Kulumne
#trači #mediji in politika
Fakti in trači ali vsi smo dobro informirani in koristni idioti
Logo 18.03.2024 / 06.10

Na žalost pa poleg zlonamernih medijev to dvojnost, dvoumnost neguje tudi predsednik vlade sam. Kar gre histeričnim zelo na roko.

Bi radi še več informacij, ki so obenem resnica in trač? Ni problem.
Marko Crnkovič/Fokuspokus

V Sloveniji je zavladala politična histerija. Pravzaprav medijska. Normalno zainteresirani (ali nezainteresirani) za novice ne samo ne morejo več ločiti med fakti in trači, ampak se jim ta sicer bistvena razlika niti ne zdi več pomembna. Kar je objavljeno v medijih, je morda res, morda pa je trač. Lahko je celo oboje hkrati.

Zdaj je recimo v obtoku izmišljotina, da bodo strici iz ozadja morda že aprila defenestrirali Goloba in da bo ta “spokal” v Bruselj za evropskega komisarja. Predmet trača sam se zaman trudi, da bi informacijio demantiral, in s tem potrjuje to staro pravilo, da bolj ko poskušaš trač demantirati, bolj so naslovniki prepričani, da je informacija točna.

Hec in demanti

Če bi to ostalo marginalnega pomena, bi še lahko nekako tolerirali. Ker če nekomu paše glumiti dobro informiranega in koristnega idiota, ki pod krinko pomembnih novic v narekovajih širi dezinformacije — ali če se mu to morda celo splača —, pa naj. Toda če fake news pobira celo RTV Slovenija in še kakšen kao resen medij, to ni več nepomemben hec. Kot tudi ni hec konstantno senzacionaliziranje nad padcem podpore vladi — ki pa je v resnici najmanj presenetljiva politična novica v novejši zgodovini Slovenije. 

Bi radi še več informacij, ki so obenem resnica in trač? Ni problem. Resnica je, recimo, da je predsednik vlade skenslal generalno sekretarko Gibanja Svoboda Vesno Vuković. (Aleluja!) Trač pa je, da se ona samo prostovoljno umika med tete iz ozadja in da bo zdaj še hujša spletkarka kot prej.

Komu mar?

Resnica je tudi, da iz kabineta odhajata šefica kabineta Petra Škofic in državna sekretarka za kulturo Kaja Širok. Trač pa je obenem to zato, ker je normalnim ljudem prav malo mar, koga ima predsednik vlade v kabinetu za šefico in za državno sekretarko za kulturo. Še več! Ne samo da jim ni mar. Le kdo od njih bi pri zdravi pameti pomislil, da bi lahko bil njun odhod usoden za to vlado, da ne rečem za družbo? Ali nasploh, da predsednik vlade ne bi smel kdaj koga zamenjati? Tabloidno epohalne sklepe znajo iz tega potegniti samo dobro informirani in koristni idioti.

Brisanje meja med resnico in trači pa je še tem bolj zaskrbljujoče, ker to dvojnost ali celo dvoumnost neguje tudi predsednik vlade sam. Kar gre histeričnim zelo na roko.

Love story

Da je Golobova partnerka tako imenovana influencerka, je tudi resnica in trač. Resnica, ker o tem pač nima smisla dvomiti, trač pa zato, ker kot napol političen love story odvrača pozornost od pomembnejših in resnejših stvari.

Seveda pa je na to mogoče gledati tudi bolj prijazno in naklonjeno.

Predsednika vlade je sicer treba obravnavati objektivno in strogo. Tudi njegovo privatno življenje — do katerega ima seveda vso pravico — je treba obravnavati objektivno in strogo.

Toda javnost si ne more kaj, da ne bi tako dobrih kot slabih stvari v zvezi z Golobom povezovala s Tino Gaber. Če sodim po sebi, moram priznati, da mi je zelo všeč njegov kamelhar plašč, v katerem preživlja to zimo in za katerega domnevam, da mu ga je izbrala Tina. Po drugi strani pa absolutno ne podpiram tega, da se je — verjetno tudi na njeno prigovarjanje — postrigel. Je pa ganljivo, kajneda, kaj vse je bumer pripravljen narediti za milenijko svojega srca.

Trivialnosti

Nisem pa recimo delil spremljevalkine zaskrbljenosti oz. zavzetosti za nutrije. Čeprav so mi kot živalce všeč, se kot prepričan specist ne sekiram za njihovo usodo. Še posebej, ker je doma in po svetu še preveč homo sapiensov, ki so potrebni veliko bolj urgentne pomoči. Zato tudi mislim, da ni primerno, da se premierova prva dama ukvarja s takimi trivialnostmi.

Še bolj neprimerno pa je, da Tina Gaber vozi v kabinet ljudi, ki se kvalificirajo z naslednjimi strokovnimi argumenti (to je citat): “Vsako družbeno omrežje ima svoje specifike, pluse in minuse. Bolj kot število platform je pomembna kakovost vsebin in to, da predsednik vlade dosega čim širše in predvsem pravo občinstvo, kar kombinacija Facebooka in Instagrama po mojem mnenju omogoča.”

Premajhna in preozka

In če se že ukvarjam s trači: je Samanta pravo ime dotične pomagalke ali je umetniško (pardon: poslovno)? Ker kot Samanto si bolj predstavljam kakšno astrologinjo.

Kakorkoli: zdi se, da je vse to neizbežno. Slovenija je medijsko in mentalno premajhna in preozka, da bi bila meja med fakti in trači bolj jasno začrtana. Tračarske informacije ali celo dezinformacije, preoblečene v pomembne novice, se bo vedno splačalo širiti. To bo vedno deležno največ pozornosti. Taki pač smo. Dobro informirani in koristni idioti niso nič krivi. V bistvu smo idioti mi vsi.

NAROČI SE
#trači #mediji in politika
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke