Revija
#gledališče #hitler #nacizem
Ad Hitlerum v Mali Drami: Über-Adam in Eva kot odgovor na izrojeno umetnost
Logo 25.09.2020 / 06.10

Nocoj premiera novitete Nova rasa, črne satirične drame, horor komedije Matjaža Zupančiča. Na prosceniju zapora in norišnice.

Bojan Emeršič v vlogi norega znanstvenika in »umetnika« Viktorja Karlsteina (in noge Barbare Cerar v vlogi Karoline) v dramski noviteti Matjaža Zupančiča Nova rasa na odru Male Drame. — [Fotografija: Peter Uhan/Drama SNG Ljubljana]

Nocojšnja in jutrišnja premiera dramske novitete Nova rasa gledališkega režiserja, dramatika, pisatelja Matjaža Zupančiča v Mali Drami (SNG Drama Ljubljana) ima moto. Lahko bi bil tudi Leitmotiv. Čeprav — in prav zato —, ker je izjava Hitlerjeva. O njem namreč tečeta beseda in dejanje.
Führer je baje nekoč in nekje rekel: »Če umetniki slikajo to, kar ne obstaja, sodijo v zapor. Če slikajo to, kar vidijo, pa sodijo v norišnico.«
Odkod je ta citat, ne vem. Tudi Zupančič sam, ki ga je na srédini predpremierni tiskovni konferenci prodal kot Hitlerjevega, ne ve. A četudi je izjava samo apokrifna in ne dobesedna ali celo sploh ni Hitlerjeva, zveni dobro. Ali vsaj smešno in srhljivo. V bistvu paše ali bi pasala k takemu norcu in zločincu — in nerealiziranemu malarskemu diletantu —, kakršen je Hitler bil.

Adam in Eva oz. Hajdi in Markus

NAROČI SE
#gledališče #hitler #nacizem
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke