Kulumne
#mediji #vreme #zima #sneg
Snegmaggedon prihaja. Skrijte se.
Logo 17.01.2023 / 06.05

Da je sneg spet presenetil zimske službe? Veste kaj? Meni se bolj zdi, da je vas presenetil. Čeprav so vas non-stop opozarjali.

Nekoč, ko sem še bil mulc, sem vprašal očeta: »Ata, kaj ste pa naredili, če je zapadlo pol metra snega?« — »Nič,« je rekel foter: »Skidali smo ga.«
Fotografija: Marko Crnkovič

Armageddon je filmska uspešnica iz leta 1998, v kateri je Bruce Willis preprečil trk ogromnega meteorita z Zemljo, kar bi uničilo človeštvo. Harmagedón se je s tem zapisal v spomin ljubiteljev filma, pa tudi širše. Beseda se je udomačila in označuje katastrofo vesoljskih razsežnosti.

Snegmaggedon pa je slovenska izpeljanka, ki sem jo prvič zasledil na Twitterju. Če se prav spomnim, leta 2014. Kako sem si to tako natančno zapomnil? Ker sem takrat bil brez službe in občasno vozil kombi za frenda, med vožnjo pa veliko poslušal radio. Zadeva gre tako: nekega zimskega petka so vremenarji napovedali obilnejšo količino snežnih padavin, vse tja 50 centrimetrov naj bi ga zapadlo v notranjosti, celo kakih 5 cm na Obali.

Ostanite doma

Rumeni mediji so seveda takoj izkoristili gužvo, saj za svoj obstoj rabijo šokantne, napihnjene novice, da bi se zagrebli za več pozornosti od konkurence. Tako so začeli pretiravati — češ, kako se obleči, pa raje ostanimo vsi doma, nihče naj ne gre v službo in podobno. 

Prednjačil je nek zdaj že bivši novinar, ne bom ga omenjal po imenu. Lahko pa povem, da zdaj dela kot PR v enem od večjih slovenskih podjetij, ki je zdaj v tuji lasti. Pa da je dost dober ljubiteljski kuhar.

Skratka: prihaja Snegmaggedon. Skrijte se.

Na koncu je prosto po Shakespearu vse skupaj izpadlo kot mnogo hrupa za nič. Zapihal je veter, odnesel tisto fronto stran od naših krajev — in v Sloveniji ni padla niti snežinka. Ta rumeni so bili kar malce osramočeni. RTV seveda malo manj, ker so malo manj pompozno poročali.

Odrezani od sveta

Nekaj podobnega se je dogajalo ta konec tedna. Da bo sneg. Z nedelje na ponedeljek. Glej ga, vraga, pa res je snežilo. Kakšno presenečenje, sredi januarja!

Ampak tokrat so imeli vremenarji prav. Zmotilo pa me je to, da so dva dni opozarjali, češ, uporabite javni prevoz in se ne odpravljajte od doma, če ni nujno potrebno. Itd.

Zdaj pa … — presenečenje. A si lahko misliš, ulice v Vižmarjih niso skidane! Kaj si pa mislil? Da bojo najprej splužili Vižmarje, Celovško pa šele potem? Jebemti.

Iz Ljubljane v Ljubljano

Dandanes ne zna noben več razmišljat za pol ure naprej. Zjutraj poslušam po radiu: več kot sto nesreč, več kot petdeset zdrsov tovornjakov. Pa komu so to vremenarji razlagali, če jih nihče niti pet posto ne jebe?

To je odraz današnje egoistične družbe. Vsi bi šparali na drugih. Okej, sosed je šel z avtobusom, bom pa jaz šel z avtom. Razumem, če si iz Maribora in se voziš v službo v Ljubljano. Ampak večina se vozi v službo iz Ljubljane v Ljubljano. Iz Ljubljane-Bežigrad v Ljubljano-Vič.

In te večne pritožbe, da je sneg spet presenetil DARS? Veste kaj? Meni se bolj zdi, da je vas presenetil, čeprav so vas cel vikend opozarjali.

Nekoč, ko sem še bil mulc, sem vprašal očeta: »Ata, kaj ste pa naredili, če je zapadlo pol metra snega?«

»Nič,« je rekel foter, »skidali smo ga.« 

NAROČI SE
#mediji #vreme #zima #sneg
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke