Kulumne
#Dedek mraz
Dragi Dedek Mraz, ostani zdrav in pozdravi svoje palčke in živalce
Logo 31.12.2023 / 06.15

Ne želim si veliko, toda vse zelo nujno. Tega se ne dá nikjer kupiti, niti ni mogoče zaenkrat izdelati. Zato močno računam nate.

Stari in mladi bomo živeli v sožitju in v zglednem medgeneracijskem dialogu. Drug na drugega bomo prenašali drug modrosti in izkušnje in sprejemali ideje mladih.

Dragi Dedek Mraz, 

Oprosti, lepo prosim, da ti pišem tako pozno. Kljub temu pa ti pišem v velikem upanju, da boš nekaj mojih želja še lahko vtaknil v svoj koš in jih odložil pri nas doma ter v Sloveniji in tudi po svetu. Da bomo z novim letom lahko živeli bolje.

Ne želim si veliko, toda vse, kar želim, je zelo nujno. Tega ne morem kupiti nikjer, tudi izdelati tega zaenkrat ni mogoče. Zato močno računam nate.

Svoboda in mir

Na svet prinesi prosim najprej svobodo in mir. V Gazo in v Ukrajino. Pomiri sprte strani tudi v 55 drugih oboroženih spopadih v Afriki, pa tudi v tiste, katerih bitke nas medijsko sploh ne dosežejo. Želimo si svet, v katerem bomo živeli v miru, medsebojnem spoštovanju, strpnosti v različnosti. Brez konfliktov in vojn. Da bomo te nepojmljive vsote denarja, merjene v tisočih milijard, lahko namenili trajnostnemu razvoju, varovanju okolja in zaustavljanju podnebnih sprememb. Ne pa “zagotavljanju miru”, katerega posledice so deset tisoči mrtvih. Vzemi s sabo še nekaj modrih mož, svet modrecev, ki bo pomagal, da ta svet ponovno naredimo razumnega, humanega.

Zdravila za zdravstveni sistem

Za nas Slovence in Slovenke in za vse, ki živimo v tej prekrasni deželi na sončni strani Alp, prinesi izboljšan zdravstveni sistem. Naj bo dostopen, učinkovit in kakovosten. Naj ima dovolj kadrov, ki bodo pošteno plačani. Da bodo ljudje z veseljem delali v razmerah in okolju, spodbudnem za vse. Saj veš, zdravje je vedno na prvem mestu želja vseh nas, ki tu živimo.

Prinesi s seboj — res lepo prosim — tudi tista zdravila, ki nam jih je v Sloveniji zmanjkalo, pa jih iz meni neznanega razloga ne uvažamo. Indikacije za to bolezen so visoki davki, prispevki, stiskanje, hropenje, težko dihanje in kašelj v gospodarstvu. Poleg tega, da znižujejo vse te pritiske, ta zdravila pomagajo tudi pri zavedanju, da je vitka organiziranost, dobro delujoč, usklajen, povezan IT sistem v javni upravi in administraciji lahko odličen stranski učinek. Če lahko dodaš še svoj čarobni dežnik, ki naredi okolje za dlje časa stabilno in predvidljivo, bomo vsi presrečni. In na koncu bomo vsi imeli več.

Obliži za poštenje in iskrenost

Prinesi nam tudi tiste najkvalitetnejše obliže za poštenje in iskrenost. Prinesi nam jih še za profesionalnost in odgovornost. Vsega tega ne moremo nikjer kupiti, čutimo pa kronično pomanjkanje. Šlamparije, lumparije, grabežljivost, podmizne igrice, neodgovornost in sorodne bolezni so rana, ki jo je treba zaceliti. 

Ko se boš vozil s sanmi po Sloveniji, stresi iz solnice malo tistega belega praška, da bomo ostali družba pravičnosti in solidarnosti. Da bomo še naprej zagotavljali socialno varnost, da bomo znali in zmogli poskrbeti za najranljivejše, starejše, mlade, brezdomce, brezposelne in ljudi s posebnimi potrebami. Saj že zdaj skrbimo zanje, a bi lahko bolje. Tvoj beli prašek rabimo za to, kar nam še manjka.

S kompleks

Da ne pozabim. Če imajo v tvoji Severni lekarni kakšno škatlico S kompleksa, se tudi priporočam. Ta uravnava previsoko in prehitro samozadovoljstvo, samovšečnost, samozaverovanost, samopašnost. Presenetljivo pa poskrbi hkrati za nacionalno samozavest in deluje s podaljšanim sproščanjem.

Na koncu pa te prosim samo še za tisti tvoj posebni zvonček, da se bomo znali dobro, premišljeno, iskreno in brez fige v žepu pogovarjati. Da si bomo po vseh pogovorih lahko zaupali, da bo bo dogovorjeno tudi izvršeno. 

Pri nas doma si želimo samo malo več časa. Pri obilici dela nam ga je zmanjkalo, nismo pa si utegnili še pravi čas narediti zaloge. 

Po svojih najboljših močeh

Že vnaprej iskrena hvala, dragi Dedek Mraz, za vsa tvoja darila. Jaz sama in mi vsi ti obljubljamo, da se bomo po najboljših močeh trudili biti pozitivna, solidarna in enotna družba. Da se bomo izobraževali, se učili, rasli in prispevali k družbi najboljše, kar zmoremo. Brali bomo knjige, sprejemali in spodbujali kulturno raznolikost, cenili našo bogato kulturo in umetnost in še naprej varovali našo lepo slovenščino. Obljubljamo tudi, da bomo skrbeli za okolje in čuvali to čudovito domovino. Potrudili se bomo ujeti tehnološki razvoj. Trdo bomo delali, saj si prizadevamo biti konkurenčni tudi na področju inovacij.

Stari in mladi bomo živeli v sožitju in v zglednem medgeneracijskem dialogu. Drug na drugega bomo prenašali drug modrosti in izkušnje in sprejemali ideje mladih. Brez dvoma bomo dobra in uspešna družba za vse.

Ostani zdrav tudi ti in v našem imenu pozdravi svoje palčke in živalce.

Tvoja Darinka

NAROČI SE
#Dedek mraz
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke