Ta teden sem trikrat kuhala. A sem pridna?
Že mogoče. Ampak če sem odkrita, mi gre to na živce. Odločila sem se, da se ne dotaknem šporheta čez vikend niti s palico. A sem pridna?
Raje imam, da kuha mož. Če kuha, ga imam še raje. Kuha vrhunsko. Čeprav jaz čisto nič ne zaostajam za njim.
Začelo se je v ponedeljek. Ko se je sin vrnil iz Moskve, sem njemu na čast spekla lazanjo. Prišel je poln dobrih vtisov in je bil zelo vesel, ko sem ga pričakala z lazanjo.
Naslednji dan, v torek, sva bili z asistentko Marijanco sami. Spekla sem rozbif. Pripravila sem ga v smetanovi omaki z mandlji. Za prilogo sta bila kuhana cvetača in pomfri. Bilo je slastno.
Četrtek je dan za boranijo
V četrtek sem skuhala boranijo. Najprej sem hotela uporabiti svinjski vrat, ampak me je Marijanca prepričala, da to v poletnih mesecih ni dobro, ker napenja. Svinjina je primernejša v zimskih mesecih.
Prepričala me je skratka, da sem kupila razkoščičena piščančja bedra. Najprej jih razrežite na koščke. Na olivnem olju prepražite čebulo in česen. Vrzite v ponev piščanca in ga začinite s kajenskim poprom, papriko in kurkumo. Ne varčujte z začimbami.
Medtem v loncu skuhajte stročji fižol. Fižola ne režite, samo otrebite ga. Poberite ga iz vode, v katere se je kuhal, in jo prihranite, ker jo boste rabili za zalivanje jedi.
Fižol narežite na krajše štrclje. Ko je piščanec že zapečen, ga posujte še z riževo moko in premešajte. Če se prijema na dno, ga zalijte z vodo od fižola. Potem dajte not še stročji fižol in še zalijte. Tekočine naj bo kar veliko. Ne pozabite izdatno soliti.
Jed je izgledala privlačno. Bila je zeleno-rumene barve. Seksi. Dišala je omamno.
Za prilogo lahko ponudite basmati riž. Skuhajte ga brez vsega v vodi in na koncu samo posolite.
A sem pridna?