Revija
#korona virus #kriza #ekonomija
Česar ni zmogla kriza 2008, bo uspelo korona virusu
Logo 26.03.2020 / 19.02

Ne gre za konec kapitalizma. Gre za drugačen kapitalizem. Za kapitalizem, kot ga je svet že poznal po 2. svetovni vojni.

Mario Draghi: »Države bodo to morale prevzeti nase, da bi zaščitile državljane in gospodarstvo pred šoki, za katere zasebni sektor ni kriv in ki jih tudi ne more absorbirati. Vojne kot najpomembnejši presedan so bile financirane s povečevanjem javnega dolga.«

Nekdanji predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi je v včerajšnjem komentarju v Financial Timesu zapisal za mnoge neprijetno resnico, da bodo ves strošek te korona krize — torej ves izpad dohodkov in ves povečan zasebni dolg — prevzele države v svoje bilance. Tako kot v vsaki vojni. Zasebni dolg bo izbrisan. Navaditi se bomo morali, da bo visok javni dolg še dolgo stalnica v našem življenju. Tako kot po vsaki vojni.

»Soočamo se z izzivom, kako z dovolj moči in dovolj hitro preprečiti, da bi se recesija spremenila v dolgo depresijo, v kateri bi ob množici stečajev nastala nepopravljiva škoda. Že zdaj je jasno, da bo spopadanje s tem vključevalo znaten porast javnega dolga. Izguba prihodkov v zasebnem sektorju — in zadolževanja za pokrivanje izgube prihodkov — bodo morale v celoti ali deloma prevzeti države v svoje bilance. Veliko višji javni dolg bo postal stalnica naših gospodarstev in ga bo spremljalo odpisovanje zasebnih dolgov.«

Draghi. Delete.

In še:

»Države bodo to morale prevzeti nase, da bi zaščitile državljane in gospodarstvo pred šoki, za katere zasebni sektor ni kriv in ki jih tudi ne more absorbirati. Države so vedno tako ravnale ob soočenju z izrednimi razmerami nacionalnih razsežnosti. Vojne kot najpomembnejši presedan so bile financirane s povečevanjem javnega dolga.« 

In temu se bo prilagodilo vse drugo. Najprej bodo centralne banke v neomejenih količinah financirale fiskalno politiko — čeprav sprva posredno z nakupi državnih obveznic na sekundarnem trgu (kot ECB v okviru programa APP in novega PEPP, pri čemer bodo pozneje ukinili še ta obvod).

Helikopterski denar

In drugič, ker se bo kriza zavlekla in bo okrevanje počasno, bodo države za spodbuditev agregatnega povpraševanja tudi prebivalstvu začele kmalu razdeljevati helikopterski denar v obliki transferjev gospodinjstvom — kar lahko imenujete tudi univerzalni temeljni dohodek, solidarnostni prispevek, državljanska renta itd..
Tretjič, dosedanja lastniška razmerja se bodo zabrisala. Po domače rečeno, prišlo bo do postopne, vendar obsežne nacionalizacije gospodarstva. Začelo se je s podržavljenjem letalskih družb. Sledile bodo ključne javne storitve (bolnišnice, javni prevoz, voda, plin, elektrika). Potem bodo na vrsti strateško pomembne panoge: od živilske in kemične industrije naprej. V vojnih razmerah ni mogoče drugače voditi države.
In četrtič, ne samo, da bo prišlo do izbrisa zasebnega lastništva v mnogih strateško pomembnih panogah, prišlo bo tudi do povečanja davkov na lastnino (premoženje, dediščine) in na dohodke. Pričakujemo lahko večjo davčno progresijo.

Ne streljajte na messengerja

Drugače ne bo mogoče financirati delovanja družbe po vojni. In to ni nič novega. Po vseh velikih vojnah je bilo tako. Poglejte denimo samo Veliko Britanijo ali ameriške davke po 2. svetovni vojni in poskušajte to primerjati s situacijo pred februarjem 2020. No, tja nazaj nas pelje »vojna bibličnih razsežnosti«, kot imenuje Draghi pandemijo.
In ne streljajte na messengerja. Samo povedati hočem, kam se bo premaknila »nova normalnost«. Tega prehoda itak nihče ne bo opazil, ker se bo dogajalo kot pri kuhanju žabe.
Ne gre za konec kapitalizma. Gre za drugačen kapitalizem. Za kapitalizem, kot ga je svet že poznal po 2. svetovni vojni. In pri tem ne pozabite, da obdobje med 1945 in 1973 v učbenikih imenujejo »zlata doba kapitalizma«. To je bilo obdobje visoke rasti BDP in standarda prebivalstva in krepitve srednjega razreda — seveda ob visokih davkih na premoženje in visoki dohodninski progresiji.
Česar ni zmogla velika finančna kriza leta 2008, bo očitno uspelo korona virusu.

NAROČI SE
#korona virus #kriza #ekonomija
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke