadunc hotel tako ravnati tudi v tem primeru, bi moral na sedanjo direktorico TV Slovenija Natalijo Gorščak — ki je bila na ta položaj imenovana marca letos — in na Programski svet nasloviti podobno zahtevo: da ukrepa(jo) proti odgovorni urednici Manici J. Ambrožič.

Še več argumentov za Kadunca

Generalni direktor ima še več argumentov za ravnanje kot v primeru Biziljeve in Rebernikove pred dvema letoma. Kot je bilo pojasnjeno na včerajšnji seji Programskega sveta in o čemer sem obširno pisal že sproti, to sploh ni prvi incident z odkrito neuravnoteženo in pristransko agendo v prikazovanju zadeve Novič. Pred intervjujem z Radonjićem, ki je oprostil Noviča, je Možina intervjuval tudi njegovega odvetnika Hribernika, še pred tem pa Pirkovič Noviča samega.
Če bi Kadunc hotel ravnati konsistentno in enako dosledno kot v prvem primeru, bi moral od odgovorne urednice terjati odstop voditelja oddaje Intervju, nenazadnje pa tudi sankcijo proti odgovorni urednici sami ali celo njen odstop.
Kot rečeno, Kadunc je takrat naredil še korak več: ker ni ukrepala proti Rebernikovi, je zahteval tudi odhod direktorice TV Slovenija. Tokrat pa se znova zdi, da se ne bo zgodilo nič.
 

NAROČI SE
#mediji #tvs #Novič #radonjić
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke