Kulumne
#desnica #mediji #fake news
Desničarski Radio Erevan in Maročani iz Most pri Komendi
Logo 15.04.2024 / 06.10

Prvoaprilska logika posameznikov, ki trdijo, da na slovenskih ulicah sploh ne slišiš več slovenščine. Kaj pa potem? Arabščino?

Baje je v Ljubljani nevarno živeti. V trgovinah zmanjkuje solzilca, si predstavljate!
Marko Crnkovič/Fokuspokus

Prvega aprila so tudi desničarski propagandisti hoteli svoje bralce potegniti za nos z objavo kao hudomušno izmišljene novice. In sicer, da je Kučan postavil Golobu ultimat, da mora kandidirati za evropskega komisarja. Češ, strici so se odločili, da se ga je treba znebiti.

Problem pa je seveda v tem, da vse objave Nove24TV zvenijo kot prvoaprilske potegavščine. Ta novica bi lahko bila objavljena magari 26. avgusta. Prvega aprila pa je izpadla kredibilna. Prvega aprila jim lahko verjamemo. Če že ne cenimo njihovega smisla za humor.

Kak teden pozneje pa sem prav tam prebral, da so od nekega bralca prejeli naslednjo “zaskrbljujočo” informacijo:

Maročani

“Prejšnji petek so pri zelenih blokih v Ljubljani […] devetošolcu na glavo prislonili pištolo, nato [pa] so ga brutalno pretepli in oropali. Pristal [je] na UKC na urgenci. Zgodilo se je nečaku znanke. Nobenih poročil v črni kroniki. Zgleda, da so bili Maročani.”

Poskušajmo se za začetek vživeti v način razmišljanja človeka, ki se nekaj dni po tem, ko neznani storilci bojda pretepejo in oropajo nečaka njegove ali njene znanke, nenadoma zave, da noben medij ni poročal o tem incidentu.

Ta človek ne pomisli, da pa o čisto vsakem drekcu-pekcu mediji vendarle ne poročajo (čeprav se zelo trudijo, da bi). Ne pomisli, da je informacijo morda spregledal — česar mu ne bi nihče zameril —, ampak si naredi predvidljivo teorijico zarote, da policija spet nekaj prikriva, ker dogodek ni bil v skladu z agendo te vlade, ki je nihče ne mara.

Zmanjkuje solzilca

Človek, ki se v svoji zaskrbljenosti in dobronamernosti nazadnje obrne na desničarske propagandiste, ki jih ima za najkredibilnejši medij, je senzibiliziran za določen življenjski nazor oz. pogled na svet, ki ga obdaja. Tako razmišlja zato, ker so ga oni sami indoktrinirali s prepričanjem, da je v Ljubljani nevarno živeti. Da v trgovinah zmanjkuje solzilca, si predstavljate! Morda je tako celo v celi Sloveniji. Ker glejte, zdaj se dogajajo umori že v Kidričevem ali v Podgori pri Škofji Loki. Človek več ne more brez skrbi hoditi po ulici, ker mu bo nekdo zagrozil z orožjem ali ostrim predmetom — kot se nožu reče v policijščini — in ga za nameček še oropal in fizično poškodoval. Ženske so še tem bolj ogrožene, ker lahko kadarkoli pripelje mimo črn ali bel kombi in jih ugrabi ali poskuša ugrabiti kot nedavno v Vevčah, česar dotični informatorji niso pozabili omeniti kot kronski dokaz.

Poizvedba in odgovor

To je logika ljudi, ki meni nič, tebi nič trdijo, da na slovenskih ulicah sploh ne slišiš več slovenščine. Ampak kaj? Arabščino? 

Desničarski propagandisti pa so se vendarle potrudili vsaj toliko, da so na policijo naslovili poizvedbo o konkretnem dogodku. Odgovor policije se je glasil takole:

“Lahko potrdimo, da smo bili 29. 3. 2024 od ene izmed izobraževalnih ustanov obveščeni o primeru medvrstniškega nasilja na območju Most pri Komendi in ne v Ljubljani. Po do sedaj zbranih obvestilih je starejši mladoletnik v družbi še dveh mladoletnih oseb oškodovani mladoletnih osebi zagrozil s pretepom in nato večkrat udaril oškodovanca, v pretepu pa sta aktivno sodelovala tudi druga dva osumljena mladoletnika. Oškodovanec je bil pri tem lažje poškodovan. Vsi trije mladoletnih osumljenci, slovenski državljani, so bili kmalu po dogodku prijeti. V nadaljnji preiskavi ni bilo potrjeno, da bi bil v dogodku oziroma pri pretepu uporabljen kakšen nevaren predmet.”

V bistvu

Pojasnilo policije jih ni niti malo zmedlo. Najbolj smešno pri vsem skupaj je namreč, da so ti norci odgovor policije meni nič, tebi nič objavili — čeprav je bil v direktnem nasprotju z informacijami, ki so jih prvotno prejeli od zaskrbljenega človeka, in čeprav je intenco njihovega članka postavil na laž.

Temu folku ni niti malo nerodno, da delujejo kot Radio Erevan. Ja, res so nekoga pretepli in oropali v Ljubljani, ampak v bistvu se je to zgodilo v Mostu pri Komendi. Ja, storilci so žrtvi res grozili s pištolo, ampak v bistvu sploh niso imeli nobenega orožja. In ja, res je zgledalo, kot da so bili storilci Maročani, ampak v bistvu so bili slovenski državljani oz. starejši mladoletniki.

Drži kot pribito

Vse skratka drži kot pribito. V tem ni nič kontradiktornega. Še posebej ne v tem zadnjem podatku o nacionalni pripadnosti storilcev. Zakaj pa Maročani ne bi mogli biti slovenski državljani? Saj vendar vemo, da vlada še posebej migrantom tako širokogrudno podeljuje državljanstvo, da jih je Spodnja Gorenjska že polna. To je tudi v skladu s teorijo velikega replacementa. Uvozili jih bodo še več, da izkoreninijo slovenstvo in krščanstvo in ostale pridobitve evropske civilizacije.

Vsak dan je lahko 1. april.

NAROČI SE
#desnica #mediji #fake news
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke