Kulumne
#božič #novo leto #praznik
Spet ti božično-novoletni prazniki: Ni fora pit kuhano vino na plus 18°
Logo 08.11.2022 / 06.00

Kar se tiče letnih časov, nisem izbirčen. Ravno obratno, vesel sem, da imamo geografsko lego s štirimi letnimi časi. Ampak …

"Prihaja božično-novoletni čas — verni bi rekli adventni —, ki pa se ga letos (tako kot že lani) ne veselim." — [

Zimsko veselje

In potem zima. Če je kolikor-toliko normalna, lahko smučamo. Skratka, uživamo zimsko veselje. Verjamem, da niste vsi za ta špas, ampak dejansko je kar okej. Pa da ne omenjam naši zimskih junakov — alpincev in nordijcev —, ki nas razveseljujejo z dosežki. Če zanemarimo dejstvo, da se z zimskimi športi resno ukvarja samo sedem držav, smo lahko celo ponosni.

Pa še ena fora je. Poznamo jo tisti, ki smo doma “na vasi”. Če ponoči zapade trideset centimetrov snega, je treba zjutraj skidat — ker drugače nikamor ne moreš. Pri tem srečaš soseda, ki tudi kida, njegova žena pa prinese oblečen čaj. Oblečen? Ja, s šnopsom. To je zelo fletno.

Religijski aspekt 

Zdaj je jesen. Napoveduje se zima. Prihaja božično-novoletni čas — verni bi rekli adventni —, ki pa se ga letos (tako kot že lani) ne veselim. Zakaj, najbrž ni treba razlagat. Pa tudi pretoplo je. Poleti naj bo vroče, pozimi pa mrzlo. Ni fora pit kuhano vino na plus 18°.

Bližajo se sejmi in koncerti, ki so mi najljubši prazniki. Za religijski aspekt mi dol visi. Sem pač brez okusa. Všeč mi je vse, kar je šareno. Pa pričakovanje, večno upanje v stilu Domiceljeve pesmi Saj po novem letu boljše bo. Vse tiste pisane lučke, ki sem jih dobro desetletje tudi sam prodajal. In sezonski komadi, ki ste jih nekateri do grla siti, saj se nekje med 15. novembrom in 31. decembrom vrtijo trikrat na dan na vseh radijskih postajah. Ampak a veste, pesem ni nič kriva. Last Christmas od Whamov, recimo, je velika pop mojstrovina. Če jo glasbeni uredniki preveč sučejo, je to njihova krivda.

Čisto dovolj

Ko sem se še veliko poslovno vozil po Italiji, sem tudi tam opazil, da pred velikimi trgovskimi centri postavijo velikanske jelke že 15. oktobra. Dan spomina na mrtve pri njih očitno ni big thing. Družine, ki se bolj držijo katoliške tradicije, postavljajo smrekico na božični večer in jo pustijo stat do svetih treh kraljev. Čisto dovolj.

No, ja, da zaključim to jamranje: verjetno bi bilo bolje, da bi teh sejmov in koncertov ne bi bilo več kot štirinajst dni, ampak verjetno bi šla komplet ekonomija v kurac. Pa naj bo tako, kot je. Saj smo se že navadili.

NAROČI SE
#božič #novo leto #praznik
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke