Kulumne
#mediji #vlada #zakon #rtv
Deus ex machina prinaša RTV nov zakon, novo moč … — in novo odgovornost
Logo 09.07.2022 / 06.10

Tako kot za težave RTV ni bil kriv samo Janša, jih tudi Golob ne bo sam lastnoročno rešil s tem zakonom. Upam, da to štekajo.

»Oni grejo z glavo skozi zid.«
zeleno luč za imenovanje novega direktorja TVS

Ampak taki so pač desničarji in njihovi novokomponirani menedžerji v javnem, prejavnem sektorju. Oni grejo z glavo skozi zid. Novega direktorja TVS novinarji ne bodo sprejeli in mu priznavali avtoritete. Ampak za trmastega in lahkomiselnega generalnega direktorja je to njihov problem, ne njegov. Nikogaršnji hlapci naj se sprijaznijo. Naj ubogajo. Ker kao prav. Ker hierarhija. Briga Whatmougha, da Urbanija brez sprejetosti, konsenza, upoštevanja avtoritete ne bo nič dosegel in da bo samo še slabše.

Ampak krivi bodo pa spet uporniški, neprilagodljivi novinarji in uredniki.

In nova vlada, ki jih daje potuho. In to celo zakonodajno!

Kaj prinaša predlog

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o RTV Slovenija, ki ga je v parlamentarno razpravo vložila vlada — in dramatično predlagala sprejem »po nujnem postopku zaradi preprečitve težko popravljivih posledic za demokracijo in delovanje države« —, predvideva samo še 17 članov Sveta namesto sedanjih 29.

Ta redukcija je pohvalna. Veliko manj ur bo šlo v nič, pa tudi suma sejnin bo bistveno manjša.

Predvsem pa je pohvalno, da bi DZ po novem predlogu imenoval v enoten Svet RTV (združen iz trenutnega Programskega sveta in Nadzornega sveta) samo še dva člana. To bi bila »strokovnjaka s področja vzgoje in izobraževanja« in »strokovnjaka s področja kulture in medijev« (na predlog pristojnih Odborov DZ).

DZ je doslej imenoval v Programski svet ne več ne manj kot 21 članov! In sicer pet na predlog strank, zastopanih v DZ, plus 16 »na predlog gledalcev in poslušalcev programov«, univerz, fakultet, zvez, društev in drugih civilnodružbenih organizacij.

To je že nekaj. To je precejšnja depolitizacija. Ni čudno, da se predsednik Programskega sveta v kolumni na MMC dela frustriranega nad predlagano »izključenostjo [poslancev] iz procesa imenovanja [svetnikov]«. Pameten človek pa lahko temu samo aplavdira.

Kratkoročno nujno

Če bo novi ZRTVS sprejet, se bomo formalnega vmešavanja Državnega zbora skorajda znebili. Toda ali to pomeni, da smo lahko brez skrbi, da bi politika moteče vdirala na RTV? Težko reči. Verjetno, ni pa nujno. Bolje bo zagotovo. Trojanski konj politike na RTV bo precej manjši in s stališča zainteresiranih politizatorskih influencerjev manj učinkovit, beri: manj nevaren za končne uporabnike. Tako kot pod Janševo vlado ne bo. Ljudje kalibra Slavko Kmetič ali Vane Gošnik ne bodo več postajali RTV svetniki.

Sprejetje novega Zakona o RTV je kratkoročno nujno že zato, da presekamo gordijski vozel, ki je nastal z nepomirljivim nasprotjem med zdaj sprtima stranema mezdno-produkcijskih in upravno-zakonodajnih deležnikov. Tudi predlagana uvedba četveroglave uprave — namesto generalnega direktorja predsednik uprave in dva člana plus delavski direktor — se ne zdi slaba. Škoda, da zakonodajalci niso šli do konca in predlagali popolne ukinitve Sveta. Toda najpomembneje je, da se čim prej znebimo trenutne zasedbe Programskega sveta.

Na pladnju

Pa še nekaj.

Predlog gre zelo na roko zaposlenim oz. novinarjem in urednikom. Prinaša jim delavskega direktorja in pet članov Sveta. To je veliko. Toda več moči zahteva tudi več odgovornosti. Tega pa niso vajeni. V preteklosti ju niso premogli veliko. Ne ene ne druge.

Zato novinarjem in urednikom polagam na srce, da se zavedajo, da tako kot za probleme RTV Slovenija ni (bil) kriv samo Janša, jih tudi ne bo Golob sam lastnoročno rešil s tem zakonom. Tako kot so si to godljo do neke mere zakuhali tudi sami, se iz nje tudi ne bodo izvlekli samo po zaslugi deusa ex machina, ki jim na pladnju prinaša nov zakon. Če se ne bodo tudi sami potrudili, iz vsega skupaj ne bo nič. No, zanje že mogoče. Nič kvečjemu za nas gledalce, poslušalce, uporabnike.

NAROČI SE
#mediji #vlada #zakon #rtv
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke