Kulumne
#Rusija #Ukrajina #Zahod
Zahod ni nič boljši od Rusov. Rusi niso nič boljši od Zahoda.
Logo 16.03.2022 / 06.10

Če se pobijajo nebelci, sploh ni hudo? Hudo je, če se pobijajo belci v Evropi? Bravo, Evropa! Bravo, Zahod! Bravo, Slovenija!

Dva blackfacea, rasistični karikaturni maski, ki so jih nosili belski igralci v filmih in gledališču.

“Ga. Vesna Godina, vi ste še samo za britof.”

Naslednji dan pa še:

“Ga. Godina, poglejte se v ogledalo. Ste kot zavaljena komunistična prasica. Gnoj smrdljivi komunistični.”

Tega ne objavljam zato, da bi pisala o tem, kako je mogoče, da je moj službeni mail na voljo komurkoli, da mi pove, kar se mu zljubi. Tudi ne bom pisala o tem, kaj si naj človek misli o piscih takih sporočil. Kot tudi ne o tem, da je ženska — pri 65 letih, s preveč kilogrami in levo politično orientacijo — odobreni objekt javnega žaljenja in želje, da umre.

Ne trdim, da to niso teme, o katerih bi bilo treba pisati. So. Želim pa izpostaviti nekaj drugega: da ta Anton Šuvar samo manifestira duha časa, v katerem živimo. In ki smo ga vsi deležni ob poročanju o vojni v Ukrajini.

Brezmožganski satelit Zahoda

Morda se zdi, da obe temi nista povezani. Pa sta. V obeh primerih je na delu logika, da sta fizični izgled in politična orientacija kriterija, ki določata odnos do ljudi. 

Tako Zahod kot Evropa — vključno s Slovenijo kot brezmožganskim satelitom Zahoda — uporabljata to logiko pri razlagi vojne v Ukrajini. Zahod in Evropa na osnovi barve kože delita begunce na privilegirane, ki jim vstop in bivanje v EU pripadajo avtomatično. In na tiste, za katere to ne velja. Ukrajinci sodijo v prvo skupino. Vsi ostali — Sirijci, Kurdi, Afganistanci itd. — sodijo v drugo skupino. Ukrajinci so beli. Sirijci, Afganistanci, Kurdi in drugi iz arabskega, azijskega, afriškega sveta niso. Če ste beli, vam je vstop v EU odprt. Če niste, ste predmet najrazličnejših zapletenih, tudi dvomljivih postopkov. Za vas so ograje. Žice. Lahko vas potisnejo v Kolpo ali Dragonjo. Ali kam drugam.
​{embed_info_box}195158{/embed_info_box}

EU in Zahod očitno menita, da je belcem v vojni treba pomagati bolj kot nebelcem. To razumevanje ponavljajo tudi v poročilih o ukrajinski vojni. Ta vojna je “nepredstavljiva tragedija”, nekaj “nezaslišanega” itd. Vojne, ki potekajo zunaj Evrope, pa to niso. Če se pobijajo nebelci, sploh ni hudo. Hudo je, če se pobijajo belci v Evropi.

Bravo, Evropa! Bravo, Zahod! Bravo, Slovenija!

Da ne bo pomote: ne problematiziram postopka sprejemanja beguncev iz Ukrajine v EU. Problematiziram to, da ostali begunci niso deležni enakega postopka.

“Evropske” vrednote in civilizacija

Drugi ključni kriterij, ki ga je treba izpolniti za to, da ste v EU dobrodošli, je kulturni. Kot stalno poudarja Zahod, gre v vojni v Ukrajini za “evropske vrednote”. Za “evropsko civilizacijo”. Za Svobodo. Za Demokracijo. Ukrajinci spadajo po zahodni odločitvi med tiste, ki delijo “evropske vrednote”. Ki sodijo v “evropsko civilizacijo”. Rusija in Putin pa sta sovražnika “evropskih vrednot”, “evropske civilizacije”. Zoper njih so vse sankcije upravičene. In to brez razlik. Zato so iz filmskih festivalov, knjižnih sejmov in ostalega izključeni vsi Rusi. Brez razlik. Tudi tisti, ki so proti Putinu. Bravo, Zahod! Bravo Slovenija! Izjemno lucidno. Pametno. In pravično! 

Skratka, Evropa in Zahod sta spet pristali na dnu. Reproducirata logiko in prakse Tretjega rajha. Kjer so na osnovi “rasne pripadnosti” in tega, ali delijo nacistične vrednote, ljudi razvrščali v skupine. Za katere so bile — tako kot danes v EU — predvidene različne oblike bivanja. 

Bravo, Evropa! Bravo, Zahod! Bravo, Slovenija!

Isto velja za strukturni genocid

Nikakor ne zagovarjam ruskega napada na Ukrajino. Ta je nedopusten. Kar počnejo Rusi v Ukrajini, je vredno obsojanja. In sankcij. Isto velja za njihovo bombardiranje civilnih lokacij. Pobijanje civilistov. In ostalo. 

A da bo jasno: isto velja za strukturni genocid, ki ga zahodni kapitalizem izvaja na celotnem planetu že desetletja. Gre za zahodno prakso, ki jo Putin imenuje sociocid. Ta je že rezultirala v vrsti genocidov. Vrsti vojn. Vrsti napadov na civiliste. Itd. 
​{embed_info_box}195159{/embed_info_box}

Bombardiranje bolnišnic v Ukrajini je zločin. A isto velja za ameriško bombardiranje bolnišnic v Iraku. Siriji. Afganistanu. Vietnamu. In drugje.

Zakaj je popolno uničenje bolnišnice v Alepu, ki se je res zgodilo — pri meni živijo begunci, ki so v njej delali —, manjši zločin kot to, kar počnejo Rusi v Ukrajini? Zato, ker so ZDA to počele v imenu Svobode in Demokracije? Zahodne Svobode in Demokracije? Morda bi se morali zavedati, da tudi Putin izvaja vojno v Ukrajini v imenu Demokracije. In Svobode. Kot ju razume on.

Pika

Skratka: dokler ne bomo uporabljali istih kriterijev za vse imperializme in njihove prakse — ruskega, zahodnega, evropskega, ameriškega itd. —, ne bomo razumeli, kaj se dogaja. Zahod ni nič boljši od Rusov. Rusi niso nič boljši od Zahoda. Gre pač za različne načine razumevanja sveta. Dokler se bo vsakemu, ki je dovolj močan, zdelo, da upravičeno uporablja svojo moč za iztrebljanje drugače mislečih, rešitev ne bo.
​Za ukrajinsko vojno to pomeni: Rusi morajo spoštovati drugačnost Ukrajincev. A tudi Zahod in Evropa morata sprejeti drugačnost Rusije. Kitajske. In številnih drugih. Zahodni bombniki, ki širijo Svobodo in Demokracijo po najrazličnejših delih sveta, so prav tako nedopustni, so prav tak zločin kot ruski nad Ukrajino. Pika.

NAROČI SE
#Rusija #Ukrajina #Zahod
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke