Kulumne
#ZDA #Ukrajina #Izrael #Gaza
Za ZDA ni razlike med Izraelom in Ukrajino
Logo 07.12.2023 / 06.10

Ni važno, ali si agresor ali žrtev. Če si politični podaljšek ZDA, lahko počneš karkoli. In ti ne bo treba nikoli odgovarjati.

Benjamin Netanjahu je že takoj napovedal, da tega, kar bo Izrael naredil, Palestinci ne bodo pozabili še nekaj generacij. Dva meseca pozneje vidimo, da smo bili celo pesimisti pretirani optimisti.
Abir Sultan/Pool via Reuters

Seveda smo spet imeli prav pesimisti. Optimisti so nakladali, da bo premirje med Izraelom in Hamasom začetek trajne prekinitve vojne v Gazi. Začetek miru. Pesimisti smo trdili, da se to ne bo zgodilo. Nenazadnje je Netanjahu to daj jasno vedeti, ko je napovedal, da bo po izteku premirja Izrael nadaljeval z vojaškimi operacijami v Gazi. Tako kot je ob začetku napadov na Gazo povedal, da to, kar bo Izrael zdaj naredil, Palestinci ne bodo pozabili še nekaj generacij.

Na to opozarjam, ker je že ta prva izjava kazala, da gre za naklepno delovanje Izraela v smeri genocida nad Palestinci. Reakcija na te zgodnje zle slutnje je bila takšna kot običajno. Bile so označene kot pretiravanje. Celo kot antisemitizem. Ob njih so zamahovali z roko. Tiste, ki smo na tak zaskrbljujoči scenarij opozarjali, pa so označevali kot prenapeteže. Ker saj imamo mednarodno pravo in OZN. In saj je Izrael civilizirana država. Nad njim držijo roko ZDA. Zato Izrael ne bo šel predaleč. Itd.

Prazne besede

Dva meseca pozneje lahko vidimo, da smo bili celo pesimisti pretirani optimisti. Obsega in načina genocida v Gazi ni predvidel nihče. Vse skupaj daleč presega črne scenarije najhujših pesimistov. Danes je jasno, da za Izrael mednarodno pravo ne obstaja. Danes je spet jasno, da je OZN povsem nemočna opazovalka pobojev Palestincev. Nemočna do te mere, da ne more dostaviti Palestincem niti najnujnejše humanitarne pomoči. Politično pa je OZN reducirana na prazno govorjenje, ki se mu Izrael z vojaškim delovanjem posmehuje v brk. Ozira se nanj seveda ne. Kaj šele, da bi ga upošteval.

Danes je jasno tudi, da ZDA v nobeni točki niti ne želijo niti nočejo ustaviti genocidnih pobojev Palestincev. Res je nasprotno: ZDA delovanje Izraela podpira. Ga vzdržuje. Ga omogoča. Bidnovega govorjenja, da mora Izrael upoštevati mednarodno pravo in da je rešitev vojne oz. odnosov ustanovitev dveh držav, nima smisla upoštevati. To so le besede. ZDA ne naredijo in očitno tudi ne bodo naredile nič, da bi Izrael ustavile.

Propaganda

Kar pomeni, da bi morali za vojne zločine, ki se dogajajo v Gazi, klicati na odgovornost ne le Netanjahuja. In Izrael. Ampak tudi Bidna. In ZDA. ZDA celo morda bolj kot sam Izrael. In to iz najmanj treh razlogov.

Prvi zadeva dejstvo, da Izrael operacije v Gazi gotovo ni načrtoval niti brez vednosti niti brez podpore ZDA. To dejstvo ilustrira logika, s katero je Izrael opravičil svoj napad na Gazo. Že takoj na začetku napada je retoriko o povračilu za Hamasov napad na Izrael in ugrabitev Izraelcev zamenjala retorika o boju proti terorizmu. Tokrat zoper terorizem Hamasa.

Ker sem v času, ko so ZDA napadle Irak, živela v ZDA, me je izraelsko govorjenje o obračunu s Hamasovim terorizmom že od vsega začetka neprijetno spominjalo na politično propagando v podporo ameriškemu napadu na Irak. Tudi ta napad se je zgodil kot obračun s terorizmom, ki je domnevno grozil ZDA. Propaganda je donela iz vseh televizijskih programov. Iz vseh radijskih postaj. Iz vseh časopisov. Tako kot zdaj propaganda, da gre pri izraelskem napadu na Gazo za obračun s Hamasovim terorizmom.

Če Zahod reče …

V propagandi, ki ji je nasedel ves Zahod — vključno s Slovenijo —, je Izrael združil boj zoper terorizem z antisemitizmom. Združil je dve nevprašljivi logiki oziroma vrednoti, v kateri se na Zahodu od 2. svetovne vojne oz. od 11. septembra naprej ne sme dvomiti. V maniri politično korektnega govora in razmišljanja je bilo mogoče vnaprej predvideti, kako bodo zahodne države reagirale, ko bosta omenjena antisemitizem in boj proti terorizmu. Antisemitizem je povzročil nekritično zagovarjanje vsega, kar počne Izrael. Antisemitizem je Izrael izvzel iz meril mednarodnega prava, ki veljajo za vse druge države sveta. Boj proti terorizmu pa je aktiviral avtomatično podporo izraelskem vojaškemu delovanju. Terorizma in teroristov od 11. septembra namreč na Zahodu ni mogoče podpirati.

O tem, kdo so teroristi, odloča Zahod. Zato so se na listi teroristov znašla številna gibanja, ki se borijo za pravice svojega naroda. Hamas in Palestinci niso edini primer. A to v resnici nikogar ne moti. Če namreč na Zahodu rečejo, da je nekdo terorist, potem je terorist. Potem se je proti njemu mogoče upravičeno bojevati. Do iztrebljenja. Pa če je terorist ali pa če ni. Večina Palestincev ni teroristov, a so kljub temu žrtve pokola brez primere.

Čemú država, če ni prebivalcev?

Drugi razlog, zaradi katerega vemo, da Izrael genocid nad Palestinci izvaja pod pokroviteljstvom in zaščito ZDA, je dejstvo, ki je danes — upam vsaj — vidno tudi slepim. In sicer: kar počne Izrael v Gazi, je dobro načrtovana dolgotrajna vojaška operacija, ki ima za cilj pregnati Palestince z ozemlja, na katerem naj bi se ustanovila palestinska država. Izrael je Palestincem najprej ukazal, naj se umaknejo na jug Gaze. Kar je velik del Palestincev naredil. S tem je sever Gaze brez odpora in boja prepustil Izraelu. Zdaj Izrael z vsemi sredstvi pobija Palestince na jugu Gaze, kamor jim je sam svetoval, naj se umaknejo. In zdaj Izrael svetuje Palestincem, naj se umaknejo v Egipt, če hočejo preživeti. Jasno je, da bodo vsi Palestinci, ki bodo lahko, odšli v Egipt. Takoj ko bo mogoče. Če jih prej Izrael ne bo pobil.

Cilj Izraela je jasen: očistiti ozemlje potencialne palestinske države vseh Palestincev. Posledica tega bo, da ustanovitev palestinske države na ozemlju, ki ga želita nadzirati Izrael in ZDA, ne bo nikoli več aktualna. Ta pobuda bo postala nesmiselna. Zakaj bi vendar ustanavljali državo za prebivalce, ki jih ni? Razen če se ne ponovi situacija ustanovitve Izraela, ko je mednarodna skupnost kar dodelila ozemlje, ki je že pripadalo drugim, Izraelcem oziroma izraelski državi. Za kar pa ni nobene nevarnosti, ker takšna odločitev ne bo dobila podpore ZDA. ZDA je namreč v interesu, da na Bližnjem Vzhodu obstaja samo en hegemon. In to je Izrael. Kar pomeni, da Bližnji Vzhod neposredno obvladujejo ZDA.

Ne biti malenkosten

Da so ZDA vedele za planirani genocid in da ga podpirajo, pa kaže še tretje dejstvo. ZDA namreč niso zaradi genocida nad Palestinci niti v OZN niti kako drugače načele vprašanja sankcij proti Izraelu. Ker če bi ZDA resno mislile z odgovornostjo Izraela za vojne zločine, ki jih ta počne v Gazi, bi lahko ukrepale. Tako v OZN. Kot v NATO paktu. In še marsikje drugje. Pravzaprav bi lahko z orožjem podprle Palestince. Kot to počnejo v Ukrajini. Obe ozemlji sta namreč bili napadeni s strani tujega agresorja. Na obeh ozemljih poteka vojna, v kateri se nad civilisti izvajajo vojni zločini. V obeh primerih se krši mednarodno pravo. V čem je torej razlika? 

Razlika je v tem, da je Ukrajina politični podaljšek ZDA, Palestinci in Hamas pa to niso. Na Bližnjem Vzhodu je politični podaljšek ZDA Izrael. Zato ZDA brezsramno izvajajo politiko podpore svojim političnim podaljškom, ki pa so v enem primeru žrtve teritorialne agresije, v drugem pa sami agresorji.

Logika je torej jasna. Ni pomembno, kaj počneš. Če si politični podaljšek ZDA, lahko počneš karkoli. In ti za to ne bo treba nikoli odgovarjati. Netanjahu to ve. In to tudi javno demonstrira.

Seveda je jasno, da ZDA ne morejo in ne smejo biti malenkostne, ko gre za obsodbo agresorjev, ki so njihovi politični podaljški. Takšna logika in politika bi namreč slej ko prej pripeljala do tega, da bi ZDA na zatožno klop posadile same sebe. Pa ne samo zaradi vojne v Vietnamu in v Iraku.       

NAROČI SE
#ZDA #Ukrajina #Izrael #Gaza
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke