Kulumne
#antisemitizem
Slovenski antisemitizem: “Nikoli več!” — pa vendar vedno znova
Logo 15.03.2023 / 06.05

Antisemitizma je veliko, vse več. Tudi v Sloveniji. Pozornost, ki nam jo namenja Center Simona Wiesenthala, je zato dobrodošla.

Če Izrael kritiziramo z istimi vatli kot druge države, ne gre za antisemitizem. Od tega je odvisna ocena, ali so bile obtožbe v pismu predsednici utemeljene ali ne.

Konec februarja je dr. Shimon Samuels, direktor za mednarodne odnose Centra Simona Wiesenthala pri Inštitutu za raziskave globalnega antisemitizma in politik (ISGAP) predsednici Republike Slovenije Nataši Pirc Musar napisal odprto pismo, v katerem je izrazil zaskrbljenost zaradi “izražanja antisemitizma, ksenofobije, pozivanja k nasilju, teorij zarote, lažnih novic, glorifikacije diktatur in terorističnih organizacij” v Sloveniji.

Center Simona Wiesenthala je resna organizacija, ki se ukvarja s spremljanjem in bojem proti neonacizmu, pozivanju k nasilju, zanikanju holokavsta in antisemitizmu v Evropi. Ima tudi posvetovalno vlogo pri Svetu Evrope. Kot je razumeti, so se za pismo odločili, ker jih je zaskrbelo pisanje enega od novinarjev spletne strani MMC RTV Slovenija na družbenih omrežjih. Na tapeti Centra Simona Wiesenthala se je znašel zaradi glasnih kritik Izraela in izraelske politike do Palestincev.

NAROČI SE
#antisemitizem
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke