Kulumne
#digital #golob #vlada #esd
Emilija Stojmenova Duh naj končno spakira. Še bolje: Golob jo naj spakira.
Logo 11.07.2024 / 06.10

Da jo zagovarja, nas spravlja v zoprn položaj, da dajemo prav SDS. Nismo neumni, da bi vedno dali prav njemu in njegovi stranki.

Res neverjetno. Dobre tri mesece po prvi interpelaciji Golob že spet in še vedno brani digitalno asistentko Vido — in se celo veseli naslednje!
Marko Crnkovič/Fokuspokus

Utemeljeno je domnevati, da je predsednik vlade Golob bolj fokusiran in konsistenten od predsednika Bidna. Res pa je, da tudi njemu kdaj uide kakšna za lase privlečena ali celo nesmiselna.

Tako je na sprejemu na slovenskem veleposlaništvu v Washingtonu — “ob robu” vrha NATO pakta, kot mediji to radi imenujejo —, v bistvu rekel, da size doesn’t matter. No: “Velikost in moč države nista pomembni. Pomembno je, da si delimo skupen cilj. In to sta blaginja in demokracija za cel svet.”

Seveda. Vorsprung durch NATO.

Ampak to še ni nič takega. Vsi Slovenci — ne samo politiki — se radi samoprepričujejo, da so ne vem kaj. Recimo torej, da Golobu to militaristično kurtoaznost lahko nekako odpustimo. Ker je bil ravno protokol.

Dan, dva prej pa je med odgovarjanjem na poslanska vprašanja v DZ rekel, da se “veseli napovedane vnovične interpelacije SDS zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh”.

Prosim?! Veseli se interpelacije?!

Mi smo v špici

In je dodal:

“Na področju digitalizacije je Slovenija ena od bolj cenjenih držav članic Evropske unije in Združenih narodov. V zadnjem času se lahko izrazito pohvalimo z dvema projektoma. Prvi je, da v Mariboru nastaja najsodobnejši podatkovni center s superračunalnikom, k čemur je ministrica [ESD] obilno pripomogla, podoben ugled pa uživamo na področju umetne inteligence. Slovenija je vodilna v marsikaterem projektu in to nam priznava ves svet. Razen ene poslanske skupine [SDS].”

Res neverjetno. Dobre tri mesece po prvi interpelaciji zaradi tistih trinajst tisoč tja v en dan nabavljenih, skoraj v celoti nerazdeljenih in lepo uskladiščenih računalnikov Golob že spet in še vedno brani digitalno asistentko Vido. In se pri tem “veseli” nove interpelacije. Čeprav se zna zgoditi, da je ne bo preživela, saj so jo že pri prvi podprli skoraj samo poslanci Gibanja Svoboda. Koalicijski partnerici SD in Levica je imata podobno poln kovček kot opozicija in vox populi.

Najšibkejši člen

Emilija Stojmenova Duh pa se brani tudi sama. In sicer tako, da na X-u objavlja neke birokratsko spodbudne procente rasti pri doseganju ciljev Digitalne dekade. Ker češ, “podatki ne lažejo”.

Kar je morda res, morda pa tudi ne. Tako kot ta Golobova, da je Slovenija med vodilnimi na področju umetne inteligence.

A te številke nas ne zanimajo. Po zaslugi statističnega nakladanja pa že ne bomo padli na rit nad njeno domnevno učinkovitostjo.

Ministrica velja za najšibkejši ali celo najnesposobnejši člen vlade. Sam pravim, da to sploh ni res. Glede na to, da je razmeroma zlahka preživela prvo interpelacijo — in da se njen šef že vnaprej veseli naslednje —, pa že ne more biti najšibkejši in najnesposobnejši člen vlade.

Naj še spomnim, da se je ESD prvič branila pred očitki tako, da je opoziciji očitala nazaj, da jo interpelirajo zato, ker je čefurka in ženska. Tak človek že ne more biti ne šibak ne nesposoben. Tak človek je iznajdljiv, preračunljiv, nesramen, aroganten.

(Z argumentom šibkejšega, da tako rečem interpeliranega spola se je v prejšnji vladi pred interpelacijo zagovarjala že Simona Kustec. Človek bi pomislil, da je z nekaterimi ženskami v slovenski politiki nekaj narobe.)

Vesoljni personal

ESD daje vtis, da si domišlja — in z njo vred Golob —, da je Ministrstvo za digitalno preobrazbo zelo pomembna institucija, ki državo po njeni zaslugi pelje iz srednjega veka v špico najrazvitejših.

To seveda ni res. Državljani ne opažamo in ne čutimo, da bi bilo to ministrstvo neka gonilna sila razvoja. Ravno nasprotno. MZD je avtoimuno digitalizirana birokracija in prav nič več. (Če ne verjamete: poleg kabineta in sekratariata in treh služb MZD sestavlja pet direktoratov s skupaj šestnajstimi sektorji. Ne bom zdaj zapravljal časa in prostora za naštevanje. Lahko pa sami pobrskate po kovačevi kobili.)

Nebroj direktoratov, sektorjev in služb si kakopak ni izmislila Emilija Stojmenova Duh sama. Niti ni za to zaslužna vlada Roberta Goloba. In tudi ne rečem — bog ne daj! —, da ves ta vesoljni personal samo v zrak gleda in ničemur ne koristi.

Na hudoben način

Hočem samo na hudoben način povedati, da nihče razen vlade same — in mogoče par priznesljivih hekerjev — ne dojema MZD kot nekaj koristnega, kar bi nam lajšalo vsakdanje življenje.

Verjetno si niti ne predstavljamo, s kakšnimi abstrakcijami se ESD oz. MZD v resnici ukvarja. Toda to ne spremeni dejstva, da nam tega sploh ni treba vedeti, ker nas ne zanima, niti da bi morali zato imeti slabo vest, če ji slučajno delamo krivico.

Če to drži, ima Emilija Stojmenova Duh najbolj katastrofalen PR od vseh vladnih resorjev. Pred očitki medijev in opozicije in državljanov se z Golobovo pomočjo po eni strani brani z navajanjem neoprijemljivosti, ki so nam španska vas in sedemnajsta briga, po drugi pa bi se nam rada prikupila z zapravljivim razdeljevanjem bonbončkov — česar pa za razliko od njenega predhodnika iz Janševe vlade ne zna.

Opazimo in zamerimo

To je to, kar pri ESD opazimo in ji zamerimo. Opazimo in zamerimo pa tudi, da se naduvano ukvarja z ideološkimi floskulami o vključujočnosti umetne inteligence — ker ženska perspektiva — in kot kao nova šampionka na povabilo Svetovnega ekonomskega foruma mingla z globalnimi leaderji na Kitajskem na temo podjetništva.

Opazimo in zamerimo tudi, da se dela woke levičarko, zavzemajoč se pravice in promocijo žensk in drugih deprivilegiranih, ki so potrebni računalnikov. Opazimo in zamerimo, da se na področju digitalizacije nič konkretnega, kaj šele praktičnega ne zgodi. In domnevamo, da tisti hekerji na njenih direktoratih in sektorjih vse skupaj komplicirajo samo zato, da opravičijo svoj job.

Digital reshuffle

Interpelacija je metoda političnega boja, ki se je zdaj ena, zdaj druga opozicija rada poslužuje. Včasih z za lase privlečenimi argumenti, včasih pa z utemeljenimi. In argumenti SDS proti ESD so zdaj utemeljeni. Da jo Golob zagovarja, je nesmiselno in lahkomiselno. S tem nas spravlja v zoprn položaj, da dajemo prav SDS. Tomažu Liscu, Jelki Godec in takim. Ker nismo tako neumni, da bi vedno dali prav samo Golobu in Gibanju Svoboda.

Emilija Stojmenova Duh naj že enkrat spakira iz vlade. Ali konkretno: premier jo naj razreši. ESD ne bo prva, ki bi se je znebil — bi si pa enkrat za spremembo s tem pridobil nekaj zaupanja in kredibilnosti.

NAROČI SE
#digital #golob #vlada #esd
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke