Kulumne
#Zahod #Izrael #Gaza
Sprevrženost ZDA in EU ob tej »majhni lokalni vojni« v Gazi
Logo 31.01.2024 / 06.05

Zahodu se bo zazdelo, da je čas za pogajanja in zaustavitev Izraela takrat, ko Palestincev ne bo več. Ko bo genocid dokončan.

Razseljen palestinski deček se igra ob žični ograji, ki deli južni del Gaze od Egipta.
Mohammed Salem/Reuters

Za vse, ki smo ob vojni v Ukrajini in v Izraelu že takoj zavzeli stališče, da je treba obe agresiji končati in izpogajati mir — zaradi česar so nas v Sloveniji zmerjali z »mirovniki« (kar sama razumem kot kompliment) —, je bila vložitev tožbe Južne Afrike proti Izraelu zaradi genocida nad Palestinci na meddržavno sodišče v Haagu moralno zadoščenje. 

Končno! Končno se je našla država, ki si upa stvari poimenovati s pravim imenom! In končno se je našel pravnik oz. pravni team, ki si je drznil vzeti v roke Konvencijo o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida in na njeni podlagi obtožiti agresorja za tisto, kar je več kot očitno: da Izrael zavestno in načrtno iztreblja Palestince v Gazi zato, da bi ozemlje, ki si ga lastí, očistil vseh Nejudov in enkrat za vselej eliminiral idejo in potrebo o dveh državah.

Vendar je bilo moralno zadoščenje kratkotrajno. Končalo se je namreč z odločitvijo sodišča, da mora Izrael sprejeti ukrepe za preprečitev genocidnih dejanj, vendar mi ni treba končati vojaških operacij v Gazi.

Ambivalentno

Reakcije na to so ambivalentne, kot je ambivalentna tudi odločitev sama. Po eni strani je bila deležna odobravanja, da je sodišče Izraelu prepovedalo izvajanje genocidnih dejanj. Nekateri zato sklepajo, da bo Izrael moral končati vojno v Gazi, ker drugače ne more ustaviti genocidnih dejanj. Seveda ne. Izvajanje genocida je v samem jedru vojaških akcij Izraela v Gazi.

Optimisti tudi izpostavljajo, da bodo ZDA zdaj morale Izraelu pokazati meje ali mu celo odreči podporo. Kar bi pomenilo, da mora Izrael vojno končati. To da tudi ni nepovezano s prihajajočimi predsedniškimi volitvami v ZDA, v katerih Demokrati z Bidenom na čelu ne morejo zagovarjati vladavine prava brez upoštevanja stališča Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) v Haagu. 

Pesimisti 

Pesimisti menimo drugače. Vemo namreč, da je to slednje čisto mogoče zato, ker so predsedniške volitve v ZDA stvar notranje politike. Ameriške volilce namreč kaj malo zanima, za kakšno zunanjo politiko se zavzema ameriški predsednik. Volilci se namreč odločajo na podlagi pozitivnega transferja. Zato je zdaj v prednosti Trump.

Povprečen ameriški volivec o mednarodni politiki in mednarodnem pravu nima pojma. Kar ve, je dvoje: da so ZDA utelešenje vsega dobrega — torej tudi demokracije in svobode — in da je vse, kar naredijo ZDA, Demokracija. In Svoboda. Povprečen volivec ZDA je tako neizobražen, da ni zmožen kritičnega premisleka niti notranje politike ZDA, kaj šele njene zunanje politike. O obojem ima le zdravorazumska mnenja, ki jih ustvarjajo in vodijo mediji. Takšni, kot je CNN. Ki sploh še ni najhujše, kar se v ZDA dogaja. 

Abstraktni patriotizem 

Sama sem te procese videla na delu iz prve roke, ko sem živela in delala v ZDA v času ameriškega napada na Irak. Takrat so celo kolegi na fakulteti, ki jim znanja ni manjkajo in ki sploh niso bili Republikanci — prej radikalni demokrati ali kritični intelektualci, ki so bili kritični tudi do politike Demokratov —, podprli ameriški napad na Irak. V smislu nekakšnega abstraktnega patriotizma. Ki pa je v resnici v praksi prakticiranje prepotentnega etnocentrizma, po katerem so ZDA isto kot Demokracija in Svoboda sama. V tej perspektivi se zamislim in ukrepom ZDA nima smisla upirati. Ker se s tem upiraš Dobremu. Toliko o notranji predvolilni dinamiki v ZDA. in možnostih, da bi ta lahko vplivala na Izrael v smeri končanja genocida v Gazi. 

Optimisti 

Hipotetično bi se lahko zdelo, da imajo optimisti prav. Ja, priznam: lahko bi bilo tako. Tako bi pravzaprav moralo biti. Če seveda ne bi bilo Zahoda z ZDA in EU na čelu. Če ne bi Zahod s svojo zunanjo politiko, s katero uveljavlja svoje ekonomske, politične, geostrateške in druge kolonialne interese, prakticiral cele vrste sprevrženosti. Na katere nihče ne reagira. Si ne upa reagirati. Kar dela hegemonijo Zahoda neprebojno. Nevarno neprebojno. 

Ta neprebojnost je ključni razlog, zakaj ne verjamem, da bodo ZDA in EU res naredile karkoli, kar bi ustavilo izraelski genocid v Gazi. Nič ne bodo naredile v tej smeri. Ampak bodo samo govoričile. Mlatile prazno slamo. In dopuščale, da se svet zgraža samo nad Izraelom. Ne pa tudi nad Zahodom. Ki izraelski genocid omogoča.

Polna usta neodvisnosti

To je samo ena od mnogih sprevrženosti, ki spremljajo dogajanje v Gazi. Tako ZDA kot EU se samo sprenevedajo, da jim je količkaj do tega, da se izraelsko pobijanje Palestincev v Gazi konča. To je popolnoma jasno. ZDA in EU bi lahko Izrael ustavile, če bi le hotele. Pa ga nočejo.

Sprevrženo je tudi, da je ICC Izraelu naložil prenehanje izvajanja genocida v Gazi, ni pa zahteval takojšnjega prenehanja vojne. To pomeni ne samo, da Izraelu ni bilo rečeno, da mora vojno ustaviti. Ampak tudi, da je sodišče odločilo politično. Kar spet ni samo sprevrženo, ampak tudi dokazuje, da ICC ni neodvisna institucija. Vodijo jo interesi zahodnega kapitala. O neodvisnosti prava od politike ni niti govora. O tem lahko samo sanjamo. Kar je seveda do kraja sprevrženo. Še posebej, ker ima Zahod polna usta govorjenja o nujnosti neodvisnosti sodišč od politike.

Niti Putin, niti Zahod

Še več. Sprevrženo je tudi, da se ICC dela, da ne ve, da države, ki izvajajo vojaške agresije in poboje civilnega prebivalstva, njegovih odločitev ne spoštujejo. Ne spoštuje jih Putin, ne spoštuje jih niti Zahod. Kar vodi v naslednjo sprevrženost: da si je Zahod navidez opral roke z odločitvijo ICC o ustavitvi genocida v Gazi, medtem ko bo Izrael v praksi nadaljeval s politiko uresničevanja lastnih interesov na škodo drugih ljudi na planetu. Palestinci so najbolj na udaru, so pa samo eni od mnogih. 

Sprevrženosti bi lahko naštevala do jutri. Naj omenim samo še eno: ali ni do kraja sprevrženo, da je Netanjahu še pred napadom na Gazo obljubil dokončni obračun s Palestinci, pa na to ni nihče reagiral? Napad na Gazo je Zahod podprl v imenu pravice do samoobrambe, čeprav je Netanjahu v stilu Tretjega rajha napovedal »dokončno rešitev«. Zahod pa se je delal — s Slovenijo vred —, kot da se nič ne dogaja. Še vedno se delamo, kot da gre za neko majhno lokalno vojno. Ki jo bomo že nekako ustavili. 

Tako se bo tudi zgodilo. Seveda jo bomo ustavili. Ampak šele takrat, ko Palestincev v Gazi ne bo več. Do danes jih je Izrael pobil okrog 27.000. Sprevrženo je, da je mogoče že zdaj izračunati, kdaj bo pri tem tempu pobijanja nastopil čas, ko se bo Zahodu zazdelo, da je nastopil čas za pogajanja. In za zaustavitev Izraela. To bo takrat takrat, ko bo genocid dokončan. 

NAROČI SE
#Zahod #Izrael #Gaza
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke