Kulumne
#OstaniZdrav #zdravje #iphone #aplikacija #korona virus
Deveta briga (1.): Mojih prvih osem brig (in 48 ur) z aplikacijo #OstaniZdrav
Logo 04.09.2020 / 06.10

Resno se sprašujem: je to aplikacijo sploh kdo testiral? Najbrž jo je. Pa ni nikogar nič zmotilo? Se jim je tako mudilo?

»Nekaj ljudi, ki so si #OstaniZdrav naložili na iPhone, se (mi) je potožilo, da je aplikacija samo v angleščini in da se jezika v aplikaciji ne da nastaviti v slovenščino.«

Tipično: najburnejša razprava o aplikaciji za sledenje možnosti okužbe s korona virusom je bila takrat, ko je še ni bilo. Zdaj, ko je tu, pa ta app skoraj nikogar več ne zanima.
No, zato pa zdaj zanima mene. Ko jo končno imam na telefonu. Kaka dva tedna za verzijo za Androide v Google Playu je prišla ven še verzija za Applov iOS v App Store.
Namišljeno urgentna vprašanja varovanja zasebnosti in votel strah pred možnostmi zlorab so bili na političnem parketu samo izgovori opozicije, ki je hotela čim bolj populistično diskreditirati vlado. Na državljanskem, Werner-Potrčevem nabrežju pa so bili pomisleki spontana skepsa novodobnih, kao razsvetljenih upornikov do vsega sistemskega in sistematičnega.
Meni pa je to deveta briga. Kot ljubitelja telefonov in aplikacij — in ne samo kot just another uporabnika — me zanima naslednje:
To je seznam mojih prvih osmih brig, ki me intrigirajo veliko bolj kot ta deveta.

8 × 8

1. Kako ta app deluje?
2. Kako ta app izgleda?
3. Kako z mano komunicira?
4. Kaj mi zna povedati?
5. Kaj mi ima povedati? 
6. Me kot (zdravega) userja pomirja?
7. Ga je zanimivo, napeto spremljati?
8. Bo pomagal pri omejevanju kovida?

Zakaj se app izraža kot kak Krek?

Aplikacijo #OstaniZdrav sem si downloadal v torek zvečer. Potem pa sem moral vsaj 24 ur — kolikor app rabi, da na podlagi zabeleženih stikov (če so bili) pride do prvih, seveda še ne dokončnih ugotovitev — nestrpno čakati na prve rezultate.

    »Zadnje beleženje izpostavljenosti: Neznano tveganje«
    »Posodobljeno: Neznano«

Huh. Kaj zdaj? Kakšno »neznano tveganje«? Kako »neznano«, če se pa v backgroundu non-stop posodablja? Ali bom moral potrpeti celih 14 dni?
Zakaj se app izraža kot kak Krek? 
Pa saj mora biti vse v redu. Aplikacija je aktivirana. Check. Na zgornjem delu zaslona namreč piše:

»Beleženje izpostavljenosti je aktivirano«

Zraven pa levo in desno okrog krogca pulzirajo trije modri valovčki, ki spominjajo na dva ležeča simbola za wi-fi.
Upam, da je vse v redu, ziher pa nisem. Preprostega uporabnika — kar jaz ravno nisem — namreč bega, da z daleč največjimi črkami na taistem home screenu aplikacije piše:

»Beleženje izpostavljenost je ustavljeno«.

In še:

»Vklopite beleženje izpostavljenosti za oceno tveganja za okužbo na današnji dan«.

WTF?! 

Je to sploh kdo testiral? 

Ali je razvijalec aplikacije že kdaj slišal za pravilo, da ni dobro uporabniku dajati redundantnih, kaj šele kontradiktornih informacij? Ker ga bo s tem zbegal?
Če zgoraj piše, da je zadeva aktivirana, potem naj za hudiča nikar ne pišejo — in to še bolj vidno! —, naj si jo aktiviramo …
In če tega, kar velja povsod — na vseh nivojih in v vseh oblikah človekove komunikacije, tako analogne kot tudi digitalne —, ne ve razvijalec, bi jim lahko povedal naročnik. Torej NIJZ. National Institute of Public Health, kot so se podpisali. Tam so sicer zdravniki, ne hekerji — ki pa najbrž tudi sami uporabljajo mobilne telefone.
Resno se sprašujem: je to aplikacijo sploh kdo testiral? Najbrž jo je. Pa ni nikogar nič zmotilo? Se jim je tako mudilo?

Mojster nam ni povedal

Nekaj ljudi, ki so si #OstaniZdrav naložili na iPhone, se (mi) je potožilo, da je aplikacija samo v angleščini in da se jezika v aplikaciji ne dá nastaviti v slovenščino.
Najprej nisem vedel, o čem govorijo, ker je bila aplikacija na mojem telefonu že od vsega začetka po nekakšnem defaultu v jezikovno sprejemljivi, očitno pregledani in lektorirani slovenščini.
Šele naslednji dan je eden od njih pogruntal, da je jezik aplikacije mogoče izbrati samo v iPhonovih Settingsih za vsak app posebej. To pa seveda deluje samo v primeru, če imaš v Settings > General > Language & Region pod »Preferred Language Order« dodano tudi slovenščino.
Tudi tega nam noben mojster ni povedal.


Za danes bodi dovolj. Jutri pa nadaljevanje in konec. O dizajnu in smislu aplikacije. Tudi zato, ker si obetam, da bom mogoče še kaj pretresljivega odkril v tem appu. Čeprav dvomim.

NAROČI SE
#OstaniZdrav #zdravje #iphone #aplikacija #korona virus
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke