Kulumne
#akademiki #jambrek #pahor
Frizer akademik: Slovenski nacionalni program profesorja Pahorja
Logo 07.08.2023 / 06.10

Ko začneš enkrat dopuščati popuščanje standardov, tega padanja z nobenim začasnim in zasilnim ukrepom ni več mogoče zaustaviti.

Ironično, da Pahor zdaj nadaljuje z opravljanjem poklicev, za katere ni poklican, kot jih je opravljal že med prvo kampanjo leta 2012.

Da je rektor novogoriške Nove univerze dr. Peter Jambrek vzel Boruta Pahorja v (bojda zaenkrat neplačano) službo kot predstojnika katedre za slovenski nacionalni program — karkoli že to pomeni —, je milo rečeno smešno. Ampak tako pač danes je, če si bivši predsednik in ti ni nerodno, da ti na račun lovorik od spredaj in od zadaj prinašajo ugodnosti in izkazujejo časti, ki ti jih nikoli ni dovolj.

Zdi se mi ironično, da Pahor po koncu drugega mandata nadaljuje z opravljanjem poklicev, za katere ni poklican, kot jih je opravljal že med prvo predvolilno kampanjo leta 2012. Takrat je glumil frizerja, smetarja, drvarja, avtomehanika, prodajalca in ne vem kaj še. Le zakaj se ne bi zdaj delal še visokošolskega profesorja? In to celo s pristankom — in verjetno na pobudo — somišljeniškega rektorja dotične univerze?

Brez kvalifikacij

Biti profesor oz. predstojnik katedre brez kvalifikacij ni nujno abnormalno. Če se zdi to komu za lase privlečeno, naj prosim pomisli, da je taista univerza Pahorju že pred leti podelila častni doktorat. Kaj pa to? Častni dokorat vas pa ne moti? Biti častni doktor — za razliko od nečastnega, namreč tistega pravega, izvedenskega, pametnega, znanstveno-raziskovalnega — je v Pahorjevem primeru nekaj takega kot biti predstojnik katedre za slovenski nacionalni program. Karkoli že (ponavljam) to pomeni.

Jambrek pojasnuje, da je Pahorju podelil častni doktorat za njegov (moja cinična pripomba) nedvomno neminljiv “prispevek pri ustanavljanju študijskih programov slovenskih študij na Novi univerzi” in za zasluge za to, da je bil “dejavni sodelavec in prvi podpisnik Ljubljanske pobude za novo pogodbo o ustavi Evropske unije”.

Šli v luft

Seveda se niti malo ne čudim, da so ta pravi profesorji, predstojniki in akademiki zaradi Pahorjeve nove častne titule in funkcije šli v luft. Eden od njih (ekonomist) pravi, da se mu to zdi “nesprejemljivo” in “omalovažujoče do poklica”, ki ga opravlja, in do drugih predstojnikov univerzitetnih kateder. Spet drugi (zgodovinar, sicer sindikalni poverjenik) pa trdi, da ta Pahorjeva katedra sploh ni katedra, ampak “neka piarovska organizacijska enota”, ki da na univerzi nima kaj iskati in je kot taka “degradacija univerze”.

Res je. Dandanes je vse živo podvrženo neslutenim postopkom degradacije. Nič ni več tako (fajn), kot je bilo. Ne samo univerzitetni učni procesi in statusi, ampak tudi mnogi, premnogi poklici nasploh. Tudi jaz sam z obžalovanjem — in s cinizmom, ki je najzanesljivejši obrambni mehanizem — opazujem, kako je novinarski poklic iz dneva v dan bolj devalviran, kako profesionalni standardi propadajo, kako se za nazadovanje ne samo nihče ne zmeni, temveč to celo pozdravljajo kot nekakšen napredek, in kako ta nekoč častivreden poklic sme (in kao zna) opravljati tako rekoč že vsak debil.

Popuščanje standardov

Res pa je, seveda, da za opravljanje novinarskega poklica za razliko od visokošolskih učiteljev ne rabimo habilitacije. Če ne štejemo pripravniških izpitov — ki jih novinarskim gušterjem že dolgo ni več treba opravljati, a nek obred prehoda s podelitvijo kolikor-toliko uradne licence za opravljanje poklica je to vendarle bil —, jih tudi nikoli ni bilo.

To omenjam zato, ker bi bilo za visokošolnike priporočljivo, da se zamislijo nad usodo medijev in drugih razvrednotenih poklicev in dejavnosti. Ko začneš enkrat dopuščati popuščanje profesionalnih standardov, se tega padanja z nobenim začasnim in zasilnim ukrepom ne da več zaustaviti.

Jambrek tudi pojasnjuje, da za Pahorja ustanovljena katedra ne bo “pristojna za izvajanje akreditiranih študijskih ali raziskovanih programov in projektov [in da] zato sodelovanja […] ne pogojuje habilitacija, ampak prosta presoja univerze o strokovnih, etičnih ter intelektualnih kakovostih sodelavcev”.

Ugled in pogled

To je do neke mere celo res. Toda ali ta neobveznost predstojnikove funkcije rektorja odvezuje od dolžnega ravnanja za korist ugleda institucije, ki jo vodi? Jambrek sam je očitno prepričan, da bo s Pahorjem dosegel točno to. Povečal ugled institucije. Da se bo Pahorjeva fama, ki jo uživa v pretenciozno državotvornih desnih krogih, prijela tudi Nove univerze. Ni mu dovolj, da je Pahorju že podelil častni doktorat, zdaj ga je inštaliral še kot temu primerno namišljenega predstojnika katedre za premlevanje osamosvojiteljske fantazme slovenskega nacionalnega programa.

Saj pravim: tako pač danes je. Če vam gre Pahor na živce, njegovo novo funkcijo sesuvate. Če imate častno diplomo Jambrekove univerze, pa s svojo osnovno- ali srednješolsko izobrazbo to pozdravljate.

NAROČI SE
#akademiki #jambrek #pahor
Berite nas že za 1,99€. Podprite Fokuspokus z dnevno, mesečno ali letno naročnino NAROČI SE
Share on
Za boljšo izkušnjo na spletni strani uporabljamo piškotke